fbpixel

Search icon
Search
Στρες: Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν μας κυριεύει;
PSYCHOLOGY

Στρες: Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν μας κυριεύει;

Τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε


Το συναίσθημα του άγχους είναι αρκετά υπαρκτό στη ζωή μας, σε άλλους περισσότερο και σε άλλους λιγότερο. Είναι μια φυσιολογική αντίδραση, η οποία μπορεί να συμβεί, ανεξαρτήτως κατάστασης, αρκεί φυσικά να μπορούμε να την ελέγξουμε. Δεν σχετίζεται με την ηλικία, καθώς μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε περίοδο της ζωής μας. 

Γενικά, είναι καλό μέχρι ένα σημείο να αγχωνόμαστε, καθώς εκείνη τη στιγμή το σώμα εκκρίνει ορμόνες και ο εγκέφαλος είναι στη θέση να λαμβάνει περισσότερο οξυγόνο. Αυτό βοηθάει στο να μας είναι πιο εύκολο να σκεφτούμε πιθανές λύσεις σ' ένα πρόβλημα. Εάν, λοιπόν, ανήκετε στην κατηγορία που το διαχειρίζεστε, αλλά και το αξιοποιείτε με θετικό τρόπο, προκειμένου να σας αποδώσει χρήσιμα αποτελέσματα, τότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε.

Στην αντίθετη περίπτωση, είναι αναγκαίο να αντιληφθείτε εγκαίρως πως και κατά πόσο σας επηρεάζει στην υγεία σας, ώστε να καταφέρετε να το βελτιώσετε προς όφελός σας.

Για ποιους λόγους μπορεί να μας κυριεύσει το στρες;

Πολλές είναι οι αιτίες, οι οποίες είναι ικανές για να μας αποδιοργανώσουν στην καθημερινότητά μας. Ειδικότερα, την περίοδο που ζούμε, οι καταστάσεις είναι απαιτητικές και οι υποχρεώσεις μεγαλύτερες. Συνεχώς κάνουν την εμφάνιση τους νέα δεδομένα -όχι πάντοτε με θετικό πρόσημο- κι εμείς πρέπει να προσαρμοστούμε σ' αυτά. Όλα τα παραπάνω συμβάλουν στην έντονη αύξηση του άγχους και του στρες. Φυσικά και δεν μπορούμε να διορθώσουμε πολλές από αυτές τις καταστάσεις, αλλά σίγουρα μπορούμε να βοηθήσουμε τον εαυτό μας να ηρεμήσει. Ειδάλλως, πιθανολογείται να σας εμφανιστούν πολλά σωματικά συμπτώματα λόγω αυτού, τα οποία, υπάρχει η πιθανότητα να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία σας.

Συνεχίστε να διαβάζετε & ανακαλύψτε παρακάτω τα βασικότερα σημάδια που εκδηλώνονται στο σώμα μας!

Στην καρδιά

souq-samurai5946.jpg

Οι ορμόνες του στρες κυρίως «χτυπούν» το καρδιαγγειακό σύστημα, το οποίο εκείνη την ώρα ξεκινάει και λειτουργεί με πιο γρήγορους ρυθμούς. Όταν συμβαίνει αυτό, τα αιμοφόρα αγγεία συσφίγγονται, αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση. Έτσι, λοιπόν, εάν αντιμετωπίζουμε συχνά αυτό το θέμα, τότε οι επιπτώσεις δεν θα είναι θετικές. Θα ξεκινήσουν να παρουσιάζονται διάφορα προβλήματα καρδιάς, που μπορεί να φτάσει μέχρι και σε εγκεφαλικό επεισόδιο.

Στον εγκέφαλο

1-ge4gp.jpg

Το κεντρικό νευρικό σύστημα είναι υπεύθυνο για τις αντιδράσεις του οργανισμού. Για κάθε κατάσταση που προκύπτει, στέλνει εντολές στο υπόλοιπο σώμα, προκειμένου να τις διαχειριστεί και εάν αυτές θεωρούνται και απειλητικές, όπως είναι το άγχος, τότε να τις εξουδετερώσει. Σε περίπτωση που αυτό δεν γίνει, αυτομάτως νιώθουμε να υποφέρουμε. Αυτό εκδηλώνεται με πονοκεφάλους, με αϋπνία, ακόμη και με κατάθλιψη. Πολλές φορές, μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε αλκοολισμό ή χρήση ουσιών.

Στο δέρμα

shutterstock-1865174134.jpg

Όταν αγχωνόμαστε υπερβολικά, αυτό έχει αντίκτυπο και στην κυκλοφορία του αίματος. Επηρεάζει ολόκληρη την λειτουργία του, με αποτέλεσμα να αναδιανέμεται σε όλο το σώμα. Το αποτέλεσμα; Είτε το χρώμα του δέρματος μας να γίνεται πολύ χλωμό είτε να κυριαρχεί έντονη κοκκινίλα. 

Στον λαιμό

shutterstock-194002763.jpg

Σε μια κρίση άγχους, σημάδια εμφανίζονται και σε αυτό το σημείο του ανθρώπινου οργανισμού. Ο λαιμός αρχίζει να ξεραίνεται και οι μύες του λάρυγγα να συστέλλονται, λόγω των υγρών που εκκρίνονται κατά τη διάρκεια του στρες.

Στο αναπνευστικό

shutterstock-1033273888.jpg

Την ώρα που βρισκόμαστε σε κατάσταση έντονου άγχους, γνωρίζουμε όλοι πως η αναπνοή μας ζορίζεται. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε απόλυτα την ανάσα μας και αναπνέουμε γρήγορα και με άστατο ρυθμό. Αυτό μπορεί να μας δυσκολέψει μετέπειτα, πόσο μάλλον εάν πάσχετε από άσθμα. Γενικότερα, αρχίζουν και αποδυναμώνονται οι πνεύμονες.

Στο γαστρεντερικό

anablitikotita-katapolemisi.jpg

Αντιδρά και στο στομάχι, με διαφόρων ειδών πιθανά συμπτώματα, τα οποία ταλαιπωρούν την λειτουργία του. Ορισμένα από αυτά είναι η δυσπεψία, η ναυτία, ο εμετός, ο πόνος, οι αλλαγές στο μεταβολισμό, αλλά αυξάνεται και η πιθανότητα εμφάνισης έλκους, μια χρόνια πάθηση που εκδηλώνεται στο πεπτικό σύστημα και αποτελεί στην ουσία μια πληγή στο στομάχι ή το έντερο. Επιπλέον, μπορεί να επηρεάσει και σε βαθμό που θα προκαλέσει διάρροια ή δυσκοιλιότητα.