Το καλοκαίρι είναι εδώ και εκτός από τις ανέμελες στιγμές δίπλα στο κύμα, φέρνει μαζί του και την ακατανίκητη ζέστη που τόσο πολύ μισούμε. Ωστόσο, οι υψηλές θερμοκρασίες, εκτός από τα δερματικά εγκαύματα, συνοδεύουν και την έντονη αφυδάτωση, περιστατικά της οποίας παρατηρούνται όλο και συχνότερα τα τελευταία χρόνια, καταγράφοντας μια άκρως αυξητική τάση. Παρόλα αυτά, εσείς γνωρίζετε ποιοι παράγοντες την προκαλούν και πώς μπορείτε να την αποφύγετε με αποτελεσματικούς και ταχείς τρόπους;
Τι είναι η αφυδάτωση;
Η αφυδάτωση προκύπτει όταν λείπουν από τον οργανισμό οι απαραίτητες ποσότητες νερού και υγρών που έχει ανάγκη, ώστε να λειτουργήσει σωστά. Αναλυτικότερα, αξίζει να γνωρίζετε πως υπάρχει η ήπια και η σοβαρή αφυδάτωση. Η πρώτη μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα και απλά με την πρόσληψη υγρών, προκαλώντας ορισμένα συμπτώματα, όπως είναι η κούραση, ο πονοκέφαλος και η αδυναμία συγκέντρωσης. Η δεύτερη, όμως, συμβαίνει σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες ή σε συνθήκες νόσου και έντονης άσκησης, ενώ μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο. Η ξαφνική πρόσληψη μεγάλων ποσοτήτων υγρών μπορεί να σοκάρει τον οργανισμό, διαταράσσοντας τον σε ακραίο βαθμό, για αυτό και προτείνεται η συστηματική κατανάλωση νερού, ώστε να μη φτάσει κάποιος σε αυτό το δυσμενές σημείο.
Τι μπορεί να οδηγήσει στην αφυδάτωση;
Υπάρχουν συγκεκριμένα αίτια που οδηγούν στην ανεπιθύμητη αφυδάτωση του οργανισμού, όπως είναι για παράδειγμα η αυξημένη απώλεια νερού σε παθολογικές καταστάσεις, κατά την προπόνηση ή σε υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος, αλλά και στην απώλεια αίματος. Ακόμη, παρατηρούνται συχνά περιστατικά αφυδάτωσης στα πολυάσχολα άτομα, όπως και στους ηλικιωμένους με προβλήματα υγείας και δυσκολία κατάποσης.
Η αφυδάτωση συνοδεύεται από συγκεκριμένα συμπτώματα;
Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι καταφατική. Σαφώς, υπάρχουν ορισμένα συμπτώματα που χρειάζεται να σας θορυβήσουν, καθώς έχουν συνδεθεί με τον κίνδυνο εμφάνισης και αντιμετώπισης έντονης αφυδάτωσης. Συγκεκριμένα, ο πονοκέφαλος, ο πυρετός και το ρίγος, χωρίς να είστε άρρωστοι εμφανίζεται σε σοβαρές περιπτώσεις. Ακόμη, συχνές μπορεί να είναι και οι λιγούρες σε υπερβολικό βαθμό, καθώς με αυτόν τον τρόπο καταδεικνύεται πως ο οργανισμός “ζητά” περισσότερο νερό από όσο έχει λάβει, ενώ δεν λειτουργούν σωστά και οι μεταβολικές διεργασίες. Ταυτόχρονα, η ορθοστατική υπόταση, όπως και οι αυξημένοι καρδιακοί παλμοί, ενδεχομένως να εμφανιστούν, επειδή προκαλείται μείωση του όγκου του αίματος, με αποτέλεσμα η καρδιά να χτυπά ταχύτερα, συγκριτικά με το φυσιολογικό.
Πώς μπορούμε να ενυδατωθούμε επαρκώς;
Όπως έχουμε αναφέρει ουκ ολίγες φορές δεν πρέπει ποτέ να παραλείπουμε την καθημερινή κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων νερού, όχι μόνο όταν βρισκόμαστε στο σπίτι, αλλά και όταν είμαστε στο χώρο εργασίας και στην παραλία. Για αυτό πρέπει πάντα να έχουμε μαζί μας ένα παγουράκι με νερό, το οποίο οφείλουμε να γεμίζουμε και να ανανεώνουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Παρόλα αυτά, πώς μπορούμε να υπολογίσουμε τις αναγκαίες ποσότητες υγρών που πρέπει να καταναλώνουμε ημερησίως; Τα πράγματα είναι απλά. Πολλαπλασιάζουμε με το 35 το σωματικό μας βάρος!Για παράδειγμα, αν κάποιος ζυγίζει 80 κιλά, τότε πρέπει να πίνει κάθε ημέρα 2800 ml (35*80= 2800).
Εκτός από το νερό, όμως, καλό θα ήταν να καταναλώνουμε πάντα όσα περισσότερα φρούτα και λαχανικά μπορούμε, ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι που υπάρχει τεράστια ποικιλία σε αυτά, οπότε όλα τα γούστα μπορούν να καλυφθούν με ευκολία.
Η γενικότερη ενυδάτωση του οργανισμού και κατ΄επέκταση του σώματος και της επιδερμίδας μας είναι πολύ βασική. Για αυτόν τον λόγο, δεν πρέπει ποτέ να φτάνουμε σε στάδιο αφυδάτωσης, αλλά να μεριμνούμε, ώστε να παραμένουμε πάντα υγιείς, ασφαλείς και ενυδατωμένοι.