Μια σταδιακή συνήθεια μπορεί να γίνει ένα ισχυρό ψυχικό εργαλείο. Με τις περισσότερες εξωτερικές πληγές, η θεραπεία είναι συνήθως αρκετά απλή. Για παράδειγμα, όταν κόψετε το δάχτυλό σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια αντιβακτηριακή κρέμα κι έναν επίδεσμο και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, η πληγή θα κλείσει. Η αντιμετώπιση των διεργασιών της σκέψης σας παρόλα αυτά, δεν είναι πάντα τόσο εύκολα διαχειρίσιμη. Ειδικά αν προέρχονται από γενικό άγχος, κατάθλιψη ή συσσωρευμένη κούραση. Κάθε άτομο, ανάλογα με την κατάστασή του και τις αιτίες του, θα απαιτήσει διαφορετικές προσεγγίσεις αλλά το μόνο βέβαιο είναι πως υπάρχει μια αλλαγή στη σκέψη στην οποία ορκίζονται εκατοντάδες επιτυχημένοι άνθρωποι από όλο τον κόσμο. Η αλλαγή του τρόπου σκέψης σημαίνει ότι σταματάτε συνειδητά ένα καθιερωμένο πρότυπο. Επαναξιολογείτε πώς σκέφτεστε μια κατάσταση, ή ακόμα και τι σκέφτεστε, για να εστιάσετε σε κάτι άλλο.
Πρόκειται για την αναίρεση πολλών αρνητικών συμπεριφορών και ψυχικού προγραμματισμού που μπορεί να έχετε μάθει από άλλους.
Εάν οι σκέψεις σας περιλαμβάνουν το «πρέπει», κάντε μια παύση
«Πρέπει να κάνω ή να νιώσω καλύτερα. Πρέπει να πηγαίνω στο γυμναστήριο κάθε μέρα, να τρώω πιο υγιεινά». Δεν είναι ότι η πρόθεση πίσω από αυτές τις σκέψεις είναι κακή, αυτό που είναι δυνητικά επιβλαβές είναι η λέξη «πρέπει». Αυτό μπορεί να προκαλέσει ενοχή και να σας οδηγήσει σε μια απογοητευτική πορεία αρνητικών σκέψεων. Έτσι, αρχικά πρέπει να ξεκινήσετε να αποσυνδέετε τις εικόνες στο μυαλό σας από το επιβλητικό «πρέπει». Στη συνέχεια, δοκιμάστε να το αντικαταστήσετε με τη φράση «μπορώ» και φυσικά με την πεποίθηση πως πραγματικά με τις πράξεις που θα κάνετε σήμερα κιόλας, θα καταφέρετε να αλλάξετε τη ροή των γεγονότων στη ζωή σας.
Είναι γεγονός πως μερικές φορές, η αίσθηση ότι πρέπει να κάνετε, να ενεργείτε ή να αισθάνεστε με έναν συγκεκριμένο τρόπο προσθέτει αρκετή πίεση και σας κάνει να καταλήξετε να αναβάλλετε ή να αποφεύγετε πλήρως μια ευθύνη ή μια δραστηριότητα. Ακούστε, λοιπόν, τις σκέψεις σας και βρείτε τον πιο υγιή τρόπο για να διατηρήσετε τον εαυτό σας παρακινημένο και για να παραμείνετε σε καλό δρόμο χωρίς να περάσετε από τις αρνητικές σκέψεις.
P.s. Δεν υπάρχει κανένας σωστός τρόπος να κάνετε κάτι. Τα λάθη αποτελούν μέρος της ανάπτυξης.
Δοκιμάστε να αναγνωρίσετε άλλα πρότυπα αυτόματης αρνητικής σκέψης
Πίσω από αυτές τις δηλώσεις «πρέπει», μπορεί να υπάρχει μια μορφή γνωστικής παραμόρφωσης γνωστή ως αυτόματες αρνητικές σκέψεις. Αυτές τείνουν να είναι η πρώτη σας σκέψη όταν έχετε κάποιο έντονο συναίσθημα ή μια αντίδραση σε κάτι, παρά μια ελεύθερη σκέψη. Οι αρνητικές αυτές σκέψεις είναι επίμονες κι επαναλαμβανόμενες υπενθυμίζοντάς σας τον κίνδυνο και τον φόβο. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές που μπορεί να οδηγήσουν σε κρίσεις πανικού.
