fbpixel

Search icon
Search
Απόλυτη Ενυδάτωση: Ποιο είδος νερού είναι το κατάλληλο και τι μπορεί να προκαλέσει η έλλειψή του;
MAGAZINE

Απόλυτη Ενυδάτωση: Ποιο είδος νερού είναι το κατάλληλο και τι μπορεί να προκαλέσει η έλλειψή του;

Ανακαλύπτουμε τα πάντα γι' αυτό


Μπορεί να το περιμένατε, όμως όχι, δε θα μιλήσουμε για καλλυντικά και θεραπείες, αλλά για τον Νο1 παράγοντα ενυδάτωσης του οργανισμού μας, το νερό.Τι μας προσφέρει, τι προκαλεί η έλλειψή του και τελικά, ποιο είναι καλύτερο;

Σίγουρα έχετε ακούσει ότι το νερό κάνει καλό και ότι καθημερινά θα πρέπει να πίνετε 1,5 λίτρο. Η αλήθεια είναι ότι η ποσότητα αυτή δεν είναι αρκετή το καλοκαίρι, καθώς χάνουμε πολλά υγρά και μεταλλικά άλατα, λόγω της αυξημένης εφίδρωσης. Οι προσωπικές ανάγκες διαμορφώνονται, επίσης, από την κινητική μας δραστηριότητα, αλλά και την κατάσταση της υγείας του καθενός. 

Το σίγουρο είναι ότι το νερό είναι ένα από τα κύρια συστατικά του σώματός μας και ζωτικής σημασίας γι’ αυτό, καθώς συμβάλλει στην αποβολή των τοξινών απ’ όλα τα όργανά μας και στη μεταφορά των θρεπτικών συστατικών στα κύτταρα. Επιπλέον, βοηθά στη συγκέντρωση, στη ρύθμιση της όρεξης, στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού και του εντέρου, και τελικά, στην απώλεια βάρους. 

Η ελλιπής πρόσληψή του, από την άλλη, προκαλεί αφυδάτωση κι επακόλουθη οργανική δυσλειτουργία, κόπωση, πονοκεφάλους και πολλά άλλα, πολύ πιο σοβαρά προβλήματα υγείας. Και πέραν όλων των παραπάνω, είναι και σύμμαχος της ομορφιάς μας: ενυδατώνει εκ των έσω την επιδερμίδα του προσώπου και του σώματος και αποβάλλει τις συσσωρευμένες τοξίνες. Παράλληλα, συντελεί στην αναγέννηση των κυττάρων και τη λείανση των ρυτίδων, προλαμβάνοντας τον σχηματισμό των γραμμών έκφρασης και κάνοντας το δέρμα πιο φωτεινό και περισσότερο έτοιμο να δεχτεί τις ακτίνες του ήλιου.

nero.jpg
Ναι, αλλά τι νερό;

Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να είναι άχρωμο, άοσμο και άγευστο. Ωστόσο, υπάρχουν διάφορα είδη.

Της βρύσης

Συνήθως, είναι καθαρό και ασφαλές για κατανάλωση, λόγω των δειγματοληπτικών ελέγχων που διενεργούνται συχνά. Περιέχει τα απαραίτητα ιχνοστοιχεία, αλλά και χλώριο, που προστίθεται σε ελεγχόμενη ποσότητα και ασφαλή επίπεδα, για να εμποδίσει την ανάπτυξη των μικροοργανισμών. Σε αυτό οφείλεται και η οποιαδήποτε γεύση παρατηρείται.

Εμφιαλωμένο

Χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες: επιτραπέζιο, φυσικό μεταλλικό και πηγής.

Επιτραπέζιο: Προέρχεται από γεώτρηση, ποτάμι ή λίμνη, απολυμαίνεται, αν είναι απαραίτητο, κι εμφιαλώνεται. Έχει παρόμοια σύσταση με αυτό της βρύσης, απλώς το ένα είναι εμφιαλωμένο και το άλλο τρεχούμενο.

Φυσικό μεταλλικό: Έχει υπόγεια προέλευση κι η εμφιάλωσή του γίνεται χωρίς οποιαδήποτε διαδικασία απολύμανσης. Διαφέρει από τις άλλες δύο κατηγορίες, γιατί περιέχει μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως μαγνήσιο, ασβέστιο, κάλιο, νάτριο, σίδηρο και άλλα, τα οποία πρέπει να αναφέρονται στην ετικέτα του.

Νερό πηγής: Δεν υπόκειται σε απολύμανση και εμφιαλώνεται στην πηγή, όπως το φυσικό, μεταλλικό νερό. Ωστόσο, δεν περιέχει μέταλλα και μοιάζει περισσότερο με τη σύσταση του επιτραπέζιου.

Ανθρακούχο: Σε αυτό υπάρχει διοξείδιο του άνθρακα, είτε φυσικά από την πηγή του, είτε με τεχνητή προσθήκη. Μπορεί να βοηθήσει στη χώνεψη και στο αίσθημα κορεσμού, γι’ αυτό και αποτελεί μια καλή εναλλακτική αντί για αναψυκτικά.

Καρύδας: Προέρχεται από τον καρπό της πράσινης, άγουρης καρύδας και περιέχει υδατάνθρακες, σάκχαρα, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία κ.ά. Είναι γευστικό, αλλά σε σύγκριση με τα άλλα νερά έχει θερμίδες και σάκχαρα.

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα εμφιαλωμένα νερά

  • Να διαβάζετε την ετικέτα τους, ώστε να ελέγχετε την προέλευση και την ποιότητά τους.
  • Να παρατηρείτε τις συνθήκες φύλαξής τους, καθώς υπάρχει πιθανότητα μόλυνσης από το πλαστικό μπουκάλι, αν δεν τηρούνται σωστά οι οδηγίες μεταφοράς και αποθήκευσής τους.
shutterstock-1548860402.jpg

Όχι μόνο νερό

Αν το βαρεθήκατε σκέτο, ένας απολαυστικός τρόπος για να συμπληρώσετε την απαιτούμενη ημερήσια πρόσληψή του είναι να το αρωματίσετε. Απλώς προσθέτετε φρούτα, λαχανικά -ιδανικά βιολογικά-, βότανα και μυρωδικά σε μια μεγάλη κανάτα με φρέσκο, δροσερό νερό και την τοποθετείτε στο ψυγείο. Οι ποσότητες καθορίζονται από τη δική σας γεύση. Τη διατηρείτε μέχρι ένα 24ωρο, όχι περισσότερο, καθώς κάποια συστατικά μπορεί να πικρίσουν ή ν’ αλλοιωθεί η γεύση τους. Μερικοί γευστικοί συνδυασμοί είναι:

  • Λεμόνι, lime και δυόσμος
  • Πορτοκάλι, λεμόνι και γκρέιπφρουτ
  • Τζίντζερ, αγγούρι, λεμόνι και βασιλικός
  • Αγγούρι και πιπεριά
  • Ντομάτα (χωρίς τα σπόρια) και βασιλικός
  • Φράουλα και ακτινίδιο
  • Πράσινο μήλο και ξύλο κανέλας
  • Ανανάς, τζίντζερ και μέντα
  • Καρπούζι και μέντα
  • Κεράσι και lime

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΙΟΥ 2021

Εγγραφείτε στο GLOW Newsletter για περισσότερα ενδιαφέροντα νέα κι όχι μόνο!