Καλή εβδομάδα και για τους περισσότερους από εσάς καλή αρχή στη νέα πραγματικότητα ύστερα από την καθιερωμένη μαγική περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών. Η Θεσσαλονίκη συνεχίζει να υποδέχεται την εποχή αυτή με μια σειρά από ενδιαφέρουσες εκθέσεις και κινηματογραφικές προβολές στα θερινά σινεμά μέχρι πρωτότυπα μουσικά events. Κάθε ημέρα είναι και μια πρόσκληση για να περάσουμε όμορφες στιγμές. Εμείς σας προτείνουμε όσα ξεχωρίσαμε για να περάσετε υπέροχα και αυτήν την εβδομάδα.
Let's take a look together!
ΔΕΥΤΕΡΑ
Παράσταση «Το Τέλος της Μικρής μας Πόλης» του Δημήτρη Χατζή στο Ανοιχτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης»
Το «Το Τέλος της Μικρής μας Πόλης» είναι μία από τις σπουδαιότερες συλλογές διηγημάτων της νέας ελληνικής πεζογραφίας. Ο Δημήτρης Χατζής σ’ αυτήν αποτυπώνει τη μετάλλαξη της ελληνικής κοινωνίας μετά το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και τον Εμφύλιο πόλεμο που ακολούθησε. Η ιστορία μοιάζει να επαναλαμβάνεται για ακόμη μια φορά και να ζούμε ξανά «το τέλος της μικρής μας πόλης». Πόσο διαφορετικό και πόσο ίδιο; Στο διήγημα "Ο τάφος" αποτυπώνεται μια νέα κατάσταση πραγμάτων που καλώς ή κακώς αφήνει πίσω αυτούς που την οραματίστηκαν. Πρωταγωνιστούν: Άρης Τσαμπαλίκας, Γιάννης Κοτσαρίνης, Στάθης Κόκκορης, κ.ά.
Info: Ανοιχτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης», Καρόλου Κουν 11. Δευτέρα 21 Αυγούστου στις 21:00.
Μουσική εκδήλωση «Και η φωνή αυτού ως φωνή υδάτων πολλών / Μια αποκάλυψη» στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός 2023» παρουσιάζεται στη Θεσσαλονίκη και στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού η μουσική εκδήλωση με τίτλο «Και η φωνή αυτού ως φωνή υδάτων πολλών / Μια αποκάλυψη». Παράξενη συνάντηση στο έλεος ενός μόνιμου, ανυποχώρητου καλοκαιριού στα ερείπια ενός αρχαιολογικού χώρου κάτω από έναν φαρμακερό ήλιο. Εκείνος περιμένει να χειμωνιάσει για να δροσιστεί. Εκείνη αδημονεί να ’ρθει ο Νοέμβριος για να ζήσει τον έρωτα της ζωής της κάτω από τη βροχή. Όσο το φθινόπωρο γίνεται αφήγηση και το καλοκαίρι ανεβάζει σφυγμούς, η επιστροφή της παλιάς διαδοχής των εποχών όπως την ξέραμε γίνεται η καινούρια ουτοπία. Μια μάταιη προσδοκία. Χαμένοι στις συζητήσεις τους, η Τερέζα και ο Χρόνης υποψιάζονται πως η ανάγκη τους για δροσιά και βροχή πιθανώς να μην ικανοποιηθεί και ξεκινούν δειλά τα πρώτα βήματα της συνειδητοποίησης.
Γιώργος Μουλουδάκης: Σύλληψη, σχεδιασμός, σενάριο, επιλογή αποσπασμάτων της Αποκάλυψης, συμπληρωματικά κείμενα, σύνθεση πρωτότυπης μουσικής, επιλογή έργων-δανείων και ζωντανή εκτέλεσή τους, κλασική και μίντι κιθάρα, συνδιαμόρφωση ηχητικών και εικαστικών τοπίων. Σοφία Χιλλ: Εκφορά κειμένων, κινηματογραφημένες μάσκες-αναφορές σε πορτραίτα εκλιπόντων και εκκλησιαστικούς τόπους. Το αποτύπωμα ενός δυστοπικού σύμπαντος και του πόθου απελευθέρωσης από αυτό. Το σύμβολο ενός όντος που σε στιγμές κρίσης μεταμορφώνεται σε τιμωρός και τιμωρούμενος. Βασίλης Κουντούρης: Δημιουργία εικαστικών τοπίων και λοιπών υλικών των τριών παράλληλων προβολών της παράστασης, κινηματογραφήσεις, ηχητικός σχεδιασμός, προετοιμασμένες διαμορφώσεις ήχου και εικόνας, υπεύθυνος προβολών. Κώστας Μπώκος: Ηχητικός σχεδιασμός, ηχογραφήσεις/μίξεις κειμένων και προετοιμασμένων ηχητικών τοπίων, δημιουργία τετραφωνίας στον χώρο, συνδιαμόρφωση ηχητικού σεναρίου, υπεύθυνος ήχου παράστασης.