Προσδιορίστε και αντιμετωπίστε τις αρνητικές σκέψεις σας διατηρώντας ένα «αρχείο»
Σύμφωνα με το βιβλίο «Mind Over Mood», ένα πρακτικό πρόγραμμα γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας, μπορείτε να το κάνετε αυτό καταγράφοντας ένα σενάριο σε τρία μέρη: η κατάσταση, η διάθεσή σας, η σκέψη ή η εικόνα που αναδύεται αυτόματα στο μυαλό σας.
Η κατάσταση που προκαλεί το άγχος σας: Η δημιουργία μιας καταγραφής της σκέψης ουσιαστικά θέτει τα πάντα υπό αμφισβήτηση. Ξεκινήστε ρωτώντας τον εαυτό σας με ποιον ήσασταν, τι κάνατε, που ήσασταν και πότε έγινε κάτι. Αυτό θα σας βοηθήσει να περιγράψετε τι συνέβη, διατηρώντας τα γεγονότα αντί για τα συναισθήματά σας.
Η διάθεσή σας σε αυτήν την κατάσταση: Περιγράψτε τη διάθεσή σας με μία λέξη και, στη συνέχεια, αξιολογήστε την ένταση αυτής σε μια ποσοστιαία κλίμακα του 100. Για παράδειγμα, εάν παραδίδετε μια εργασία, μπορεί να νιώθετε ενοχλημένοι, νευρικοί και με αρκετές ενοχές για το γεγονός ότι μπορεί να καθυστερήσετε. Σε αυτήν την περίπτωση, εάν η νευρικότητα είναι η κυρίαρχη διάθεσή σας, θα την αξιολογήσετε περίπου στο 80 τοις εκατό. Η ενόχληση και η ενοχή θα γεμίσουν το υπόλοιπο 20 τοις εκατό. Το κύριο σημείο της αξιολόγησής σας είναι να δείτε πόσες από τις σκέψεις σας επηρεάστηκαν από έναν συγκεκριμένο τύπο «προβλήματος».
Οι αυτόματες σκέψεις που διατρέχουν το μυαλό σας: Αυτό είναι το πιο σημαντικό βήμα στην καταγραφή των σκέψεών σας. Προσπαθήστε να θυμηθείτε τι σκεφτόσασταν εκείνη τη στιγμή. Οι αυτόματες σκέψεις μπορούν να περιλαμβάνουν φράσεις όπως: «Δεν μπορώ να το αντέξω αυτό. Θα καταλήξω μόνος μου. Δε θα τα καταφέρω». Εάν πρόκειται για εργασιακή κατάσταση, ρωτήστε τον εαυτό σας αν φοβάται λόγω παρελθοντικών έργων που έχουν αποτύχει. Αναρωτηθείτε εάν διαφέρει αυτή η κατάσταση από τις προηγούμενες. Παίξτε το χειρότερο σενάριο και δείτε πώς αισθάνεστε γι 'αυτό. Αναλύστε τα συναισθήματα και τη διάθεσή σας για να δείτε εάν το άγχος ή οι αυτόματες σκέψεις σας έχουν υπόσταση.
Πώς μπορείτε να αλλάξετε την αρνητική σκέψη σας;
Μόλις ανακαλύψετε τις αυτόματες σκέψεις σας, ήρθε η ώρα να κυριαρχήσετε πάνω σε αυτές. Ανακαλύψτε αν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτήν τη σκέψη και δείτε τι μπορείτε πρακτικά να αλλάξετε. Εστιάστε σε αξιόπιστα συμπεράσματα -όχι σε συναισθήματα ή σκέψεις- και υποστηρίξτε την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας. Και μην ξεχνάτε πως όλα μπορούν να χωριστούν σε μικρότερες, πιο εύχρηστες «εργασίες».