fbpixel

Search icon
Search
 24h πριν την παραλία: 7 tricks για να μειώσετε την κατακράτηση
WELLNESS

24h πριν την παραλία: 7 tricks για να μειώσετε την κατακράτηση

Η μείωση των υγρών από το σώμα είναι ζητούμενο


Το ανθρώπινο σώμα περιέχει περίπου 60% νερό, το οποίο παίζει βασικό ρόλο σε όλες τις πτυχές της ζωής. Ωστόσο, λόγω διάφορων καταστάσεων μπορεί το ποσοστό αυτό στο σώμα σας να αυξηθεί. Η υπερβολική κατακράτηση νερού, γνωστή και ως οίδημα, είναι -τις περισσότερες φορές- μια αβλαβής κατάσταση και γι' αυτόν τον λόγο αν δεν συντρέχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, μπορεί να μειωθεί με απλές κινήσεις. Εμείς συγκεντρώσαμε 7 τρόπους για να μειώσετε το υπερβολικό βάρος νερού γρήγορα και με ασφάλεια κι είμαστε σίγουροι ότι θα δείτε διαφορά ήδη από την πρώτη ημέρα. 

1. Κάντε γυμναστική

Η άσκηση μπορεί να είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μειώσετε το βάρος του νερού βραχυπρόθεσμα. Οποιαδήποτε μορφή άσκησης αυξάνει τον ιδρώτα, πράγμα που σημαίνει ότι θα χάσετε νερό. Η μέση απώλεια υγρών κατά τη διάρκεια μιας ώρας άσκησης εξαρτάται από παράγοντες όπως η θερμότητα από τα ρούχα, η θερμότητα του περιβάλλοντος και σίγουρα η δική σας προσπάθεια. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, το σώμα σας μεταφέρει επίσης πολύ νερό στους μυς σας. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του νερού έξω από το κύτταρο και στη μείωση της «μαλακής» εμφάνισης που αναφέρουν οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν υπερβολική κατακράτηση υγρών.

priksimo-stin-koilia-1.jpg

2. Κοιμηθείτε

Έρευνες για τον ύπνο υποστηρίζουν ότι είναι εξίσου σημαντικός για την υγεία όσο η διατροφή και η άσκηση. Ο ύπνος μπορεί επίσης να επηρεάσει τα συμπαθητικά νεύρα στα νεφρά, τα οποία ρυθμίζουν την ισορροπία νατρίου και νερού. Ο επαρκής ύπνος μπορεί τέλος να βοηθήσει το σώμα σας να ελέγξει τα επίπεδα ενυδάτωσης και να ελαχιστοποιήσει την κατακράτηση νερού. 

3. Μειώστε το stress

Το μακροχρόνιο stress μπορεί να αυξήσει την ορμόνη κορτιζόλη, η οποία επηρεάζει άμεσα την κατακράτηση υγρών και το βάρος του νερού στο σώμα. Αυτό μπορεί να συμβεί επειδή το stress και η κορτιζόλη αυξάνουν μια ορμόνη που ελέγχει την ισορροπία του νερού στο σώμα, γνωστή ως αντιδιουρητική ορμόνη ή ADH. Η ADH λειτουργεί στέλνοντας σήμα στους νεφρούς σας, υποδεικνύοντας τους πόσο νερό πρέπει να αντλήσουν πίσω στο σώμα σας.

shutterstock-1162815160.jpg

4. Καταναλώστε ηλεκτρολύτες

Οι ηλεκτρολύτες είναι μέταλλα με ηλεκτρικό φορτίο, όπως το μαγνήσιο και το κάλιο. Παίζουν σημαντικό ρόλο στο σώμα σας, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης της ισορροπίας του νερού. Όταν τα επίπεδα ηλεκτρολυτών είναι πολύ χαμηλά ή πολύ υψηλά, μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στην ισορροπία των υγρών οδηγώντας σε αυξημένο βάρος νερού. Θα πρέπει, λοιπόν, να προσαρμόσετε την πρόσληψη ηλεκτρολυτών σας στην πρόσληψη νερού. Εάν για παράδειγμα πίνετε μεγάλες ποσότητες νερού, μπορεί να χρειαστείτε περισσότερους ηλεκτρολύτες.

5. Ρυθμίστε την πρόσληψη Νατρίου

Το Νάτριο, το οποίο λαμβάνετε καθημερινά από το αλάτι, είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους ηλεκτρολύτες στο ανθρώπινο σώμα. Παίζει σημαντικό ρόλο στα επίπεδα ενυδάτωσης κι έτσι μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπίες εντός του σώματος και επομένως κατακράτηση υγρών. Η υψηλή πρόσληψη αλατιού, συνήθως λόγω μιας δίαιτας με πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, μπορεί να αυξήσει την κατακράτηση.

priksimo-koilia.jpg

6. Πιείτε νερό

Είναι σημαντικό ότι η καλή ενυδάτωση μπορεί πραγματικά να μειώσει την κατακράτηση υγρών. Το σώμα σας προσπαθεί πάντα να επιτύχει μια υγιή ισορροπία, επομένως εάν είστε συνεχώς αφυδατωμένοι, το σώμα σας τείνει να συγκρατεί περισσότερο νερό σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τα επίπεδα νερού από το να φτάσουν πολύ χαμηλά. Η επίτευξη μιας βέλτιστης ημερήσιας πρόσληψης νερού μπορεί επίσης να είναι σημαντική για την υγεία του ήπατος και των νεφρών, γεγονός που μπορεί να μειώσει την κατακράτηση μακροπρόθεσμα.

7. Ελαττώστε τους υδατάνθρακες

Η ελάττωση των υδατανθράκων είναι μια κοινή στρατηγική για γρήγορη απόρριψη της περίσσειας νερού. Οι υδατάνθρακες αποθηκεύονται στους μύες και στο συκώτι ως γλυκογόνο, αλλά το γλυκογόνο συγκρατεί και νερό μαζί του. Έτσι, για κάθε γραμμάριο γλυκογόνου που αποθηκεύετε, 3–4 γραμμάρια νερού μπορούν να αποθηκευτούν μαζί του. Αυτό εξηγεί γιατί οι άνθρωποι βιώνουν άμεση απώλεια βάρους όταν αλλάζουν τη δίαιτά τους και τη μετατρέπουν σε χαμηλή σε υδατάνθρακες. Οι τελευταίοι οδηγούν επίσης σε αύξηση της ορμόνης ινσουλίνης, η οποία μπορεί να ενισχύσει την κατακράτηση Νατρίου και την επαναρρόφηση του νερού στους νεφρούς.