Info: Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Λεωφ. Στρατού 2. Δευτέρα 21 Αυγούστου στις 21:15.
'Εκθεση «Νέα αποκτήματα / Νέες προσεγγίσεις» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης - Ταφικό ανάγλυφο μονομάχου
Στο πλαίσιο του εκθεσιακού θεσμού με τίτλο «Νέα αποκτήματα / Νέες προσεγγίσεις», μία περίοπτη προθήκη στον χώρο υποδοχής του μουσείου καλωσορίζει τους επισκέπτες, συστήνοντάς τους μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες, νέες και παλιές, αρχαιότητές του. Αντικείμενα που είτε αποκτήθηκαν πρόσφατα και για πρώτη φορά παρουσιάζονται στο επιστημονικό και ευρύ κοινό είτε ανασύρθηκαν από τα ράφια των αποθηκών για να εκτεθούν υπό το πρίσμα μιας νέας προσέγγισης, όπως μετά από μία διαδικασία αποκατάστασης, μία νέα ερμηνεία ή νέα επιστημονικά δεδομένα.
Αφορμή για την παρουσίαση στο κοινό του ταφικού ανάγλυφου μονομάχου αποτελεί η ταυτοποίηση της άγνωστης προέλευσής του, μέσω αρχειακής έρευνας. Το ανάγλυφο που έφερε τον αριθμό ΑΓ 1375 θεωρούνταν μέχρι το 2017 άγνωστης προέλευσης. Σύμφωνα με δελτίο καταγραφής που εντοπίστηκε στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, βρέθηκε σε ανασκαφή στην οδό Κων. Μελενίκου, κοντά στο ανατολικό τείχος της αρχαίας Θεσσαλονίκης, και σε μεταγενέστερο χρόνο μεταφέρθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Αυτό που κυρίως εντυπωσιάζει είναι η διατήρηση της χρωματικής του διακόσμησης, γεγονός σπάνιο καθώς στα περισσότερα γλυπτά το χρώμα δεν σώζεται. Οι λεπτομέρειες της ένδυσης και του εξοπλισμού του μονομάχου, μάς μεταφέρουν στον πολύχρωμο κόσμο της αρένας και των μονομαχικών αγώνων που διεξάγονταν στη Θεσσαλονίκη τα ρωμαϊκά χρόνια. Μικρής διάρκειας ξενάγηση στα "Νέα αποκτήματα / νέες προσεγγίσεις" θα γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα από αρχαιολόγο του μουσείου.
Info: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μανώλη Ανδρονίκου 6. Ώρες & ημέρες επίσκεψης: Καθημερινά από τις 08:00 έως τις 20:00. Διάρκεια έως: 30 Νοεμβρίου 2023.
ΤΡΙΤΗ
Κινηματογραφική προβολή της ταινίας "Gran Turismo"
Η ταινία Gran Turismo είναι βασισμένη στην απίστευτη αληθινή ιστορία μιας ομάδας αουτσάιντερ– ένας σκληρά εργαζόμενος gamer (Archie Madekwe), ένας πρώην οδηγός αγώνων (David Harbour), και ένας ιδεαλιστής παράγοντας του μηχανοκίνητου αθλητισμού (Orlando Bloom). Οι τρεις τους μαζί ρισκάρουν τα πάντα για να διακριθούν στο πιο επίλεκτο άθλημα στον κόσμο. Η ταινία Gran Turismo είναι μια συγκλονιστική, συναρπαστική, γεμάτη δράση ιστορία που αποδεικνύει πως τίποτα δεν είναι αδύνατο όταν είσαι γεννημένος για κάτι. Σκηνοθεσία: Neill Blomkamp. Σενάριο: Jason Hall, Zach Baylin, Alex Tse. Πρωταγωνιστούν: Orlando Bloom, David Harbour, Archie Madekwe, κ.ά.
Info: Η ταινία προβάλλεται σε κεντρικές αίθουσες της πόλης. Επισκεφθείτε τις επίσημες σελίδες τους σχετικά με τις ημέρες και ώρες προβολής.
