fbpixel

Search icon
Search
ARTS & CULTURE

Adelina Cüberyan 
von Fürstenberg

ART

Adelina Cüberyan 
von Fürstenberg

Παραγωγός ταινιών και πρόεδρος της Οργάνωσης «Art for the world», είναι η φετινή επιµελήτρια της 4ης Biennale Θεσσαλονίκης. Με αρµενική καταγωγή, γεννηµένη στην Πόλη και κάτοικος Ελβετίας, θεωρείται πρωτοπόρος στον χώρο του πολιτισµού. Μας µίλησε για τις δυο µεγάλες της αγάπες: την Τέχνη και την Ελλάδα.

 

Η σχέση της µε την ελληνική κουλτούρα είναι στενή γι’ αυτό και αποδέχτηκε αµέσως την πρόταση της διοργάνωσης. «Θεωρώ την Ελλάδα δεύτερο σπίτι µου. Επισκέπτοµαι την Ύδρα εδώ και 35 χρόνια». Όταν τη ρωτάω αν νιώθει κάπου πιο οικεία, διευκρινίζει, τονίζοντας ότι είναι «πολίτης της ανατολικής Μεσογείου». «∆ε χρειάζεται να νιώθω Ελληνίδα, γιατί κατάγοµαι απ’ αυτό το µέρος. ∆εν µπαίνω στα καλούπια των εθνικοτήτων. Είµαι Αρµένια, Ευρωπαία, από τη Μεσόγειο, Ελληνίδα. Ανήκω σ’ αυτό το κοµµάτι του κόσµου»!

Τι αγαπάτε στην Ελλάδα; Νιώθω οικεία µε την ελληνική ιδιοσυγκρασία. Είναι µέρος της ύπαρξής µου. Εδώ νιώθω σαν στο σπίτι µου. Νιώθω αγάπη.

Οπότε εκτιµάτε και την ελληνική τέχνη… Αγαπώ την αρχαία ελληνική τέχνη και την ιστορία του µεσογειακού πολιτισµού. Αυτός ήταν ο λόγος που δέχθηκα την πρόταση της Μπιενάλε, για να ανταποδώσω όσα έχω λάβει απ' την Ελλάδα. Παρά την κακή δηµοσιότητα που έχει δεχθεί η χώρα, αποφάσισα να παρουσιάσω στο ευρύτερο κοινό τις ξεχωριστές πτυχές της.

Πώς οραµατιστήκατε την Μπιενάλε; Το ότι η έκθεση πραγµατοποιείται στη Θεσσαλονίκη είναι σηµαντικό. Καθώς έχω γεννηθεί στην Κωνσταντινούπολη, είµαι εξοικειωµένη µε την κουλτούρα της και αναγνωρίζω στοιχεία που µε συνδέουν µε την παιδική ηλικία. Εδώ ξανάρχοµαι σ’ επαφή µε τις αρχαιότητες, το Βυζάντιο, τους οθωµανικούς χρόνους, τους Έλληνες. Όλα αυτά µ' ενέπνευσαν, αλλά είχα ως άξονα τη Μεσόγειο.

Ο τίτλος της έκθεσης «Everywhere but now» τι συµβολίζει; Το να βρίσκεσαι παντού στον χώρο και στον χρόνο, αλλά ταυτόχρονα και στο σήµερα. Το θέµα είναι να κάνουµε τους ανθρώπους να σκεφτούν το τώρα. Να είσαι παρών στο σήµερα.

Το ελληνικό κοινό είναι ώριµο για µια τέτοια έκθεση; Σέβοµαι το κοινό περισσότερο απ’ οτιδήποτε. Στοχεύω να προσελκύσω µεγάλη µερίδα του και να το ωθήσω να είναι ενεργό. Αν η τέχνη είναι υψηλής ποιότητας, το κοινό µπορεί να την ερµηνεύσει. Θα βρει κανείς στην έκθεση στοιχεία που το αγγίζουν. Υψηλή τέχνη για το ευρύ κοινό και όχι χαµηλής ποιότητας τέχνη για περιορισµένο κοινό. Ο καθένας είναι έτοιµος για την τέχνη, αν πρόκειται για ουσιαστική τέχνη.

Για κάποιον που δεν γνωρίζει πολλά από τέχνη, τι θα θέλατε να κρατήσει από την έκθεση; Το κοινό έχει να λάβει πολλά, αρκεί να διαθέσει χρόνο να παρατηρήσει. Ειλικρινά, αν γίνει καλή δουλειά στο στήσιµο, το αποτέλεσµα θα είναι εξαιρετικό. Αυτή η Μπιενάλε δεν προωθεί µόνο καλλιτέχνες, αλλά προσεγγίζει την ιδέα του κόσµου σήµερα όσον αφορά αυτό το τµήµα της Ευρώπης. Επίσης, συµµετέχουν καλλιτέχνες από τη Νότια Αµερική, την Ινδία, την Κούβα, το Ιράν. Οι καλλιτέχνες είναι ίδιοι παντού. Έχουν τον ίδιο στόχο, θέλουν να παρουσιάσουν τον εσωτερικό κόσµο και την αλήθεια τους. Αν δεν εγκλωβιστείς στη φόρµα του έργου µπορείς να ανακαλύψεις πολλά κρυφά µηνύµατα.

Τι είναι η τέχνη για εσάς; Τέχνη είναι η ζωή µου ολόκληρη. Κοµµάτι του σώµατός µου, των µατιών µου, του δέρµατός µου, άρα και του εαυτού µου.

ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΟΝΙΑ ΤΑΛΑΝΤΙΝΟΥ

GLOW LOVES

Breaking News: Ο Matthieu Blazy είναι ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής της Chanel
FASHION NEWS

Breaking News: Ο Matthieu Blazy είναι ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής της Chanel