fbpixel

Search icon
Search
5 βιώσιμοι τρόποι για να προστατέψουμε τα θαλάσσια οικοσυστήματα
ECO GLOW

5 βιώσιμοι τρόποι για να προστατέψουμε τα θαλάσσια οικοσυστήματα

Ένας "έξυπνος" οδηγός για να κάνουμε τη διαφορά αυτό το καλοκαίρι


Μια αληθινή πηγή ζωής και οξυγόνου μας θυμίζει από που ξεκινήσαμε. Το νερό συνδέεται με την μητρική ασφάλεια κάθε φορά που ακούμε τους "δροσερούς" του ήχους και το αγγίζουμε. Όμως τι συμβαίνει με εμάς τους ανθρώπους και επεμβαίνουμε καταστροφικά στον φυσικό κύκλο ζωής της, μολύνοντας τις γαλάζιες οάσεις της; Οι θάλασσες του πλανήτη μας μετρούν χρόνια που υποφέρουν βαθιά και δεν μπορούν να «αναπνεύσουν». Χρειάζονται προστασία, σεβασμό και αγάπη, στοιχεία, τα οποία  είναι σημαντικό να επιλυθούν λαμβάνοντας σοβαρά την κεντρική ρίζα του ζητήματος, την βασική αιτία του κακού. Με ατομική και ομαδική υπευθυνότητα, η αλλαγή μπορεί να συμβεί μέσα στα επόμενα χρόνια. Αρκεί να λάβουμε υπόψιν αυτές τις δράσεις με την σοβαρότητα και επιμέλεια που τους αξίζει.

 Ας δούμε τον παρακάτω οδηγό με εύκολα και "έξυπνα" βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε!

Επιλέγουμε με πολλή προσοχή τα θαλασσινά που θα φάμε

shutterstock-1081706984.jpg

Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε οφέλη για την ανθρώπινη υγεία και με χαμηλές περιβαλλοντικές επιπτώσεις αποτελούν προτεραιότητά μας. Όμως, τις περισσότερες φορές, οι τεχνικές αλιείας δεν εκτελούνται με υπεύθυνο και ασφαλή τρόπο, με αποτέλεσμα στο τραπέζι μας να φτάνει ένα σύνολο θαλασσινών από πηγές υψηλών εκπομπών άνθρακα, οι οποίες ανακυκλώνουν μια τροφική αλυσίδα που είναι γεμάτη από χημικές ουσίες και ρύποι. Μια σημαντική λύση είναι να επιλέξουμε ψάρια, τα οποία βρίσκονται σε χαμηλές "τάξεις" της τροφικής αλυσίδας, καθώς και εκτρεφόμενα είδη ψαριών, στα οποία εφαρμόζεται φίλτρο, με χαρακτηριστικά τα μύδια.

"Reef - Dafe" αντιηλιακή κρέμα

shutterstock-1421373989.jpg

Είναι πολύ σημαντικό όταν πηγαίνουμε στην παραλία να φοράμε την αντιηλιακή μας κρέμα, ώστε να προστατέψουμε το δέρμα μας από την υπεριώδη ακτινοβολία. Όμως, είναι ανάγκη να γνωρίζουμε ότι όταν μπαίνουμε στη θάλασσα, τα υλικά από τα οποία αποτελείται η κρέμα μπορεί να αποβούν μοιραία και θανατηφόρα για τους οργανισμούς του συγκεκριμένου οικοσυστήματος. Δύο από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα συστατικά της αντιηλιακής κρέμας, η οξυβενζόνη και η οκτινοξάτη, μπορούν να βλάψουν τη θαλάσσια ζωή. Αυτές οι χημικές ουσίες είναι θανατηφόρες για τα κοράλλια και προκαλούν τη λεύκανση τους, η οποία μπορεί να τους κοστίσει την ζωή.  Μπορούν επίσης να προκαλέσουν βλάβη στο DNA τους, στοιχείο που οδηγεί σε σοβαρά προβλήματα της ανάπτυξής τους. Η ζημιά στη θαλάσσια ζωή δεν περιορίζεται σε αυτούς τους οργανισμούς. Μπορεί επίσης να επηρεάσει άμεσα ορισμένα είδη ψαριών, αχινών και γαρίδων.