Έκθεση «Eyewitness / Γιάννης Μπεχράκης» στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
«Καθήκον μου είναι να φροντίσω κανένας να μην μπορεί να πει ότι δεν γνώριζε». Σε αυτά τα λόγια περικλείεται το πάθος για τη φωτοδημοσιογραφία και συγχρόνως το ήθος του κορυφαίου φωτοδημοσιογράφου Γιάννη Μπεχράκη για το ρεπορτάζ και την είδηση. Τα ίδια λόγια αποτελούν τον βασικό άξονα αποτύπωσης γεγονότων κατά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες σε χώρες όπως η Τσετσενία, το Αφγανιστάν, το Κόσοβο, η Σομαλία, το Ιράκ, η Σιέρα Λεόνε, η Λιβύη, η Ελλάδα, η Βοσνία και το Ιράν, όπου ο ίδιος βρέθηκε ως αυτόπτης μάρτυρας, και παρουσιάζονται στην ομότιτλη έκθεση «Eyewitness / Γιάννης Μπεχράκης» στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.
Ως ανταποκριτής πολέμου του πρακτορείου Reuters, ο Γιάννης Μπεχράκης βρέθηκε στις πιο ταραχώδεις στιγμές της σύγχρονης, παγκόσμιας ιστορίας, τιμήθηκε με τις υψηλότερες σε παγκόσμιο επίπεδο διακρίσεις για το έργο του και ενέπνευσε μια νεότερη γενιά Ελλήνων φωτοδημοσιογράφων. Η έκθεση στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης φιλοξενεί τις φωτογραφίες που πρωτοπαρουσιάστηκαν στην έκθεση για τον Γιάννη Μπεχράκη στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο πλαίσιο του Athens Photo World 2019, πλαισιωμένες από προβολές, πρώιμο υλικό, περιοδικά και τεχνικό εξοπλισμό από το αρχείο του ίδιου, με την ευγενική άδεια της οικογένειάς του. Επιμέλεια: Ηρώ Κατσαρίδου, διευθύντρια MOMus-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Ηρακλής Παπαϊωάννου, επιμελητής MOMus-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Λευτέρης Πιταράκης, φωτοδημοσιογράφος / Associated Press.
Info: MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Α’, Προβλήτα Α’, λιμάνι Θεσσαλονίκης. Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 11:00-19:00, Πέμπτη 11:00-20:00, Δευτέρα κλειστά. Διάρκεια: έως 8 Οκτωβρίου 2023. Η έκθεση πραγματοποιείται με την συνεργασία του Athens Photo World.
Παράσταση «Αταίριαστο Ζευγάρι» του Νιλ Σάιμον στο Ανοιχτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης»
Στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης των «Μερκουρείων» παρουσιάζεται η παράσταση «Αταίριαστο Ζευγάρι» του Νιλ Σάιμον. Δύο φίλες χωρίζουν από τους άντρες τους και αποφασίζουν να συγκατοικήσουν στο μεγάλο σπίτι της μιας. Και τότε αρχίζουν τα προβλήματα και δοκιμάζεται η φιλία τους, γιατί διαπιστώνουν πολύ γρήγορα ότι η αφόρητη τσαπατσουλιά και η ακαταστασία της μιας, δεν μπορεί να συνυπάρξει με την νοσηρή και ψυχαναγκαστική νοικοκυροσύνη της άλλης. Μια παράσταση σχόλιο πάνω στη μοναξιά πάσης φύσεως του σύγχρονου ανθρώπου. Μετάφραση: Δανάη Σταματοπούλου. Σκηνοθεσία: Λευτέρης Πλασκοβίτης.
Info: Ανοιχτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης», Καρόλου Κουν 11. Τρίτη 22 Αυγούστου στις 21:00.
Περιοδική εικαστική έκθεση «Ορφικοί Διάλογοι» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Tο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και η Ελληνική Κοινότητα Σικελίας Τρινακρία συνδιοργανώνουν τη νέα περιοδική εικαστική έκθεση με τίτλο «Ορφικοί Διάλογοι» στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων Γ' του ΑΜΘ. Το project είναι εμπνευσμένo από τον Πάπυρο του Δερβενίου, το αρχαιότερο βιβλίο της Ευρώπης και ένα από τα σημαντικότερα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Η περίπλοκη αφήγηση των δύο καλλιτεχνών, του Enzo Rovella και του Κωνσταντίνου Ντάγκα, ξετυλίγει την πλοκή της με αναφορές στο παρελθόν και μια ανανεωμένη πίστη στο μέλλον, με την επίγνωση του πόσο ατελές και επισφαλές είναι το πνεύμα της εποχής που ζούμε και πόσο ευάλωτη είναι η ακεραιότητα της ψυχής. Επιμέλεια: Francesco Piazza. Συντονισμός: Βασίλης Καραμπάτσας.
