fbpixel

Search icon
Search
10+1 τροφές για να μειώσετε άμεσα το stress της καθημερινότητας
WELLNESS

10+1 τροφές για να μειώσετε άμεσα το stress της καθημερινότητας

Όλα όσα γνωρίζουμε για αυτά τα τρόφιμα


Το stress είναι μια εσωτερική, άδικη μάχη. Αποτελώντας μια συνθήκη ψυχικής υγείας που έχει επηρεάσει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως είναι σίγουρο πως και εσείς αναζητάτε τρόπους για να το μετριάσετε. Ειδικά στην covid-εποχή, όπου όλα μοιάζουν λίγο πιο αγχωτικά, η καταπολέμηση του θέλει ολιστική αντιμετώπιση. Έρευνες έχουν δείξει πως η σωστή διατροφή βοηθάει καθώς το τι τρώτε επηρεάζει την υγεία του εντέρου, το οποίο με τη σειρά του έχει μεγάλη επίδραση στα συναισθήματα, στη διάθεση και στην ψυχική σας υγεία. 

Το σημαντικότερο είναι πως δε χρειάζεται να ξοδέψετε επιπλέον χρήματα σε υπερτιμημένα συμπληρώματα και πως μπορείτε με την πρόληψη να δείτε διαφορά!

stress-fagito-1.jpg

1. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Go green για να αντιμετωπίσετε το άγχος! Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως τα γογγύλια, το σπανάκι, τα σπαράγγια περιέχουν υψηλά επίπεδα φυλλικού οξέος που παράγουν ντοπαμίνη και προκαλούν συναισθήματα ευτυχίας. Αυτό βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και σας κάνει να νιώθετε ήρεμοι, ενεργητικοί και ευτυχισμένοι.

2. Τσάι από βότανα

Το τσάι από βότανα ενισχύει το αίσθημα ηρεμίας και ζεστασιάς. Μερικές φορές δεν είναι τα θρεπτικά συστατικά, αλλά η αλλαγή των συναισθημάτων μετά από ένα χαλαρωτικό ποτό που μειώνει τα επίπεδα άγχους. Ένα ζεστό φλιτζάνι τσάι κάνει θαύματα στην αναζωογόνηση της διάθεσης σας και στη δημιουργία μιας εξαιρετικά χαλαρωτικής εμπειρίας.

3. Στήθος γαλοπούλας

Το κρέας αυτό πλούσιο στο αμινοξύ τρυπτοφάνη, το οποίο καταλήγει σε ένα ηρεμιστικό αποτέλεσμα. Η τρυπτοφάνη παράγει μια χημική ουσία που ονομάζεται σεροτονίνη και ενισχύει τα συναισθήματα της ευημερίας και της ευτυχίας. Άλλα τρόφιμα που είναι πλούσια σε τρυπτοφάνη είναι τα αυγά, τα ψάρια, το tofu, οι ξηροί καρποί και τα φασόλια.

stress-fagito-2.jpg

4. Μαύρη σοκολάτα

Θέλετε να απολαύσετε μια πλούσια σε αντιοξειδωτικά εμπειρία; Η μαύρη σοκολάτα είναι ένα είδος τροφής που είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά, που μειώνει τις ορμόνες του stress στο σώμα και που τελικά έχει ευεργετικά αποτελέσματα. Όταν απολαμβάνετε ένα κομμάτι μαύρης σοκολάτας, το ίδιο το συναίσθημα θα σας οδηγήσει στο να ζήσετε μια χαλαρωτική στιγμή. Απλά προσέξτε την πρόσληψη. Πάρα πολύ μεγάλη ποσότητα από οτιδήποτε δεν είναι σίγουρα καλό για την υγεία σας. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι η μαύρη σοκολάτα σας είναι στην πραγματικότητα «dark».

