Τα μονοπάτια των εθνικών δρυμών της Ελλάδας τα έχει περπατήσει περισσότερο από τον καθένα. Την άγρια ζωή της χώρας μας, όπως και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της φύσης της, τα γνωρίζει εξίσου πολύ καλά. Ως παρουσιαστής και παραγωγός της εκπομπής «Άγρια Ελλάδα», είναι αυτός ο ευαισθητοποιημένος εξερευνητής που εκτιμάει την ακατέργαστη ομορφιά κάθε τόπου και ένας από τους τελευταίους ιππότες της ουσιαστικής έννοιας της «καλοκαιρινής ραστώνης».
THE ISLAND H σύνδεσή μου με την Κάρπαθο έγινε ως τουρίστας, αλλά και μέσα από την «Άγρια Ελλάδα». Γυρίσαμε το επεισόδιο χειμώνα, κι αυτό ήταν πολύ καθοριστικό για να δεθώ με το μέρος. Αυτό το επιβλητικό και άγριο νησί σού κινεί μονίμως την περιέργεια. Αρκετά ανέγγιχτο για τα δεδομένα των Δωδεκανήσων, έχει εκτόπισμα, μέγεθος, χαρακτήρα. Απλά δεν έγινε ποτέ mainstream, πιθανότατα λόγω της δύσκολης πρόσβασης σε αυτό.
MUST VISIT Αρχικά, θα πρέπει να ανακαλύψεις την Όλυμπο με τα πόδια, μιας και δεν είναι προσβάσιμη με αυτοκίνητο. Πρόκειται για ένα από τα πιο όμορφα και -εν γένει- πιο αξιόλογα χωριά της Ελλάδας, το οποίο, πέραν όλων των άλλων, κρατάει πολύ ζωντανή την τοπική κουλτούρα. Οι κυρίες του χωριού κυκλοφορούν με τις παραδοσιακές τους φορεσιές και φουρνίζουν τα ψωμιά στον ξυλόφουρνο του σπιτιού τους - κάτι που, αν το έβλεπες αλλού, θα έλεγες πως σίγουρα είναι αναπαράσταση για τους τουρίστες.
TOP SECRET Η νήσος Σαρία είναι ουσιαστικά η βόρεια προέκταση της Καρπάθου, και βρίσκεται τόσο κοντά, που παλιά οι άνθρωποι περνούσαν από το νησί μαζί με τα ζώα τους κολυμπώντας. Αυτό το απίστευτο μέρος κατοικούνταν από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του ’80, όταν απεβίωσαν οι τελευταίοι υπερήλικες κάτοικοί του. Έχει φοβερό ιστορικό ενδιαφέρον, καθώς φιλοξενεί τα «λείψανα» όλων των πολιτισμών που πέρασαν. Ένα από τα εγκαταλελειμμένα χωριά είναι των Σαρακηνών πειρατών που κατοικούσαν για αιώνες στο νησί. Πολύ περίεργο, καθώς είναι χτισμένο σε απότομες πλαγιές δίπλα στη θάλασσα με πολύ εξωτική αρχιτεκτονική, χωρίς να θυμίζει κάτι από αυτά που ξέρουμε στην Ελλάδα. Στη θέση Άργος, στο χωριό που εγκαταλείφθηκε τελευταίο, θα βρει κανείς καλοδιατηρημένα σπίτια, όπου το καθένα από αυτά έχει στην αυλή του το αλώνι της οικογένειας.
LOCAL FLAVORS Οι «Μακαρούνες με τσίκνωση» είναι ένα φαινομενικά απλό, πλην όμως εμβληματικό, τοπικό πιάτο. Λοιπόν, η τσίκνωση δεν έχω ιδέα τι είναι, αφορά προφανώς τη γαρνιτούρα, αλλά -ούτως ή άλλως- το πιάτο είναι συγκεκριμένο, χωρίς παραλλαγές, άρα η ετυμολογία δε με απασχόλησε ποτέ. Πρόκειται ουσιαστικά για τοπικά χειροποίητα ζυμαρικά με μία λευκή σάλτσα από τοπικά γαλακτοκομικά και ένα τσιγαρισμένο κρεμμύδι τόσο γευστικό, αλλά και οπτικά δελεαστικό, που δικαιωματικά θα έπαιρνε τον τίτλο του «vegan μπέικον». Στην Κάρπαθο είναι κάτι σαν το Mac & Cheese στην Αμερική: θεωρείται τόσο δεδομένο, σαν προέκταση του σερβίτσιου, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και το highlight.
FAVORITE BEACH Φανταστική παραλία, η Απέλλα.
HIDDEN GEM Καλά κρυμμένο σημείο του νησιού είναι το Τρίστομο, ένας πολύ ήσυχος όρμος στο εντελώς ακατοίκητο βόρειο τμήμα. Για να φτάσεις εκεί, χωρίς βάρκα, πρέπει να περπατήσεις 1-2 ώρες. Έχει 5-6 σπίτια όλα κι όλα, εκ των οποίων το ένα λειτουργεί ως Airbnb, και -απ’ ό,τι μου έχουν πει- γίνεται συνεννόηση ad hoc για προμήθειες, σεντόνια, κλειδιά κ.λπ., καθώς βρίσκεσαι στο απόλυτο πουθενά. Εκεί και Αύγουστο να πας, ζεις την απόλυτη ηρεμία.
Island Inspiration
Οπουδήποτε κι αν βρεθώ αυτό το καλοκαίρι, ανυπομονώ για το «Πάρε Ανάσα» του Δημήτρη Σίμου.
Προσωπικά, μπορεί να μην είμαι φαν και να διαχωρίζω τη θέση μου, αλλά, αν θέλουμε να είμαστε αντικειμενικοί, ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νησιού είναι η κτηνοτροφία, άρα πρέπει να προτείνω κάτι σε αρνί ή κατσίκι, για τα οποία όλοι έχουν να πούνε τα καλύτερα.
Είναι υπέροχο το κεντητό μαντίλι που φορούν οι γυναίκες στα μαλλιά τους αλλά και το παραδοσιακό τους ψωμί, το οποίο, επειδή το ψήνουν μόνοι τους στον δικό τους φούρνο, το κάνουν τεράστιο και ανθεκτικό - είναι τουλάχιστον του κιλού και κρατάει μέχρι και μήνα.