Info: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μανώλη Ανδρονίκου 6. Ώρες και ημέρες λειτουργίας: 8:00 – 20:00 καθημερινά. Διάρκεια: έως 15 Σεπτεμβρίου.
ΤΕΤΑΡΤΗ
Κινηματογραφική προβολή «Αντίστροφη Μέτρηση - Retribution»
Ένα στέλεχος τράπεζας δέχεται απειλή για βόμβα ενώ οδηγεί, με τα παιδιά του προς το σχολείο τους. Η βόμβα βρίσκεται κάτω από το κάθισμά του, και θα εκραγεί αν βγει από το αμάξι. Ποια θα είναι η εξέλιξή του και θα καταφέρει τελικά να δραπετεύσει; Σκηνοθεσία: Nimród Antal. Σενάριο: Alberto Marini, Christopher Salmanpour. Πρωταγωνιστούν: Liam Neeson, Matthew Modine, Jack Champion.
Info: Η ταινία προβάλλεται σε κεντρικές αίθουσες της πόλης. Επισκεφθείτε τις επίσημες σελίδες τους σχετικά με τις ημέρες και ώρες προβολής.
Παράσταση «Ο Ζηλιαρόγατος» στο Ανοιχτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης»
Στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης των «Μερκουρείων» παρουσιάζεται η παράσταση «Ο Ζηλιαρόγατος». Οι επαγγελματικές υποχρεώσεις δεν επιτρέπουν στον σαπουνοβιομήχανο Πότη Αντωνόπουλο να φροντίζει αρκούντως τη σύζυγό του Λέλα. Αυτή, ακολουθώντας τη δοκιμασμένη συνταγή που της προτείνει η εξαδέλφη της Μίνα, προσποιείται ότι απατάει τον άντρα της με σκοπό να τον κάνει να ζηλέψει και να ασχοληθεί επιτέλους μαζί της. Ο Πότης και ο φαντασιόπληκτος κουμπάρος του, Μάρκος, αρχίζουν να αναζητούν τον υποτιθέμενο εραστή της Λέλας και οι υποψίες τους στρέφονται στον γοητευτικό κύριο του διπλανού διαμερίσματος, τον Σπύρο, που είναι παντρεμένος με μια φρικτά ζηλιάρα γυναίκα. Στήνουν παγίδα για να τους πιάσουν επ’ αυτοφώρω, αλλά το μόνο που καταφέρνουν είναι να περιπλέξουν τα πράγματα. Ευτυχώς όμως η διαλεύκανση της υπόθεσης δεν αργεί και το ζευγάρι ξαναβρίσκει την ομόνοια και τη γαλήνη του. Πρωταγωνιστούν: Μιχάλης Μητρούσης, Ελευθερία Ρήγου, Φιλίτσα Καλογεράκου,
Γιώργος Καρύδας, κ.ά.
Από το θεατρικό έργο του Γιώργου Ρούσσου «Ο εραστής έρχεται». Προσαρμογή - απόδοση: Μιχάλης Μητρούσης. Ο Νίκος Αλεξιάδης ερμηνεύει επί σκηνής τα αγαπημένα τραγούδια του Μίμη Πλέσσα από τον ελληνικό κινηματογράφο της δεκαετίας του 1960.
Info: Ανοιχτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης», Καρόλου Κουν 11. Τετάρτη 23 Αυγούστου στις 21:15.
Έκθεση «Αειφορία- Αναγέννηση- Αγώνας- Ανακύκλωση- Φοίνιξ & Αγών» στο Βυζαντινό Μουσείο
Για το 2023 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής». Με την επιλογή του συγκεκριμένου θέματος, επιδιώκει να αναδείξει τον ρόλο και τη δύναμη των συγκεκριμένων πολιτιστικών φορέων στη συμβολή τους στην αειφορία και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του κοινωνικού συνόλου. Στην έκθεση «ΦΟΙΝΙΞ – ΑΓΩΝ», σημαντικό στοιχείο αποτελεί η επανάχρηση και η ανακύκλωση υλικών που συντείνουν στην κυκλική οικονομία, καθώς επίσης και οι συνεχείς αγώνες που διασφαλίζουν την ελευθερία και την ευημερία.
