fbpixel

Search icon
Search
Εύκολες συνταγές για τα πιο νόστιμα μελομακάρονα
TASTE

Εύκολες συνταγές για τα πιο νόστιμα μελομακάρονα

Ετοιμαστείτε το σπίτι σας να μυρίσει Χριστούγεννα από σήμερα


Όσο πλησιάζουμε όλο και πιο κοντά στα Χριστούγεννα τόσο οι στιγμές που περνάμε στην κουζίνα γίνονται ολοένα και περισσότερες. Οι ημέρες λοιπόν που το σπίτι μας θα πλημμυρίσει με μυρωδιές από μέλι και κανέλα έχουν φτάσει. Τα μελομακάρονα αποτελούν σήμα-κατατεθέν της γιορτινής περιόδου και κάθε χρόνο αναζητούμε νέες διαφορετικές συνταγές για να δοκιμάσουμε. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τις φετινές μας προτάσεις για τις πιο... νόστιμες και λαχταριστές γιορτές. 

Ανακαλύψτε τες!

Τα μελομακάρονα του Άκη

melomakarona-site-1.jpg

Υλικά

Για το σιρόπι

  • 500 γρ. νερό
  • 800 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 3 στικ κανέλα
  • 3 ολόκληρα γαρίφαλα
  • 1 πορτοκάλι, κομμένο στη μέση
  • 150 γρ. μέλι

Για τα μελομακάρονα

  • 400 γρ. χυμό πορτοκαλιού
  • 400 γρ. σπορέλαιο
  • 180 γρ. ελαιόλαδο
  • 50 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 1/2 κ.γ. τριμμένο γαρίφαλο
  • 2-3 κ.γ. κανέλα
  • 1/4 κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • ξύσμα πορτοκαλιού, από 2 πορτοκάλια
  • 1 κιλό αλεύρι γ.ό.χ.
  • 200 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό

Για το σερβίρισμα

  • μέλι
  • καρύδια, ψιλοκομμένα

Εκτέλεση 

Για το σιρόπι

Ιδανικά ετοιμάζουμε το σιρόπι 3-4 ώρες πριν αρχίσουμε να φτιάχνουμε τα μελομακάρονα, για να προλάβει να κρυώσει όταν βγουν τα μελομακάρονα από τον φούρνο. Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι στη φωτιά και ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, το στικ κανέλας, τα γαρίφαλα και το πορτοκάλι. Αφήνουμε να πάρει μια βράση και να λιώσει η ζάχαρη. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

Για τα μελομακάρονα

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190ºC στον αέρα. Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και αφήνουμε στην άκρη. Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ τον χυμό πορτοκαλιού, το σπορέλαιο, το ελαιόλαδο, την άχη ζάχαρη, το γαρίφαλο, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, τη σόδα και το ξύσμα πορτοκαλιού, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Βάζουμε σε ένα δεύτερο αρκετά μεγάλο μπολ το αλεύρι και το σιμιγδάλι, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.  Προσθέτουμε το μείγμα με τα υγρά στο μείγμα με τα στερεά και ανακατεύουμε πολύ απαλά με μια κουτάλα για 10-15 δευτερόλεπτα. Πλάθουμε περίπου 75-80 μελομακάρονα των 30 γρ. σε ομοιόμορφο σχήμα διαμέτρου περίπου 3-4 εκ. Ρολάρουμε τα μελομακάρονα πάνω σε μια αράχνη για να πάρουν το χαρακτηριστικό σχήμα του μελομακάρονου και τοποθετούμε τα πρώτα 16-20 στο ταψί. Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν ωραίο χρώμα. Βγάζουμε από τον φούρνο και ρίχνουμε κατευθείαν με μια τρυπητή κουτάλα σε δόσεις τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι. Αφήνουμε για 10-15 δευτερόλεπτα, σουρώνουμε και τα μεταφέρουμε σε μια πιατέλα. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για τα υπόλοιπα μελομακάρονα. (Θα ψήσουμε περίπου σε 4-5 δόσεις.) Περιχύνουμε με μέλι, πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένα καρύδια και σερβίρουμε.

Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης 

Μελομακάρονα 

melomakarona-paradosiaka.jpg

Υλικά 

  • 240 gr ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο
  • 240 gr ελαιόλαδο ελαφρύ
  • 50 gr κονιάκ
  • 160 gr χυμός φρέσκου πορτοκαλιού
  • 1 κ.γ.κοφτό σόδα μαγειρική
  • 200 gr ψιλή κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 κ.γ. κοφτό γαρύφαλλο
  • 2 κ.γ. κοφτά κανέλα
  • 2 πορτοκάλια ακέρωτα (ξύσμα)
  • 900 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κ.γ.κοφτά μπέικιν πάουντερ

Για το σιρόπι 

  • 400 gr ζάχαρη
  • 400 gr νερό
  • 400 gr μέλι θυμαρίσιο
  • 1/2 λεμόνι (ακέρωτο)
  • Αλεσμένο φυστίκι Αιγίνης ή καρύδι (για το πασπάλισμα)
Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε πρώτα το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε μπολ. Τα αφήνουμε στην άκρη.

Σε άλλο μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, το κονιάκ, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο, το ξύσμα πορτοκαλιού. Με σύρμα τα ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί και να λιώσει η ζάχαρη. Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα στο χυμό πορτοκαλιού, ανακατεύουμε να αρχίσει η αντίδραση και τη ρίχνουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε με το σύρμα τα υλικά. Τέλος ρίχνουμε μέσα το αλεύρι σταδιακά και ανακατεύουμε στην αρχή με το σύρμα. Όταν αρχίσει και σφίγγει, αναδιπλώνουμε με το χέρι απαλά Δεν την παιδεύουμε για πολύ ώρα αν θέλουμε να βγουν αφράτα ώστε να ρουφήξουν σωστά το σιρόπι. Πρέπει να είναι μαλακή, λαδερή και απαλή. Παίρνουμε ένα κομμάτι σε μέγεθος καρυδιού και ξεκινάμε να τα πλάθουμε. Τα αραδιάζουμε στο ταψί αραιά μεταξύ τους. Τρυπάμε με πιρούνι την επιφάνεια τους και κάνουμε σχέδια και τρυπούλες. Αυτό θα βοηθήσει να ρουφήξουν σωστά το σιρόπι αφού ψηθούν. Αφού πλάσουμε τα δυο πρώτα ταψιά, τα βάζουμε στο φούρνο. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στη μεσαία σχάρα στον αέρα για περίπου 25΄ στους 160ºC. Είναι έτοιμα όταν ροδίσουν καλά και γίνουν τραγανά. Άλλωστε η μυρωδιά τους θα σας σπάσει τη μύτη και τότε θα καταλάβετε ότι είναι έτοιμα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως. Εγώ φτιάχνω μεγάλες ποσότητες κάθε χρόνο και τα σιροπιάζω λίγα λίγα όποτε τελειώνουν.

Σιρόπι

Βάζουμε το μέλι και τα υπόλοιπα υλικά σε κατσαρόλα και από την ώρα που θα πάρουν βράση, βράζουμε 3'. Ξαφρίζουμε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια. Αφού βράσει το σιρόπι το αφήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία. Η ένταση της εστίας να είναι στο 1 ή στο 2, ίσα που να τρέμει και να σιγοβράζει. Βουτάμε τα κρύα μελομακάρονα, λίγα λίγα κάθε φορά και τα αφήνουμε για περίπου 20 δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά. Έτσι μελώνουν σωστά, παραμένουν μελωμένα και αφράτα και στο στόμα θρυμματίζονται χωρίς να είναι βαριά, σκληρά και να στάζουν. Στο τέλος όσο ακόμα είναι ζεστά τα πασπαλίζουμε με φυστίκι Αιγίνης ψιλοκομμένο ή καρύδι. Σε πολλές περιοχές πασπαλίζουν με καβουρδισμένο σουσάμι και καρύδι.

