fbpixel

Search icon
Search
Ζωή Γιαννοπούλου: Ποια είναι η χαρισματική υποψήφια για τα φετινά GIWA awards;
#GREEKSDOITBETTER

Ζωή Γιαννοπούλου: Ποια είναι η χαρισματική υποψήφια για τα φετινά GIWA awards;

Μια δυναμική γυναίκα που αφοπλίζει με την αμεσότητα και την ευγένεια της μάς εκμυστηρεύεται την αξιοσημείωτη επαγγελματική της διαδρομή


Σε μία εποχή με συνεχώς εναλλασσόμενα και ποικίλα πρότυπα, η αναζήτηση χαρισματικών, δυναμικών και παράλληλα προσγειωμένων προσωπικοτήτων γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη. Έχοντας ως έναυσμα το ξεκίνημα της νέας χρονιάς, αυτό που επιθυμούμε περισσότερο από ποτέ, είναι να γινόμαστε δέκτες ειδήσεων που μας γεμίζουν αισιοδοξία και περηφάνια. Μια από αυτές; Η υποψηφιότητα της δικιάς μας, Θεσσαλονικιάς, Ζωής Γιαννοπούλου-Στεφάνου στα φετινά GIWA awards στην κατηγορία των κοινωνικών επιστημών -μια γυναίκα ικανή να εμπνεύσει χιλιάδες Ελληνίδες.

Τα βραβεία που έχουν ως στόχο την αναγνώριση κι επιβράβευση των Ελληνίδων που έχουν διακριθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μέσω των επαγγελματικών επιτευγμάτων, των δράσεων και των επιδόσεών τους, δεν μπορούσαν να μην γοητευτούν από την εξαίρετη και συνάμα down to earth Ζωή, η οποία ξεχωρίζει εδώ και πολλά χρόνια στον χώρο της Διαμεσολάβησης. Όπως μας εκμυστηρεύεται η ίδια, «Αισθάνομαι εξαιρετική τιμή να βρίσκομαι ανάμεσα σε τόσο αξιόλογες Ελληνίδες από πολλούς χώρους των επιστημών και των επιχειρήσεων και μεγάλη χαρά που μου δίνεται η δυνατότητα να αναδείξω τον ρόλο της διαμεσολάβησης και της ειρηνικής επίλυσης των συγκρούσεων. Η υποψηφιότητα μου προέκυψε κατόπιν τιμητικής πρότασης από το εξωτερικό. Θεώρησα ότι τα βραβεία είναι μία εξαιρετική πρωτοβουλία ανάδειξης της επαγγελματικής πορείας γυναικών που μπορεί να εμπνεύσει και άλλες γυναίκες στη δική τους πορεία.»

Who is Who

Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω, κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στο Eμπορικό και Oικονομικό Δίκαιο, και Διδακτορικού Τίτλου στο Εμπορικό και Οικονομικό Δίκαιο με ειδίκευση στις ευρωπαϊκές εμπορικές εταιρίες. Είναι Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια και Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με εξειδίκευση στην οικογενειακή, ηλεκτρονική, σχολική και εργασιακή διαμεσολάβηση. Ενώ αποτελεί και διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια από τη Διεθνή Ακαδημία Εναλλακτικής Επίλυσης Διαφορών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και από το Διεθνές Ινστιτούτο Διαμεσολάβησης της Σιγκαπούρης. Έχει εκπαιδευτεί στη Διαμεσολάβηση Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Διαφορών από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και έχει οριστεί Συμφιλιώτρια στο Διεθνές Κέντρο για την Επίλυση Διαφορών από Επενδύσεις στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη. Ανακηρύχθηκε ως Global Leader στη διαμεσολάβηση από το Who is Who Legal.

Για την ίδια, η Διαμεσολάβηση δεν είναι μονάχα το επάγγελμά της, είναι η ίδια η ζωή της. Η ίδια μάς εξηγεί, «Η Διαμεσολάβηση είναι ένας θεσμός με διεθνή εφαρμογή, διαρκή εξέλιξη και μακρά παράδοση σε όλες τις κοινωνίες, θρησκείες και κουλτούρες, καθώς είναι μία διαδικασία παλιά όσο οι ανθρώπινες κοινωνίες. Η δυναμική της οφείλεται εν μέρει στην ευρύτερη ανάγκη αναγνώρισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, στην εξάπλωση της δημοκρατικής συμμετοχής στην λήψη αποφάσεων σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο».

Η Ζωή Γιαννοπούλου-Στεφάνου εντυπωσιάζει αρχικά με το βιογραφικό της, καθώς έχει μετεκπαιδευτεί στις Διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Master Class στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Ηarvard των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ είναι και εκπαιδεύτρια σε διεθνείς διαπραγματεύσεις και εκπρόσωπος για την Ελλάδα στον «Διεθνή Διαγωνισμό Διαπραγματεύσεων». Παράλληλα, αποτελεί επικεφαλής εκπαιδεύτρια στο Ινστιτούτο Κατάρτισης Διαμεσολαβητών Θεσσαλονίκης και εισηγήτρια στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα διοίκησης επιχειρήσεων του Αμερικανικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης στην Πρόληψη και Αντιμετώπιση Συγκρούσεων, ενώ έχει εκπαιδεύσει εκατοντάδες διαμεσολαβητών και διαπραγματευτών στην Κύπρο, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στην Ινδία, στο Μπαγκλαντές και στην Ταϊλάνδη.«Είναι γεγονός, πως η καλλιέργεια των δεξιοτήτων επικοινωνίας και η δυνατότητα αυτορρύθμισης της συμπεριφοράς και επίλυσης προβλημάτων θα πρέπει να ξεκινά όσο το δυνατόν νωρίτερα. Στην Ευρώπη υλοποιούνται προγράμματα ειρηνικής επίλυσης των συγκρούσεων ήδη στην προσχολική αγωγή, και αναγνωρίζεται η αναγκαιότητα της διαμεσολάβησης στα πολυπολιτισμικά σχολεία.»

