fbpixel

Search icon
Search
27th Thessaloniki Documentary Festival: Τα πολλά υποσχόμενα ντοκιμαντέρ Ελλήνων δημιουργών που ανυπομονούμε να παρακολουθήσουμε
ARTS & CULTURE

27th Thessaloniki Documentary Festival: Τα πολλά υποσχόμενα ντοκιμαντέρ Ελλήνων δημιουργών που ανυπομονούμε να παρακολουθήσουμε

Μεταξύ των 30 παραγωγών, ξεχωρίσαμε αυτές που εμείς εντάξαμε στη watchlist μας


Το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε τα ντοκιμαντέρ που θα πάρουν μέρος στα τρία διαγωνιστικά τμήματα της φετινής διοργάνωσης: το Διεθνές Διαγωνιστικό, το Newcomers και το >>Film Forward. Τα 30 ντοκιμαντέρ των διαγωνιστικών τμημάτων -ανάμεσά τους και 9 ελληνικές παραγωγές- πραγματεύονται φλέγοντα ζητήματα της επικαιρότητας, αφουγκράζονται διαγενεακά τραύματα, οραματίζονται τη χειραφέτηση από κάθε μορφή καταπίεσης, στοχάζονται το μέλλον της ανθρωπότητας, ιχνηλατούν τη σχέση μας με το περιβάλλον και ορθώνουν ανάστημα απέναντι σε διακρίσεις και προκαταλήψεις.

Εμείς ξεχωρίσαμε αυτά που ανυπομονούμε να παρακολουθήσουμε -με την υπογραφή Ελλήνων δημιουργών-, και σας τα παρουσιάζουμε.

Διεθνές Διαγωνιστικό

bulls-heart-1.jpeg
Bull’s Heart

1. «Η καρδιά του ταύρου / Bull’s Heart» της Εύας Στεφανή

Το ντοκιμαντέρ «Η καρδιά του ταύρου / Bull’s Heart (παγκόσμια πρεμιέρα)» της Εύας Στεφανή, ένα ντοκιμαντέρ σε παραγωγή του Onassis Culture, ακολουθεί την προετοιμασία και την περιοδεία του έργου του Δημήτρη Παπαϊωάννου Εγκάρσιος προσανατολισμός στις ευρωπαϊκές σκηνές, παρατηρώντας από απόσταση αναπνοής τον σπουδαίο Έλληνα δημιουργό και τους συνεργάτες του στην προσπάθειά τους να δώσουν σχήμα και πνοή στην καλλιτεχνική έμπνευση.

2. «Τα τέρματα του Αυγούστου / The Goals of August» του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου

Το ντοκιμαντέρ «Τα τέρματα του Αυγούστου / The Goals of August» (παγκόσμια πρεμιέρα) του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου είναι ένα καλειδοσκόπιο γεγονότων, συμβάντων και στιγμών από την καθημερινότητα ενός χωριού της νότιας Πίνδου στη διάρκεια ενός αυτοσχέδιου τουρνουά ποδοσφαίρου. Σκοπός του ντοκιμαντέρ είναι η δημιουργία μέσω της παρατήρησης ενός «ιμπρεσιονιστικού» πορτρέτου μιας μικρής κοινότητας στο καλοκαιρινό της ζωντάνεμα.

3. «Σμιλεμένες ψυχές / Sculpted Souls» του Σταύρου Ψυλλάκη

Ο Ελβετός οδοντίατρος Julien Grivel θεράπευε δωρεάν χανσενικούς (λεπρούς) στην Ελλάδα για 26 χρόνια (1972-1998). Το ντοκιμαντέρ «Σμιλεμένες ψυχές / Sculpted Souls» (διεθνής πρεμιέρα) του Σταύρου Ψυλλάκη παρουσιάζει ένα εσωτερικό ταξίδι που τον βοήθησε να αντικρίσει τον κόσμο και τη ζωή διαφορετικά. «Υιοθετώντας τη γλώσσα των Ελλήνων υιοθέτησα ασυνείδητα και τη σκέψη τους» αναφέρει χαρακτηριστικά. Η φιλία του με τον Μανώλη Φουντουλάκη (πρώην χανσενικό) υπήρξε καταλυτική.


Newcomers

super-paradise-1.jpeg

1. "Super Paradise" του Στιβ Κρικρή

Τα τελευταία 50 χρόνια, η Μύκονος έχει υποστεί ριζικές αλλαγές. Ένα φθηνό νησί, σήμερα πανάκριβο. Ένας άγνωστος προορισμός, σήμερα παγκόσμιος τόπος έλξης. Ένα σύμβολο ελευθεριότητας, σήμερα προσωποποίηση κοινωνικών αποκλεισμών. Το ντοκιμαντέρ "Super Paradise" (ελληνική πρεμιέρα) του Στιβ Κρικρή παρουσιάζει πώς κατάφερε ένα μικρό νησί να αφομοιώσει σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα όλες αυτές τις διαφορετικές εμπειρίες.