Πρόκειται για έναν εικαστικό διάλογο νεότερων τέχνεργων του Νομισματικού Μουσείου με σύγχρονες καλλιτεχνικές δημιουργίες, ο οποίος διαρθρώνεται σε δύο ενότητες:
1. «ΦΟΙΝΙΞ». Νομίσματα, Μετάλλια, δύο μοναδικές, παγκοσμίως, Μήτρες και Σφραγίδες του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια με τον αναγεννώμενο φοίνικα θα συνομιλούν με τις δημιουργίες «Αναγέννηση» της γλύπτριας Αφροδίτης Λύτη από μεταλλικά στοιχεία και γυάλινες ψηφίδες και «Φοίνιξ» του εικαστικού Γιώργου Μπαρδάκα από ανακυκλωμένα υλικά, αποδεικνύοντας πώς από τα «σκουπίδια» μπορεί να αναγεννηθεί ένα γλυπτό.
2. «ΑΓΩΝ». Μετάλλια, Αριστεία και μοναδικές, παγκοσμίως, Μήτρες του βασιλιά Όθωνα Α΄ με αγωνιστές και αγωνίστριες του 1821 θα συνομιλούν με ζωγραφικά έργα του εικαστικού Νίκου Τσιαπάρα εμπνευσμένα από αυτά, αναδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο τον αειφόρο αγώνα για ανεξαρτησία και ελευθερία ατόμων και λαών.
Info: Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Λεωφ. Στρατού 2. Διάρκεια έκθεσης: έως 17 Σεπτεμβρίου. Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά από τις 08:00 έως τις 20:00.
ΠΕΜΠΤΗ
Κινηματογραφική προβολή «Οπενχάιμερ - Oppenheimer»
Σε σενάριο και σκηνοθεσία του Christopher Nolan, η ταινία «Οπενχάιμερ/ Oppenheimer» είναι ένα επερχόμενο θρίλερ που γυρισμένο σε IMAX που σπρώχνει το κοινό στο παράδοξο του αινιγματικού ανθρώπου που πρέπει να ρισκάρει να καταστρέψει τον κόσμο για να τον σώσει. Σενάριο: Christopher Nolan, Kai Bird, Martin Sherwin. Πρωταγωνιστούν: Cillian Murphy, Emily Blunt, Matt Damon, Robert Downey Jr., Alden Ehrenreich, Scott Grimes, κ.ά.
Info: Η ταινία προβάλλεται σε κεντρικές αίθουσες της πόλης. Επισκεφθείτε τις επίσημες σελίδες τους σχετικά με τις ημέρες και ώρες προβολής.
Έκθεση «50+1 ιστορίες από τη συλλογή Κωστάκη» στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης - Συλλογή Κωστάκη
Τι θα μπορούσε να συνδέει τη Ρόζα Λούξεμπουργκ, τον Τζάκσον Πόλοκ, τον Βασίλι Καντίνσκι, τον Λεβ Τρότσκι, τον Όσκαρ Γουάιλντ και την Γιόκο Όνο με εικαστικούς στη Ρωσία των αρχών του 20ου αιώνα, όπως ο Καζιμίρ Μαλέβιτς, η Λιουμπόβ Ποπόβα, ο Σολομών Νικρίτιν και ο Βλαντιμίρ Τάτλιν; Πώς μια έκθεση τέχνης που πραγματοποιήθηκε πριν από 100 χρόνια προκάλεσε έντονη αψιμαχία μεταξύ των καλλιτεχνών που συμμετείχαν σε αυτή, και πώς μια σπάνια έκδοση τυπώθηκε σε ταπετσαρία τοίχου; Πώς κατέληξε ένα έργο τέχνης να περνάει… από ακτινογραφία σε ένα δημόσιο νοσοκομείο; Οι απαντήσεις σε αυτά και σε ακόμη περισσότερα ερωτήματα βρίσκονται στις «50+1 ιστορίες» που αναπτύσσονται στην ομότιτλη έκθεση, από τις 08 Ιουνίου έως και τις 12 Νοεμβρίου 2023 στο MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, στη Μονή Λαζαριστών. Περισσότερα από 100 έργα και αρχειακό υλικό από τη συλλογή Κωστάκη του Μουσείου αποτελούν τη βάση για τις αφηγήσεις και τις διαδρομές που προτείνονται στους επισκέπτες και λειτουργούν παράλληλα και συμπληρωματικά με τις ιστορίες που τα συνοδεύουν.
Info: Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης - Συλλογή Κωστάκη, Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη. Από Τρίτη έως Κυριακή από τις 10:00 έως τις 18:00. Διάρκεια: έως 12 Νοεμβρίου 2023.
Ομαδική έκθεση «Ας ζηλεύει κάθε ποτάμι το στόμα μας» στο MOMus - Πειραματικό Κέντρο Τεχνών
Μπορεί να εμπνεύσει η σύγχρονη ποίηση τους δημιουργούς κόμικ; Μπορούν οι ερωτικές αναφορές της ποίησης να μεταφραστούν σε εικόνες; Η έκθεση με τον ιδιαίτερο τίτλο/στίχο «Ας ζηλεύει κάθε ποτάμι το στόμα μας» που παρουσιάζεται στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών με τη συνεργασία του Thessaloniki Comic Convention φιλοξενεί τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα όπως αυτές αποτυπώνονται από 26 καλλιτέχνες, δημιουργούς κόμικ, illustrators και γραφίστες.