5. Βρώμη

Όλοι αγαπούν τους υδατάνθρακες! Ειδικά όταν το άγχος είναι στο peak, η επιθυμία για υδατάνθρακες αυξάνεται αντίστοιχα. Οι υδατάνθρακες βοηθούν στην παραγωγή σεροτονίνης από τον εγκέφαλο, η οποία μειώνει τα επίπεδα κατάθλιψης και άγχους. Μην αρνηθείτε στο σύστημά σας την απαραίτητη δόση υδατανθράκων. Αντί να επιλέξετε τα ζαχαρούχα trash, που σας έρχονται πρώτα στο μυαλό, επιλέξτε τους σύνθετους υδατάνθρακες όπως η βρώμη.

6. Αβοκάντο

Μπορείτε να μειώσετε το stress σας καταναλώνοντας αβοκάντο, καθώς περιέχει υψηλά επίπεδα Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Μερικές φέτες αβοκάντο ή ένα γευστικό πουρέ γκουακαμόλε βελτιώνει τη διάθεσή σας, μειώνει το άγχος και αυξάνει τη συγκέντρωση. Είναι επίσης πλούσιο σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, φυτοχημικά και ίνες που βοηθούν στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Γνωρίζατε ότι το αβοκάντο είναι επίσης ένα αντιγηραντικό φρούτο;

stress-fagito-3.jpg

7. Γιαούρτι

Μπορείτε να μειώσετε το stress καταναλώνοντας γιαούρτι, το οποίο περιέχει προβιοτικά. Τα προβιοτικά μειώνουν τη δραστηριότητα σε εκείνα τα μέρη του εγκεφάλου που χειρίζονται συναισθήματα. Το γιαούρτι περιέχει επίσης άφθονες ποσότητες πρωτεΐνης και ασβεστίου που χρειάζονται στον οργανισμό.

8. Ψάρι

Τα ψάρια αντιμετωπίζουν το άγχος και ενισχύουν την υγεία της καρδιάς σας. Ιδιαίτερα τα λιπαρά ψάρια έχουν ικανότητες που δίνουν το απαραίτητο boost. Είναι πλούσια σε Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που μειώνουν την κατάθλιψη. Ξεκινήστε να ενσωματώνετε λιπαρά ψάρια όπως σολομό, τόνο, σαρδέλα και πέστροφα στη διατροφή σας.

9. Μπλούμπερις

Η κατανάλωση βατόμουρων ενισχύει την ανοσία αυξάνοντας τα επίπεδα των λευκών αιμοσφαιρίων, γνωστά και ως φυσικά δολοφονικά κύτταρα. Είναι πλούσια σε φυτικά θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά που βελτιώνουν την απόκριση του σώματός σας στο άγχος.

stress-fagito-5.jpg

10. Φιστίκια

Όταν καταναλώνετε φιστίκια, αυξάνετε την ικανότητα του σώματός σας να μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό, γεγονός που με τη σειρά του μειώνει το οξύ stress. Τα φυστίκια περιέχουν φυτοθρεπτικά συστατικά που βοηθούν στη διατήρηση της καλής καρδιαγγειακής υγείας. Επίσης, κάτι οπό σίγουρα δεν είχατε σκεφτεί είναι πως η επαναλαμβανόμενη κίνηση του να αφαιρέσετε το φλοιό δρα καταπραϋντικά καθώς αποσπάτε τον εαυτό σας από όλες τις αρνητικές σκέψεις που γυρίζουν στο μυαλό σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε!

11. Εσπεριδοειδή

Τα εσπεριδοειδή είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία βοηθά στην καταπολέμηση του stress. Παρέχοντας στο σώμα σας υψηλά επίπεδα βιταμίνης C το σύστημα σας θα γίνει αρκετά ικανό για να διαχειριστεί αυτό τον "εχθρό". Το συστατικό αυτό είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που κάνει το ανοσοποιητικό σας σύστημα υγιές. Μερικά από τα ηρεμιστικά και θρεπτικά εσπεριδοειδή είναι το γκρέιπφρουτ, οι φράουλες, τα πορτοκάλια και το λεμόνι.