fbpixel

Search icon
Search
5+1 τρόφιμα που αντιμετωπίζουν το εποχιακό κρυολόγημα και τη γρίπη
HEALTH

5+1 τρόφιμα που αντιμετωπίζουν το εποχιακό κρυολόγημα και τη γρίπη

Ανακαλύψτε τα και καθιερώστε τα στη διατροφή σας


Το να είναι κανείς άρρωστος είναι σίγουρα, το χειρότερο. Εκτός από το βήχα, την καταρροή και το μπούκωμα, ένα κοινό σύμπτωμα που συνοδεύει μια περίοδο κοινού κρυολογήματος ή γρίπης είναι η απώλεια της όρεξης. Μπορεί, λοιπόν, το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε είναι να φάτε, αλλά είναι σημαντικό να διατηρήσετε τις δυνάμεις σας ώστε το σώμα σας να μπορεί να καταπολεμήσει αυτούς τους ξένους εισβολείς. 

Μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να επιδοθείτε σε φαγητό από έξω, αλλά σκεφτείτε το διπλά, καθώς οι λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν προσωρινή έλλειψη βασικών θρεπτικών συστατικών, ιδίως πρωτεϊνών, βιταμινών Β, χαλκού, σιδήρου, βιταμίνης C και ψευδαργύρου. Μια καλύτερη επιλογή θα είναι τα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά φρούτα και λαχανικά. Η καφεΐνη και το λιπαρό φαγητό είναι επίσης no-gos καθώς αφυδατώνουν τον οργανισμό οι λιπαρές και πλούσιες σε φυτικές ίνες τροφές είναι δύσπεπτες και μπορεί να επιδεινώσουν τυχόν γαστρεντερικά συμπτώματα που έχετε.

Αναρωτιέστε τι υπάρχει στο μενού όταν αισθάνεστε αδιάθετοι; Δείτε παρακάτω!
shutterstock-2169632215.jpg

1. Κοτόσουπα

Υπάρχει λόγος (ή μάλλον πολλοί) που η κοτόσουπα αποτελεί τη νούμερο ένα επιλογή γεύματος όταν είστε άρρωστοι. Όχι μόνο παρέχει τα υγρά που χρειάζεστε για να καταπολεμήσετε τους ιούς, αλλά μειώνει επίσης τη φλεγμονή που πυροδοτεί τα συμπτώματα και οδηγεί σε περισσότερα κρυολογήματα. Η κοτόσουπα είναι μια καλή πηγή νατρίου και καλίου και είναι γεμάτη με θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Επίσης, μην ξεχνάτε πως τα ζεστά υγρά είναι καταπραϋντικά για το λαιμό σας και μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τη συμφόρηση των ιγμορείων.

shutterstock-2030557862.jpg

2. Εσπεριδοειδή

Η βιταμίνη C, η οποία βρίσκεται συνήθως στα εσπεριδοειδή, είναι ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Ξεκινήστε λοιπόν να τρώτε C, αν δεν το κάνετε ήδη, και κάντε την μέρος της ρουτίνας σας για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα για την επόμενη φορά. Πάρτε τη δόση σας από συμπληρώματα ή από τα γεμάτα βιταμίνες εσπεριδοειδή, τις κόκκινες πιπεριές, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, την κολοκύθα, την παπάγια, τις γλυκοπατάτες και τις ντομάτες.

shutterstock-1908418936.jpg

3. Kεφίρ

Το κεφίρ είναι γεμάτο με προβιοτικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Με περισσότερες πρωτεΐνες από το γιαούρτι και το γάλα, ρυθμίζει επίσης την πέψη, επιτρέποντας στο σώμα σας να χρησιμοποιήσει πραγματικά όλες τις θερμίδες και τα θρεπτικά συστατικά που καταναλώνετε όταν αισθάνεστε άσχημα. Τα προβιοτικά μπορεί ακόμη και να βοηθήσουν στη συντόμευση της διάρκειας της γρίπης.

shutterstock-1542958316.jpg

4. Μανιτάρια

Ενώ τα μανιτάρια αποτελούν από καιρό βασικό συστατικό της κινεζικής θεραπείας, έχουν μια σύγχρονη φαρμακευτική στιγμή. Πιθανόν να έχουν αντιιικές ιδιότητες, σε μεγάλο βαθμό χάρη στην πλούσια περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη D. Παράγουν κυτταροκίνες, μια πρωτεΐνη, η οποία βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Οι πολυσακχαρίτες τους είναι μια άλλη κατηγορία ενώσεων που ενισχύουν την ανοσία.

shutterstock-1672733095.jpg

5. Κόκκινο κρασί

Ίσως το λιγότερο αναμενόμενο, το κόκκινο κρασί. Η ρεσβερατρόλη και οι πολυφαινόλες στο κόκκινο κρασί λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούν τα ευεργετικά βακτήρια στο γιαούρτι. Όταν οι ιοί του κρυολογήματος και της γρίπης εισέρχονται στον οργανισμό σας, αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται και αυτές οι ενώσεις εμποδίζουν αυτό να συμβεί. Εννοείται, η κατανάλωση δεν πρέπει να ξεπερνάει το μισό ποτήρι.

6. Σολομός

shutterstock-1826868410.jpg

Η βιταμίνη D συμβάλλει στη διατήρηση του ανοσοποιητικού σας συστήματος και σύμφωνα με ειδικούς, η περιεκτικότητα της βιταμίνης D σε λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των βέλτιστων επιπέδων στο αίμα όταν το σώμα σας δεν μετατρέπει μεγάλη ποσότητα της βιταμίνης από το ηλιακό φως.

Stay healthy!