Η έκθεση φιλοξενεί έργα που κατατέθηκαν στην ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος που προηγήθηκε, ώστε να αποδοθούν καλλιτεχνικά στο χαρτί ερωτικές στιγμές από την ελληνική και παγκόσμια λογοτεχνία και ποίηση. Ο συνδυασμός αυτός, πρωτότυπος για την συγκεκριμένη κοινότητα δημιουργών, είχε ως στόχο να δημιουργήσει ένα νέο πεδίο ερωτικής εικονογραφίας. Μέσα από αναφορές σε κείμενα της Anne Carson, του E.E. Cummings, του Ocean Vuong, της Sarah Cane, του Μάριου Χατζηπροκοπίου, αλλά και άλλα που επέλεξαν οι ίδιοι οι δημιουργοί των κόμικ, στην έκθεση παρουσιάζεται μια νέα ερωτική εικονογραφία, έξω από στερεότυπα και συμβατικές προσεγγίσεις του ερωτικού στοιχείου.
Info: MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Β1, Προβλήτα Α’, λιμάνι Θεσσαλονίκης). Ώρες και ημέρες λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή από τις 10:00 έως τις 18:00. Πέμπτη από τις 12:00 έως τις 20:00. Διάρκεια: έως 3 Σεπτεμβρίου.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Φεστιβάλ "Thessaloniki Tango Party" 2023 στο Αρχαιολογικό Μουσείο
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης φιλοξενεί το φεστιβάλ Thessaloniki Tango Party που πραγματοποιείται για 4η συνεχή χρονιά στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για ένα δωρεάν και ανοιχτό στο ευρύ κοινό διήμερο φεστιβάλ tango με μουσικοχορευτικό αλλά και φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Το φεστιβάλ, αρωγός του Συλλόγου για άτομα με τύφλωση και πρόσθετες αναπηρίες «Συζωή» υποστηρίζει την προσπάθειά του για αγορά ειδικού λεωφορείου μεταφοράς ατόμων με αναπηρία.
Info: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μανώλη Ανδρονίκου 6. Παρασκευή 25 & Σάββατο 26 Αυγούστου στις 21:00.
Περιοδική έκθεση «Χρόνος Μέλλοντας. Έργα από τις συλλογές του MOMus- Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης» στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Θέματα όπως η τεχνολογία, η επιστήμη, η μνήμη και ο χρόνος, μέσα από την οπτική Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών και οργανωμένα σε ενότητες όπως η ροή του χρόνου, το καινούργιο, το άγνωστο, το φαντασιακό, το ονειρικό και τα νέα υλικά παρουσιάζονται στην έκθεση με τίτλο «Χρόνος Μέλλοντας. Το Μέλλον συνεχίζει και λειτουργεί ως βασική θεματική και στη συγκεκριμένη έκθεση, παράλληλα με το Inspire Project 2023 στον ίδιο χώρο, και δίνει την αφορμή για μια εκ νέου διερεύνηση έργων των μόνιμων συλλογών του Μουσείου.
H έκθεση προσεγγίζει και αναδεικνύει τη συνεχή αναζήτηση της καλλιτεχνικής κοινότητας για έμπνευση στραμμένη στην ανθρώπινη επινόηση της έννοιας του Μέλλοντος.Τα έργα τέχνης των συλλογών του Μουσείου αποκαλύπτονται σε χρόνο μέλλοντα και συνεχίζουν να αναδύονται με την πάροδο του χρόνου, είτε μέσω της τεχνολογίας, είτε μέσω εκθέσεων, δημοσιεύσεων και έρευνας. Αυτές οι παρεμβάσεις εξερευνούν τις πολυεπίπεδες αφηγήσεις και τις κρυφές πτυχές της κοινωνικο-υλικής ιστορίας μας. Χρησιμοποιώντας την οπτική γλώσσα του παρόντος και κάνοντας εικασίες σχετικά με τις δυνατότητες για το μέλλον, οι μνήμες του παρελθόντος ανακαλούνται, εκτίθενται και ερμηνεύονται εκ νέου. Στην έκθεση συμμετέχουν επίσης έργα από τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου των Ξύδη, Απέργη και Ίολα, με ειδική σήμανση που τα ενώνει με τη θεματική του Μέλλοντος, δημιουργώντας μια ενοποιημένη περιήγηση για τον επισκέπτη.
