Είναι λίγο μετά τις 10 εχθές το βράδυ. Όποιος άνοιξε τα social media του - facebook, instagram, TikTok και X - θέλοντας και μη, ήρθε αντιμέτωπος μ' ένα video, το οποίο χωρίς να προλάβουμε να το επεξεργαστούμε μας δημιούργησε έναν κόμπο στο στομάχι και γέννησε μία σειρά από σκέψεις. Ένας από τους μεγαλύτερους θρύλους του ελληνικού πενταγράμμου, η Μαρινέλλα ή όπως είναι το πραγματικό της όνομα, η Κυριακή Παπαδοπούλου, λιποθυμάει κατά τη διάρκεια της συναυλίας της στο Ηρώδειο. Κι αυτή η εικόνα αναπαράγεται συνεχώς, μέχρι αυτήν τη στιγμή που γράφεται το παρόν άρθρο.
Το πρώτο πράγμα που αναρωτιέμαι: "Πόσο εύκολα κάποιος, ενώ βιντεογραφεί τον αγαπημένο του καλλιτέχνη την ώρα που ερμηνεύει και δυστυχώς η εξέλιξη είναι αυτή, βρίσκει τη δύναμη να πατήσει το κουμπί που γράφει "upload"; Κι έτσι ξεκινάει μια εσωτερική συζήτηση με τον εαυτό μου, για τα όρια που έχει ο καθένας μέσα του, για το που τελειώνει η διασημότητα και ξεκινάει η ιδιωτικότητα του καθενός, για το πως μπορεί να νιώθει η κόρη της, η οποία αναγκάζεται να ζει την ίδια σκηνή ξανά και ξανά και τέλος για το ποιος είναι τελικά ο ρόλος των social media στη ζωή μας.
Παρόλα αυτά επιλέγω να κρατήσω τις απαντήσεις για τον εαυτό μου, να αφήσω αυτά τα ερωτήματα ανοιχτά για τον καθένα που διαβάζει αυτές τις σειρές και να "χρησιμοποιήσω" αυτό το τραγικό γεγονός ως μια αφορμή για να θυμηθούμε όλοι ποιος είναι ο θρύλος Μαρινέλλα, που μας συντροφεύει για πολλές δεκαετίες όχι μόνο με τα τραγούδια της αλλά και με την βαθιά ενδιαφέρουσα προσωπικότητά της.
Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε ένα flashback, από τα πρώτα της βήματα μέχρι σήμερα!
1. Η Μαρινέλλα ή αλλιώς η Κυριακή Παπαδοπούλου, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1938 και έζησε σ΄ένα ημιυπόγειο στο κέντρο της πόλης, συγκεκριμένα στην οδό Παλαιών Πατρών Γερμανού. Ήταν η μικρότερη από τα 6 παιδιά της οικογένειας της. Οι παιδικές της μνήμες είναι γεμάτες δύσκολες εικόνες και κακουχίες καθώς μεγάλωσε κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου.
2. Τα πρώτα βήμα της στο τραγούδι τα έκανε από πολύ μικρή, ήδη από την ηλικία των τεσσάρων ετών, συμμετέχοντας στην ραδιοφωνική εκπομπή "Παιδική ώρα" στην οποία έτυχε να τραγουδήσει ένα κομμάτι του Schubert.
3. Καλλιτεχνικός της νονός θεωρείται ο τραγουδοποιός Τόλης Χάρμας, ο οποίο τη βάφτισε Μαρινέλλα το 1956, εμπνευσμένος από το ομώνυμο τραγούδι, όταν ξεκίνησαν να εμφανίζονται μαζί στο στο κέντρο "Πανόραμα" της Νέας Ελβετίας Θεσσαλονίκης, πίσω από το γήπεδο του Άρη.
"«Κορίτσι μου, είναι δυνατό να σε βγάλουμε στο πάλκο ως Κική Παπαδοπούλου; Για τραγουδίστρια σε πήραμε, όχι για δακτυλογράφο», μου είπε τότε και κάπως έτσι κύλησαν τα πράγματα και μέσω του Στέλιου Ζαφειρίου γνώρισα τον Στέλιο Καζαντζίδη" δήλωσε η ίδια της σε συνέντευξή της στη Lifo και στον Γιάννη Πανταζόπουλο, τον περασμένο Ιούνιο.