2. «Λο / Lo» του Θανάση Βασιλείου

Στο «Λο / Lo» (παγκόσμια πρεμιέρα) του Θανάση Βασιλείου, έναν χρόνο μετά τον θάνατο της μητέρας του, ο σκηνοθέτης επιστρέφει στο άδειο διαμέρισμα της παιδικής του ηλικίας στην Αθήνα για να διαχειριστεί μια προβληματική κληρονομιά. Από τις γυμνές πλέον επιφάνειες του σπιτιού αναδύονται θραύσματα αναμνήσεων της οικογένειάς του, και η προσωπική ιστορία του μπλέκεται με το συλλογικό τραύμα της Χούντας.

3. «Eδώ μιλάνε για λατρεία / They Talk About Worship Here» του Βύρωνα Κριτζά

Ποιητικοί, δραματικοί, αστείοι, παιδιά του MTV με φόντο την Κέρκυρα, οι Κόρε. Ύδρο. απασχόλησαν όσο λίγες μπάντες την ελληνική indie ποπ/ροκ σκηνή, εισπράττοντας λατρεία αλλά και χλευασμό. Το ντοκιμαντέρ Eδώ μιλάνε για λατρεία / They Talk About Worship Here (παγκόσμια πρεμιέρα) του Βύρωνα Κριτζά ακολουθεί την πορεία τους, εστιάζοντας στα δύο βασικά μέλη, αλλά και στη σημασία τού να είναι κανείς ιδιαίτερος χωρίς να ντρέπεται γι’ αυτό.


>>Film Forward

novamax-skyland-1.webp
NovaMax SkyLand

1. "NovaMax SkyLand" της Διονυσίας Κοπανά

Ανάμεσα στα αθηναϊκά μπαλκόνια, θραυσματικές εικόνες, ήχοι, φευγαλέες, ανολοκλήρωτες ιστορίες. Οι εποχές εναλλάσσονται, τα σημαντικά μπλέκονται με τα ασήμαντα, η ομορφιά και η ασχήμια συνυπάρχουν. Στο "NovaMax SkyLand" (παγκόσμια πρεμιέρα) της Διονυσίας Κοπανά καιρικά φαινόμενα, παράλογες συνθήκες, συμβάντα, ανθρώπινες χειρονομίες και άλλες ψηφίδες της ζωής συνυφαίνουν το φάσμα ενός αστικού οικοσυστήματος.

2. «Σχέδιο θανάτου για έναν σκύλο και έναν άντρα / Death Plan for a Dog and a Man» του Χρήστου Καρακέπελη

Στη νάρκη των lockdowns, ένας απόκληρος σχεδιάζει –σαν άτρωτος υπερήρωας– μια επική απόδραση γι’ αυτόν και τον σκύλο του από τον πιο θανατηφόρο ιό: την ίδια τη ζωή. Το «Σχέδιο θανάτου για έναν σκύλο και έναν άντρα / Death Plan for a Dog and a Man» (παγκόσμια πρεμιέρα) του Χρήστου Καρακέπελη είναι ένα περιπετειώδες ταξίδι θανάτου που θα οδηγήσει μαγικά και τους δυο από την τρώγλη τους έως τα άγρια βουνά και τη Νέα Υόρκη, από την ασφυκτική πραγματικότητα στην απόλυτη ελευθερία.

3. «Αυτή που ελπίζει / The One Who Hopes» του Στρατή Χατζηελενούδα

Στο ντοκιμαντέρ «Αυτή που ελπίζει / The One Who Hopes» (παγκόσμια πρεμιέρα) του Στρατή Χατζηελενούδα βρισκόμαστε σε μια μεταποκαλυπτική εποχή, όπου μια εξερευνήτρια από έναν άλλο γαλαξία ταξιδεύει στον τελευταίο πλανήτη πριν την καταστροφή του, για να βρει τους ανθρώπους που γνωρίζουν τη γλώσσα των πουλιών. Συνοδευόμενη από μια τεχνητή νοημοσύνη, θα ανακαλύψει ότι η ανάγκη για επικοινωνία επιβιώνει παντού και πάντα, ακόμη και στην απόλυτη σιωπή.

Info: Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί από τις 6 έως τις 16 Μαρτίου. Δείτε εδώ αναλυτικά όλα τα ντοκιμαντέρ που θα πριβληθούν.