Επιμέλεια: Θοδωρής Μάρκογλου, ιστορικός της τέχνης - επιμελητής MOMus- Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κατερίνα Σύρογλου, ιστορικός της τέχνης - επιμελήτρια MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Αρχιτεκτονικός και γραφιστικός σχεδιασμός: Loopo Studio
Info: Μomus Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Εγνατίας 154 εντός ΔΕΘ-Helexpo. Hμέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή από τις 10:00 έως τις 18:00 και Πέμπτη από τις 12:00 έως τις 20:00. Διάρκεια: έως 8 Οκτωβρίου.
Έκθεση «Γιάννης και Μίλτος Μανάκια. Τα πρόσωπα πίσω από τον φακό» στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα
Η έκθεση παρουσιάζει για πρώτη φορά στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα μία μεγάλη συλλογή φωτογραφιών από το προσωπικό αρχείο του Λεωνίδα Μανάκη, γιου του Μίλτου Μανάκια, που δόθηκε στο Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας (ΙΜΜΑ) από τον πρέσβη επί τιμή κ. Αλέξανδρο Μαλλιά.
Ο Γιάννης και ο Μίλτος Μανάκια, με καταγωγή από την Αβδέλλα Γρεβενών, θα διατρέξουν την ύπαιθρο και τα μεγάλα αστικά κέντρα των Βαλκανίων, καταγράφοντας όχι μόνο τη ζωή των ανθρώπων του μόχθου, στιγμές ξεγνοιασιάς και ψυχαγωγίας αλλά και αρχιτεκτονικά τοπόσημα, ιστορικά και κοινωνικά γεγονότα που σηματοδοτούν τις αλλαγές του α΄ μισού του 20ού αιώνα.
Καλλιτέχνες: Γιάννης Μανάκια, Μίλτος Μανάκια
Επιμέλεια: Σταυρούλα Μαυρογένη, Φανή Τσατσάια
Βοηθός ερευνήτρια: Σύλια Φασιανού
Info: Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, Προξένου Κορομηλά 23. Ώρες & ημέρες επίσκεψης: Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 09:00 έως τις 14:00. Σάββατο από τις 10:00 έως τις 14:00. Διάρκεια έως: 31 Δεκεμβρίου 2023.
ΣΑΒΒΑΤΟ
Παράσταση «Μιλώ σε σένα, Πατρίδα» στο Ανοικτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης»
Στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης των «Μερκουρείων» παρουσιάζεται η παράσταση «Μιλώ σε σένα, Πατρίδα» από το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου. Το έργο είναι ένα αφιέρωμα και ένα θεατρικό οδοιπορικό που χρονικά καλύπτει την περίοδο της Μικρασιατικής καταστροφής βασισμένο σε αφηγήσεις γυναικών. Φέτος παρουσιάζεται για 2η χρονιά συνεχίζοντας την περσινή της επιτυχία. Οι ιστορίες τους συναρμολογούν την εποχή του 1922, ζωντανεύοντας ατομικές και συλλογικές μνήμες που φωτίζουν διαφορετικά όχι μόνο το παρελθόν αλλά και τα σύγχρονα πάθη μας. Σκηνοθεσία: Κάτια Ζαρκάδα / Γιούλη Μαρούση. Πρωταγωνιστούν: Γιούλη Μαρούση, Μαρία Ντίνου, Μαρία Ορφανού, Δέσποινα – Μαρίνα Σαμαρά, Λένα Υφαντή.
Info: Ανοικτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης», Καρόλου Κουν 11. Σάββατο 26 Αυγούστου στις 21:00.
Ομαδική έκθεση φωτογραφίας «7 προσεγγίσεις της καλλιτεχνικής φωτογραφίας» στον Πολυχώρο Εικόνας Κούνιο
Έκθεση φωτογραφίας με θέμα «7 προσεγγίσεις της καλλιτεχνικής φωτογραφίας» θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Εικόνας Κούνιο. Η έκθεση αποτελεί την παρουσίαση επτά portfolios, από αντίστοιχα επτά μέλη της ομάδας, που εργάστηκαν για την ανάπτυξη της προσωπικής τους δουλειάς, την περίοδο 2022-23, μέσα από το εξειδικευμένο σεμινάριο φωτογραφίας Καλλιτεχνική Φωτογραφία ΙΙΙ, που έγινε από τον Τάσο Σχίζα με τηλεδιάσκεψη. Κάθε μέλος παρουσιάζει μια ξεχωριστή και ολοκληρωμένη δουλειά, που αναπτύχθηκε κατά την διάρκεια του σεμιναρίου. Επιμέλεια: Τάσος Σχίζας.