Tips

Αν έχετε χρόνο, αφήστε τη ζύμη σκεπασμένη για 15 λεπτά στον πάγκο. Όσο περισσότερο ξεκουράζεται, τόσο πιο εύκολα θα πλάθεται. Το ταψί δεν χρειάζεται αντικολλητικό χαρτί, καθώς η ζύμη είναι αρκετά λιπαρή και δεν κολλάει. Χρησιμοποιήστε αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή μαλακό αλεύρι, καλά κοσκινισμένο. Ανακατέψτε τα υγρά υλικά και αφήστε τη ζάχαρη να μουσκέψει. Χτυπήστε καλά με το λάδι για αφράτη ζύμη και τραγανή, με μπισκοτένια υφή. Μην ζυμώνετε πολύ μόλις μαζευτεί σε μπάλα. Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή, λαδερή και να πλάθεται σαν μαλακή πλαστελίνη. Μελώνετε τμηματικά: Αν φτιάξετε μεγάλη δόση, μελώστε τα σε δόσεις για καλύτερο αποτέλεσμα. Ψήσιμο: Προθερμάνετε τον φούρνο στους 160ºC με αέρα. Ψήστε περίπου 25 λεπτά, περιστρέφοντας τα ταψιά στα μισά, μέχρι να φουσκώσουν, να ροδίσουν ομοιόμορφα και να ξεκολλούν εύκολα από το ταψί. Σημείωση: Τα μεγάλα και χοντρά μελομακάρονα χρειάζονται λίγο περισσότερο χρόνο για να ψηθούν σωστά. Τα ψημένα αμέλωτα μελομακάρονα τα διατηρώ μέσα σε μεγάλο αεροστεγές κουτί και τα στρώνω σειρά σειρά με αντικολλητικό χαρτί ενδιάμεσα για να μην τρίβονται. Αν τα θέλετε πιο πολύ σιροπιασμένα, απλώστε τα όλα κοντά κοντά σε ένα ταψί και περιχύστε τα σιγά σιγά. Αφήστε να τραβήξουν το σιρόπι και να ποτίσουν καλά.

Συνταγή: Αργυρώ Μπαρμπαρήγου

Μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη, με αλεύρι βρώμης

melomakarona-vromis-madameginger-18-1200x800.jpg

Υλικά

Για το σιρόπι

  • 200 ml νερό
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 1 φλούδα πορτοκαλιού
  • 350 γρ. μέλι ή maple syrup ή σιρόπι αγαύης

Για τα μελομακάρονα

  • 500 γρ. νιφάδες βρώμης
  • 1 ½ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • ¼ κ.γλ. αλάτι
  • 1 κ.γλ. κανέλα
  • ¼ κ.γλ. γαρίφαλο σκόνη
  • 80 γρ. ελαιόλαδο
  • 80 γρ. ηλιέλαιο
  • 80 γρ. μέλι ή maple syrup ή σιρόπι αγαύης
  • 40 γρ. κονιάκ
  • ξύσμα & χυμός από 1 μέτριο πορτοκάλι
  • ½ κ.γλ. μαγειρική σόδα
Για το σερβίρισμα

    καρυδόψιχα, ψιλοτριμμένη ή άλλο ωμό ξηρό καρπό της επιλογής μας

    Εκτέλεση

    Ξεκινάμε με το σιρόπι. Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το μέλι σε μικρή κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά. Μόλις πάρει βράση σιγοβράζουμε για 2 λεπτά, προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Αλέθουμε πολύ καλά τις νιφάδες βρώμης σε επεξεργαστή τροφίμων/μούλτι (σε δόσεις αν δεν χωρούν) να γίνουν σκόνη και τις μεταφέρουμε σε μπολ. Προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, την κανέλα και το γαρίφαλο και ανακατεύουμε με σύρμα. Σε άλλο μεγάλο μπολ χτυπάμε με σύρμα το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, το μέλι, το κονιάκ και το ξύσμα πορτοκαλιού. Στίβουμε το χυμό πορτοκαλιού σε ποτηράκι, προσθέτουμε τη σόδα, ανακατεύουμε να αφρίσει και ρίχνουμε στο μπολ, ανακατεύοντας με τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτουμε το μείγμα βρώμης και ανακατεύουμε ίσα-ίσα μέχρι να σχηματιστεί ενιαία ζύμη. Θα είναι αρκετά μαλακή η ζύμη σε αυτό το σημείο, οπότε την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά. Σχηματίζουμε μπαλίτσες των 20 γρ., τις τοποθετούμε σε ταψιά φούρνου περασμένα με λαδόκολλα και τις πιέζουμε σταυρωτά με πιρούνι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στον αέρα για 20-22 λεπτά μέχρι να χρυσίσουν. Όσο είναι καυτά τα περνάμε (σε δόσεις) για 8” το πολύ από το κρύο σιρόπι κι απ’ τις δύο μεριές και τα ακουμπάμε προσεκτικά σε λαδόκολλα. Τα πασπαλίζουμε με τριμμένους ξηρούς καρπούς της επιλογής μας. Όταν κρυώσουν εντελώς τα μεταφέρουμε σε πιατέλα και αν θέλουμε τα περιχύνουμε με λίγο επιπλέον σιρόπι ή μέλι, προσέχοντας μην το παρακάνουμε και μας διαλυθούν.

    Συνταγή: Madame Ginger