fbpixel

Search icon
Search
Αυτό είναι το φρούτο που θα κάνει θαύματα στην επιδερμίδα σας
FACE & BODY

Αυτό είναι το φρούτο που θα κάνει θαύματα στην επιδερμίδα σας

Ανακαλύψτε τη μαγεία της φύσης


Είναι ενυδατικό, γλυκό και θυμίζει πάντα τα καλοκαίρια που πέρασαν: το καρπούζι αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα. Ωστόσο, τα πλεονεκτήματα του δεν σταματούν εκεί. Το καρπούζι ξεχωρίζει και στη βιομηχανία της ομορφιάς - ειδικά στην περιποίηση του δέρματος. Πολλές τοπικές φόρμουλες χρησιμοποιούν το γλυκό φρούτο για τις ενυδατικές και καταπραϋντικές του ιδιότητες και δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε πως τα επόμενα χρόνια θα εκτιμήσουμε πολύ περισσότερο αυτά που έχει να μας προσφέρει.

skin-beauty-face-emma-oak.jpg
@emma_oak

Αν θέλετε να μάθετε όλα όσα μπορεί να προσφέρει στο δέρμα σας, τότε δεν έχετε παρά να συνεχίσετε να διαβάζετε.

Τι είναι το καρπούζι;

Το καρπούζι, ή Citrullus lanatus, είναι ένα μεγάλο, γλυκό φρούτο που αποτελείται κυρίως από νερό. Συγκεκριμένα, περιέχει σχεδόν 92% νερό και 7,55% υδατάνθρακες. Αυτό είναι που κάνει αυτό το δημοφιλές φρούτο εξαιρετικά ενυδατικό και αναζωογονητικό την ώρα που το καταναλώνετε. Προσφέρει επίσης πολλά οφέλη για την υγεία καθώς είναι πλούσιο σε λυκοπένιο, βιταμίνη Α, βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά. Ως συστατικό περιποίησης του δέρματος, το καρπούζι έχει μερικά πιθανά οφέλη: είναι ενυδατικό, μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που υπόσχονται να αλλάξουν την υγεία του δέρματος σας.

Τα οφέλη του καρπουζιού για το δέρμα

Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά: Το καρπούζι περιέχει πολλά σημαντικά θρεπτικά συστατικά που είναι ευεργετικά για το δέρμα. Οι βιταμίνες Α και C βοηθούν το θαμπό και κατεστραμμένο δέρμα και τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών που δημιουργούνται από την υπεριώδη ακτινοβολία και τους περιβαλλοντικούς ρύπους. Προστατεύοντας το δέρμα από το οξειδωτικό στρες, το καρπούζι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης, στη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος και στην προώθηση μιας πιο νεανικής εμφάνισης.

beauty skin pernilleteisbaek
@pernilleteisbaek

Ενυδάτωση: Το καρπούζι είναι τόσο αναζωογονητικό τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε νερό. Για τον ίδιο λόγο, τα προϊόντα περιποίησης δέρματος με αυτό το φρούτο, μπορούν να ενυδατώσουν και να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της ξηροδερμίας. Όταν εφαρμόζεται τοπικά, μπορεί να βοηθήσει στην αναπλήρωση της υγρασίας του δέρματος, βελτιώνοντας τα επίπεδα ενυδάτωσης και μειώνοντας την ξηρότητα. Μάλιστα, το λάδι από σπόρους καρπουζιού περιέχει λινολεϊκό οξύ και αραχιδικό οξύ, τα οποία είναι λιπαρά οξέα που βοηθούν στη διατήρηση της κυτταρικής μεμβράνης.

Μειώνει τη φλεγμονή και την ακμή: Τα προϊόντα περιποίησης δέρματος με καρπούζι είναι πλούσια σε αμινοξέα, γεγονός που τα καθιστά εξαιρετική επιλογή για δέρμα με τάση για ακμή ή φλεγμονή. Σε μερικούς ανθρώπους, βοηθά ακόμη και την υφή του δέρματος, το φωτίζει και φυσικά προσθέτει την απαραίτητη λάμψη. Μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της ερυθρότητας, του ερεθισμού και της ευαισθησίας, καθιστώντας το ευεργετικό για άτομα με ευαίσθητο ή αντιδραστικό δέρμα. Εάν ζείτε σε ψυχρό, ξηρό κλίμα, υπάρχει ένα ακόμη όφελος, καθώς η κιτρουλίνη μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του δέρματος σε αυτές τις συνθήκες.

Παρενέργειες του καρπουζιού

Το καρπούζι είναι ένα συστατικό που είναι γενικά ασφαλές και μη ερεθιστικό για όλους τους τύπους δέρματος. Ωστόσο, εάν είστε αλλεργικοί, είναι δεδομένο πως θα πρέπει να αποφύγετε τα προϊόντα περιποίησης δέρματος που το περιέχουν. Θα πρέπει επίσης να διακόψετε τη χρήση προϊόντων με έγχυση καρπούζι εάν εμφανίσετε ερεθισμό. Και, όπως πάντα, εάν ο ερεθισμός επιμένει, συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο.

beauty skin marlene_rougier
@marlene_rougier

Πώς να το χρησιμοποιήσετε

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να εντάξετε το καρπούζι στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας. Είναι γενικά καλύτερο να χρησιμοποιείτε σκευάσματα που το περιέχουν ως συστατικό αντί να προσπαθείτε να τα κάνετε στο σπίτι. Αυτό βοηθά να διασφαλιστεί ότι το προϊόν είναι αποτελεσματικό, μακράς διαρκείας και ασφαλές για το δέρμα σας.

Κεντρική φωτογραφία: @josefinevibe