Info: Πολυχώρος Εικόνας Κούνιο, Κομνηνών 24. Δευτέρα έως Σάββατο από τις 10:00 έως τις 17:00. Διάρκεια: έως 9 Σεπτεμβρίου 2023.
ΚΥΡΙΑΚΗ
Παράσταση «Ατρείδες» στο Ανοικτό θέατρο «Μάνος Κατράκης»
Στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης των «Μερκουρείων» παρουσιάζεται η παράσταση «Ατρείδες». Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας Γιάννης Μαργαρίτης συνδέει τις τραγωδίες «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη, «Αγαμέμνων» του Αισχύλου και «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή με αποσπάσματα από την «Τέταρτη Διάσταση» του Γιάννη Ρίτσου, φωτίζοντας τη διαχρονική διάσταση του μύθου των Ατρειδών.
Ο Αγαμέμνονας καλείται να θυσιάσει την κόρη του, Ιφιγένεια για να κατευνάσει τη θεά Άρτεμη και να μπορέσει ν’ αποπλεύσει ο στόλος των Αχαιών από την Αυλίδα για την Τροία («Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη). Με το τέλος του Τρωικού Πολέμου, ο βασιλιάς Αγαμέμνονας επιστρέφει νικητής στο Άργος, αλλά δολοφονείται από τη σύζυγό του Κλυταιμνήστρα και τον εραστή της-ένα οργανωμένο σχέδιο εκδίκησης για τον φόνο της κόρης της, Ιφιγένειας («Αγαμέμνων» του Αισχύλου). Η Ηλέκτρα και ο Ορέστης, τα παιδιά της Κλυταιμνήστρας, εκδικούνται για τον φόνο του πατέρα τους Αγαμέμνονα, δολοφονώντας τη μητέρα τους «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή. Τρεις αρχαίες τραγωδίες, στη σκιά ενός αιματοβαμμένου πολέμου, συνθέτουν τη βαριά κατάρα της οικογένειας των Ατρειδών, δημιουργώντας τεράστια ερωτήματα, εμπνέοντας ακόμη και τη σύγχρονη ψυχανάλυση. Μια ιστορία με πολλές αναλογίες στο σήμερα. Δραματουργική σύνθεση-Σκηνοθεσία: Γιάννης Μαργαρίτης. Πρωταγωνιστούν: Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, Χρυσάνθη Δούζη, Ιοκάστη Αγαύη Παπανικολάου, Γιάννης Χαρκοφτάκης.
Info: Ανοικτό θέατρο «Μάνος Κατράκης», Καρόλου Κουν 11. Κυριακή 27 Αυγούστου στις 21:00.
Έκθεση «60 χρόνια|60 στιγμές» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Μια έκθεση που φωτίζει 60 εμβληματικές στιγμές της ιστορικής διαδρομής του μεγαλύτερου και παλαιότερου αρχαιολογικού μουσείου του βορειοελλαδικού χώρου. Η εκθεσιακή αφήγηση ακολουθεί μια χρονογραμμή που ξεκινά από την αρχή αυτής της διαδρομής και διανύοντας 60 σταθμούς φτάνει στο σήμερα. Πάνω της υφαίνεται ένας σύνθετος ιστός που με προβολές και αναδρομές στον χρόνο διευρύνει κάθε φορά το κάδρο και συμπλέκει το παρελθόν με το παρόν με τρόπο δυναμικό.
Εμβληματικές εκθέσεις που άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους, σημαντικές ανασκαφές που άλλαξαν τον αρχαιολογικό χάρτη της Μακεδονίας, τυχαία ευρήματα που έγραψαν ιστορία, δωρεές συλλεκτών και παραδόσεις πολιτών που πλούτισαν τις συλλογές του μουσείου, εκθέσεις σε περιοδεία και εκτός συνόρων, καινοτόμα εργαλεία στην προστασία, τη συντήρηση και την αρχαιομετρική έρευνα, επικοινωνιακές δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα χωρίς αποκλεισμούς, πειραματικά εργαστήρια, συναντήσεις επιστημονικού διαλόγου, σύγχρονες εικαστικές αναζητήσεις, εμπειρίες διάχυτης νοημοσύνης, διαδικτυακές δράσεις, και πολλά άλλα, που όλα μαζί συνθέτουν τον κόσμο ενός σύγχρονου μουσείου, ενός μουσείου για όλους.
Info: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μανώλη Ανδρονίκου 6. Καθημερινά: 08:00 - 20:00. Διάρκεια: έως 31 Οκτωβρίου.
Enjoy every day!