Μπορούμε να να ενημερωθούμε από πιστοποιημένους δερματολόγους και θαλάσσιους βιολόγους για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των αντηλιακών και ποια μπορούν  να ωφελήσουν τόσο την υγεία μας όσο και την υγεία του περιβάλλοντος. Τα "reef - safe" αντιηλιακά προτείνονται, καθώς δεν περιλαμβάνουν χημικά και είναι environmental friendly. Στο CNET διαβάζουμε τα λόγια που έχει μοιραστεί με το μέσο ο Casper Ohm, θαλάσσιος βιολόγος και ανώτερος ερευνητής στο Water Pollution: "Τα αντηλιακά που είναι ασφαλή για τους υφάλους κατασκευάζονται με μεγαλύτερα σωματίδια «φυσικού μεγέθους» που είναι πιο υγιεινά για τη θαλάσσια ζωή και το τοπικό οικοσύστημα».

Ακολουθούμε βιώσιμες τουριστικές εταιρείες

shutterstock-678858877.jpg

Ο οικοτουρισμός παίζει καθοριστικό ρόλο και στην μετάδοση ενός αλτρουιστικού μηνύματος, έχει οικολογικό χαρακτήρα, αλλά συμβάλει,ταυτόχρονα, και στην οικονομική ενίσχυση των τοπικών κοινοτήτων που είναι εγκατεστημένες στις παράκτιες περιοχές. Είναι πολύ σημαντικό να ακολουθήσουμε μια ενδελεχή έρευνα, προτού αποφασίσουμε για την κατάλληλη εταιρεία και τις παροχές της. Κεντρικός άξονας είναι η βιώσιμη ταυτότητά της. Είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι οι δραστηριότητες που προσφέρει το συγκεκριμένο ταξίδι σέβονται την θαλάσσια ζωή και τα πλάσματα που ζουν σε αυτήν.

Αποφεύγουμε προϊόντα που περιέχουν χημικές ουσίες 

shutterstock-351742859.jpg

Χρησιμοποιούμε τόσα πολλά προϊόντα στην καθημερινότητά μας, τα οποία δεν γνωρίζουμε, εν τέλει, πόσο σοβαρή ζημιά προκαλούν στα θαλάσσια οικοσυστήματα μέσω των μη βιώσιμων μεθόδων αλιείας και των ρύπων. Είναι σημαντικό να αποφεύγουμε καλλυντικά, τα οποία έχουν ως βασικό τους συστατικό το σκουαλένιο των καρχαριών, μια οργανική χημική ένωση που προέρχεται από το έλαιο του ήπατός τους. Ακόμη κοσμήματα, τα οποία είναι κατασκευασμένα από κέλυφος κοραλλιών ή θαλάσσιας χελώνας. Τα συγκεκριμένα προϊόντα και αξεσουάρ δεν υποστηρίζουν ένα ασφαλές είδος αλιείας και απειλούν την ζωή των πλασμάτων της θαλάσσιας ζωής.

Ενημέρωση και κινητοποίηση 

shutterstock-2069206223.jpg

Είναι απαραίτητο να ερχόμαστε σε επαφή με ανθρώπους που αγαπούν και σέβονται την χλωρίδα και πανίδα μέσα από ομαδικές συγκεντρώσεις, ομιλίες και οργανωμένες κινητοποιήσεις. Επίσης, απευθυνόμαστε σε νομικούς συμβούλους και κυβερνητικούς εκπροσώπους, ώστε να ενημερωθούμε και να γνωρίζουμε και την επίσημη νομική οδό σε σοβαρά ζητήματα θαλάσσιας κρίσης.

Κeep it eco!