fbpixel

Search icon
Search
7 υγιεινές τροφές που δε γνωρίζατε ότι σας παχαίνουν
WELLNESS

7 υγιεινές τροφές που δε γνωρίζατε ότι σας παχαίνουν

Μια junk food πραγματικότητα στην κουζίνα σας


Τα ανθυγιεινά τρόφιμα διαδραματίζουν πρωταρχικό ρόλο στη διατροφή πολλών ανθρώπων. Παρόλα αυτά εάν εσείς ανήκετε σε αυτούς που ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των ειδικών και που δεν μπορείτε να ανακαλύψετε τον λόγο που τα νούμερα στη ζυγαριά ανεβαίνουν, τότε μάλλον κάνετε κάποια από τις παρακάτω επιλογές. Πρόκειται για τα τρόφιμα που φαίνονται υγιεινά αλλά τελικά καταλήγουν να γεμίζουν τον οργανισμό σας με περιττά συστατικά και αρκετές θερμίδες. 

igiines-trofes-1.jpg

1. Τρόφιμα «χαμηλών λιπαρών» και «χωρίς λιπαρά»

Ο «πόλεμος» για το κορεσμένο λίπος θα μπορούσε να θεωρηθεί μία από τις πιο λανθασμένες αποφάσεις στην ιστορία της διατροφής. Όταν ξεκίνησε αυτή η συζήτηση, οι κατασκευαστές επεξεργασμένων τροφίμων άρχισαν να αφαιρούν το λίπος από τα τρόφιμα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται διάφορα προβλήματα. Ένα από αυτά είναι πως το φαγητό δεν έχει καλή γεύση όταν το λίπος αφαιρεθεί κι έτσι κρίνεται απαραίτητη η προσθήκη γλυκαντικών και τεχνητών ουσιών για να αντισταθμιστεί. Οι λέξεις «χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά» ή «χωρίς λιπαρά» στη συσκευασία συνήθως σημαίνουν ότι πρόκειται για ένα προϊόν πολύ επεξεργασμένο. 

2. Έτοιμα dressings για σαλάτες

Τα λαχανικά είναι απίστευτα υγιεινά. Το πρόβλημα είναι ότι για τους περισσότερους ανθρώπους δεν έχουν πολύ καλή γεύση από μόνα τους και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν σάλτσες για να προσθέσουν γεύση. Μετατρέποντας, λοιπόν, αυτά τα ιδανικά γεύματα σε υπέροχες λιχουδιές, δημιουργούν ένα πλεόνασμα με ανθυγιεινά συστατικά όπως ζάχαρη, φυτικά έλαια και trans-λιπαρά, μαζί με διάφορες τεχνητές χημικές ουσίες. Ελέγξτε λοιπόν τη λίστα συστατικών πριν χρησιμοποιήσετε μια σάλτσα ή ακόμη καλύτερα φτιάξτε τη δική σας διαλέγοντας τα σωστά ingredients.

igiines-trofes-2.jpg

3. Χυμοί φρούτων

Υπάρχει μια πεποίθηση πως οι χυμοί φρούτων είναι η τέλεια επιλογή για κάθε μέρα. Παρόλα αυτά οι περισσότεροι που βρίσκετε στα ράφια αποτελούν ένα μείγμα συστατικών με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα φρούτου. Για αυτόν τον λόγο ακόμη και αν η ένδειξη λέει 100% φυσικός είναι προτιμότερο να ετοιμάσετε τον δικό σας, στο σπίτι.

4. Προϊόντα ολικής άλεσης

Τα περισσότερα προϊόντα «ολικής αλέσεως» δεν παράγονται πραγματικά από ολόκληρο σιτάρι. Οι κόκκοι κοκκοποιούνται σε πολύ λεπτό αλεύρι, το οποίο τους «αναγκάζει» να αυξήσουν το σάκχαρο στο αίμα εξίσου γρήγορα με τα λεγόμενα λευκά αλεύρια. Στην πραγματικότητα, το ψωμί ολικής αλέσεως μπορεί να έχει παρόμοιο γλυκαιμικό δείκτη με εκείνον του άσπρου ψωμιού.

5. Φυτοστερόλες που μειώνουν τη χοληστερόλη

Οι φυτοστερόλες είναι θρεπτικά συστατικά που μοιάζουν με τη φυτική έκδοση της χοληστερόλης. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι μπορούν να μειώσουν την ουσία αυτή στο αίμα και για αυτόν τον λόγο, συχνά προστίθενται σε μεταποιημένα τρόφιμα που στη συνέχεια διατίθενται στην αγορά ως ιδανικά για τη «μείωση της χοληστερόλης». Ωστόσο, στοιχεία αποδεικνύουν ότι παρά τον περιορισμό των επιπέδων χοληστερόλης, οι φυτοστερόλες έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα και μπορεί ακόμη και να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

igiines-trofes-3.jpg

6. Junk food με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες

Οι δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες είναι εξαιρετικά δημοφιλείς εδώ και πολλές δεκαετίες. Τα τελευταία 12 χρόνια, μάλιστα, μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι αποτελούν έναν αποτελεσματικό τρόπο για να χάσετε βάρος και να βελτιώσετε την υγεία σας. Ωστόσο, οι κατασκευαστές τροφίμων έχουν παρακολουθήσει αυτό το trend κι έχουν φέρει στην αγορά διάφορα «φιλικά» επεξεργασμένα τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε αυτό το συστατικό. Μια επιλογή γεμάτη χημικά και προϊόντα τα οποία θα πρέπει να καταναλώνονται αποκλειστικά περιστασιακά.

7. Μπάρες δημητριακών

Ο τρόπος με τον οποίο διατίθενται στην αγορά ορισμένα δημητριακά, όπως οι μπάρες, μπορεί να είναι απόλυτα παραπλανητικός. Αυτό καθώς έχουν διάφορες αναφορές περί υγιεινού και ανεπεξέργαστου, ενώ παράλληλα στοχεύουν στην παραπλάνηση. Είναι σημαντικό να ελέγχετε πάντα τη συσκευασία του προϊόντος για να επιβεβαιώνετε τι βάζετε πραγματικά στον οργανισμό σας. Μάλιστα, εάν έχετε όρεξη μπορείτε να φτιάξετε τις δικές σας!