zoi.jpg

Woman to Woman

Σε μια εποχή που επιβάλλει την παρουσία των γυναικών σε αξιώματα που στηρίζουν τη δυναμική τους κι ενισχύουν τη θέση τους, η περίπτωση της Ζωής Γιαννοπούλου-Στεφάνου φαντάζει ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, καθώς η αύξηση της συμμετοχικότητας των γυναικών σε δράσεις και ενέργειες επαναφέρει το ζήτημα του δημοκρατικού ερείσματος στη λήψη αποφάσεων, τονώνει την ενσυναίσθηση και βοηθά στην κατάρριψη στερεοτύπων.

«Οι μεγαλύτερες επαναστάσεις της ανθρωπότητας έγιναν, πέρα από την ελευθερία, για τη δικαιοσύνη, και η δικαιοσύνη είναι βαθιά συνυφασμένη με την κοινωνική ειρήνη.»

New Icons

Ούσα μητέρα, σύζυγος και επαγγελματίας, ενσωματώνει στο πρόσωπό της διαφορετικούς μεταξύ τους ρόλους, που ωστόσο φαίνεται να εναρμονίζονται με επιτυχία και να αποτυπώνουν μια «φωτεινή» προσωπικότητα, η οποία εξελίσσεται διαρκώς και διαμορφώνει μια νέα εποχή προτύπων.

Μέσα στη δίνη των τελευταίων εξελίξεων, την αύξηση στήριξης και τη θεσμοθέτηση νέων κοινωνικών «κανόνων» σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των στερεότυπων, των προκαταλήψεων και των διακρίσεων, η συζήτησή μας δεν μπορούσε να μην στραφεί σε κινήματα όπως το #metoo και #blacklivesmatter, κάνοντάς μας να αναρωτηθούμε αν αυτά μπορούν εν τέλει να αποτελέσουν «όπλα» της διαμεσολάβησης.

Εκείνη μάς απαντά πως η κατανόηση του πλουραλισμού σημαίνει κατανόηση της ανεκτικότητας, της συναίνεσης και της διαφωνίας. «Η συνειδητοποίηση της κατάστασης της πολυπολιτισμικής κοινωνίας μας πρέπει να γίνεται τόσο κατά τη διάρκεια της σχολικής εκπαίδευσης, οπότε αναφέρεται κανείς στους μαθητές, αλλά και στη ζωή γενικότερα, οπότε αναφέρεται κανείς στους πολίτες».

V for Values

Γυρνώντας στον θεσμό του οικογενειακού διαμεσολαβητή και γιατί αυτός είναι σημαντικός για την προστασία του οικογενειακού ιστού, αλλά και των παιδιών, η Ζωή αναφέρει πώς, «Ακόμη και μια διαδικασία διαμεσολάβησης η οποία δεν καταλήγει σε συμφωνία ανοίγει τους διαύλους επικοινωνίας μεταξύ των γονέων, δημιουργεί πεδίο διαλόγου, οδηγώντας με τον τρόπο αυτόν στην αποκλιμάκωση της μεταξύ τους σύγκρουσης και επιτρέποντάς τους να έχουν καλύτερες σχέσεις στο μέλλον.»

Από την άλλη, η ίδια δε διστάζει να εξομολογηθεί εκ βαθέως και το πώς η διαμεσολάβηση τη βοήθησε σε προσωπικό επίπεδο. «Με παρακίνησε να ανακαλύψω πόσο μεγάλη αξία έχει να επιτρέπω στον εαυτό μου να καταλάβει έναν άλλο άνθρωπο. Η σύγκρουση είναι μία κατάσταση που επιβάλλει την ενδοσκόπηση και η διαμεσολάβηση είναι μία διαλεκτική διαδικασία στην οποία ενεργώ ως ήρεμη δύναμη, ως ο μόνος εξωτερικός παράγοντας στην οργανωσιακή σύγκρουση, αφού τα υπόλοιπα είναι εσωτερικές νοητικές διεργασίες των εμπλεκομένων.

Τέλος, ολοκληρώνοντας την κουβέντα μας εκείνη μάς εξήγησε γιατί είναι σημαντικό το ένα τέτοιο βραβείο να περάσει στα χέρια ενός ανθρώπου που ενσωματώνει τις αρχές της διαμεσολάβησης. «Το GIWA αναγνωρίζει, αναδεικνύει και εμψυχώνει την προσπάθεια κάθε γυναίκας που αγωνίζεται να εμπεδώσει τις αρχές της συναίνεσης στην κοινωνία και στην οικογένεια, με ηθική επίγνωση των προβλημάτων του άλλου ανθρώπου, με ενοποιητικό κέντρο την αγάπη για τον άνθρωπο και με δημιουργική διάχυση της αλληλεγγύης. Κάθε γυναίκας που αγωνίζεται στη σιωπή μακριά από τα φώτα!»

H Zωή Γιαννοπούλου - Στεφάνου είναι υποψήφια στα βραβεία GIWA awards -Greek International Women Awards- στην κατηγορία Social Science. Για να ψηφίσετε πατήστε εδώ.

Facebook: Zoe Giannopoulou

Linkedin: Zoe Giannopoulou