4. Τον Αύγουστο του 1957, συνδέθηκε με τον τραγουδιστή Στέλιο Καζαντζίδη, τόσο στο πάλκο, όσο και στη ζωή. Γνωρίστηκαν με τον τρόπο που αναφέραμε παραπάνω και η γνωριμία τους συνεχίστηκε μέσα στη βάρκα του πατέρα της. Και οι δύο αγαπούσαν πολύ τη θάλασσα και το ψάρεμα. Εκεί, ο Στέλιος Καζαντζίδης της ζήτησε να γίνει το σεγκόντο του. Οι δύο του γνώρισαν τεράστια επιτυχία, τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο από την Αμερική μέχρι την Αυστραλία.
5. Ο Στέλιος Καζαντζίδης και η Μαρινέλλα παντρεύτηκαν στις 7 Μαΐου του 1964 και ταξίδεψαν τραγουδώντας στη Γερμανία και την Αμερική. Στις αρχές του 1965 ο Καζαντζίδης πήρε την απόφαση να σταματήσει τις εμφανίσεις του. Χώρισαν τον Σεπτέμβρη του 1966, ενώ συναντήθηκαν δισκογραφικά για τελευταία φορά το 1968, ηχογραφώντας έναν κοινό δίσκο 33' στροφών.
"«Ο Καζαντζίδης δεν στάθηκε ποτέ εμπόδιο στη διαδρομή μου, ούτε στην ανέλιξή μου. Απεναντίας, με βοήθησε πάρα πολύ. Απ’ αυτόν έμαθα πάρα πολλά στα δέκα χρόνια που ήμασταν μαζί. Μεγάλο σχολείο ο άνθρωπος αυτός. Όταν πρωτομιλήσαμε, μου ζήτησε να κατέβω στην Αθήνα μαζί του για να του κάνω σεγκόντο. Αναμφίβολα, δίπλα του έμαθα πώς να χρησιμοποιώ το φωνητικό μου μέταλλο, την καθαρότητα των φράσεων των τραγουδιών και την ορθοφωνία»", είπε χαρακτηριστικά στην ίδια συνέντευξη.
6. Στη συνέχεια της πορείας της συνεργάστηκε με τα μεγαλύτερα ονόματα της μουσική σκηνής, από τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Γιώργο Ζαμπέτα, μέχρι τον Γιώργο Κατσαρό, που η ίδια τον αποκαλεί μέντορά της, τον Σταύρο Ξαρχάκο και το Νίκο Γκάτσο.
7. Εκτός από τον Στέλιο Καζαντζίδη, η Μαρινέλλα υπήρξε παντρεμένη με τον Τόλη Βοσκόπουλο, ενώ απέκτησε μία κόρη, την Τζωρτζίνα Σερπίερη, καρπός του έρωτά της με τον τον πρωταθλητή Ελλάδος στην ιππασία, Φρέντυ Σερπιέρη.
8. Ο Γιάννης Ξανθούλης έχει γράψει το βιβλίο "Μαρινέλλα" που αναφέρεται η ζωή της. Όπως έχει δηλώσει η ίδια αυτό το βιβλίο ήταν ιδέα της κόρης της, με σκοπό να αφήσει για πάντοτε γραμμένε την ιστορία της.
9. Όπως έχει αποδείξει με τη στάση και την πορεία της είναι μια γυναίκα που δεν την ενδιαφέρει η ηλικία και ο χρόνος. Στη Lifo και στον Γιάννη Πανταζόπουλο είπε: «Είμαι μια γυναίκα που δεν με ενδιαφέρει η ηλικία. Ποτέ δεν με απασχόλησαν τα χρόνια μου. Για μένα η ημερομηνία γέννησης είναι απλώς ένας αριθμός για το ληξιαρχείο και τίποτα περισσότερο. Προτιμώ να τροφοδοτώ συνεχώς την ψυχή μου, να συντηρώ δημιουργικά το μυαλό μου».