Το φούσκωμα είναι αυτό το αίσθημα που νιώθουμε σαν να έχουμε φάει ένα μεγάλο γεύμα χωρίς ωστόσο αυτό να έχει συμβεί. Τους καλοκαιρινούς μήνες αποτελεί πιο συχνό φαινόμενο όπως επίσης και σε ειδικές καταστάσεις· για παράδειγμα κατά την κύηση ή σε διάφορες παθήσεις όπως καρδιοπάθειες, νόσος του chohn κ.ά.
Γιατί δημιουργείται και τι βήματα μπορούμε να κάνουμε για να τo μειώσουμε;
Τρώτε γρήγορα
Η ταχύτητα που θα ολοκληρωθεί ένα γεύμα παίζει ρόλο και στο αίσθημα φουσκώματος αργότερα. Όσο πιο γρήγορα καταναλώσουμε ένα φαγητό, τόσο περισσότερο αέρα θα καταπιούμε μαζί με την τροφή. Αυτό έχει ως προφανές αποτέλεσμα να παγιδεύεται αέρας στον πεπτικό σωλήνα και να προκαλείται φούσκωμα. Επίσης, όταν τρώμε γρήγορα, συνήθως τρώμε και παραπάνω ποσότητα καθώς το σήμα κορεσμού από το πεπτικό προς τον εγκέφαλο χρειάζεται τουλάχιστον 20 λεπτά για να μεταδοθεί.
Αφεψήματα με ανθρακικό
Δεν υπάρχει καμία σύγκριση των αναψυκτικών τύπου κόλα με ζάχαρη που είναι καλό να αποφεύγονται και του φυσικού ανθρακούχου νερού (που του πάει εξαιρετικά το στημένο λεμόνι και ο φρέσκος δυόσμος), αλλά οποιοδήποτε υγρό με ανθρακικό καταναλώνεται σε υπερβολή, μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα. Όπως πάντα, αυτό εξαρτάται από τον άνθρωπο - άλλοι νιώθουν φούσκωμα με το πρώτο ποτήρι σόδας, ενώ άλλοι δεν καταλαβαίνουν τη διαφορά.
Μεγάλες ποσότητες φαγητού
Μην ξεχνάμε ότι η πιο συχνή αιτία φουσκώματος είναι τα μεγάλα γεύματα. Τα γεύματα ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στη μέρα, βοηθούν στην κατανάλωση πιο λογικών ποσοτήτων ανά γεύμα, τη βελτίωση της ενέργειας μέσα στη μέρα και φυσικά στη μείωση της αίσθησης του φουσκώματος.
Τρόφιμα που προκαλούν αέρια
Τρόφιμα όπως τα όσπρια, το μπρόκολο και το λάχανο περιέχουν το συστατικό ραφινόζη. Η ραφινόζη είναι ένας τριζαχαρίτης που διασπάται σχετικά δύσκολα από το πεπτικό σύστημα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αέρια όταν υποδομείται από τα βακτήρια της μικροχλωρίδας του εντέρου. Συνήθως τρώγοντας συστηματικά τα παραπάνω τρόφιμα (και ξεκινώντας από μικρές ποσότητες), το σύμπτωμα μειώνεται καθώς ο οργανισμός προσαρμόζεται και βελτιώνει την πέψη τέτοιων τρόφιμων. Ωστόσο υπάρχει ένα ποσοστό ανθρώπων που τους δημιουργεί ιδιαίτερη δυσφορία. Σε αυτές τις περιπτώσεις η κατανάλωση είναι καλό να είναι πιο σπάνια, χωρίς να συνδυάζονται στο ίδιο γεύμα πάνω από ένα τρόφιμο με ραφινόζη ή παρόμοιο συστατικό. Ως εναλλακτική των οσπρίων θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ζυμαρικά από όσπρια, ένα προϊόν που πλέον μπορεί να βρεθεί σε όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ και φαίνεται να μην προκαλεί τον ίδιο βαθμό φουσκώματος έως και καθόλου.
Τρόφιμα με πολλά λιπαρά
Τα λιπαρά είναι ένα μακροθρεπτικό συστατικό -μαζί με τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες- κι εκείνο που πέπτεται πιο αργά στον οργανισμό μας. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να προκληθεί περιστασιακό φούσκωμα, ειδικά αν το γεύμα είναι ιδιαίτερα υψηλό σε λιπαρά.
Υπερκατανάλωση αλατιού
Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού προκαλεί την κατακράτηση υγρών από το σώμα, κάτι που μας φέρνει το αίσθημα του φουσκώματος. Το αλάτι μπορεί να κρύβεται σε πολλά τυποποιημένα τρόφιμα το οποία μπορεί να αυξήσει την κατανάλωσή του χωρίς να το καταλάβουμε. Είναι σημαντικό να διαβάζουμε πάντα προσεκτικά τα συστατικά και το διατροφικό πίνακα των προϊόντων.