fbpixel

Search icon
Search
Ενυδάτωση: Γιατί είναι σημαντική και πώς μπορούμε να τη βελτιώσουμε όταν αυξάνεται η θερμοκρασία
WELLNESS

Ενυδάτωση: Γιατί είναι σημαντική και πώς μπορούμε να τη βελτιώσουμε όταν αυξάνεται η θερμοκρασία

Μάθετε τα πιο συχνά λάθη και εύκολους τρόπους για να αυξήσετε την κατανάλωση υγρών


Όλοι γνωρίζουμε ότι το νερό είναι σημαντικό, αλλά έχετε σκεφτεί ποτέ γιατί; Αν και δεν περιέχει θερμίδες, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της εύρυθμης λειτουργίας του οργανισμού. Το νερό βελτιώνει όλες τις μεταβολικές λειτουργίες στο σώμα μας, συμμετέχει στη ρύθμιση του PH και της θερμοκρασίας, βοηθά στην αποβολή τοξινών μέσω του πεπτικού σωλήνα και την καλύτερη απορρόφηση μικροθρεπτικών συστατικών. Η σημαντικότητά του επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι ακόμα και μια απώλεια υγρών της τάξεως του 5% του σωματικού βάρους, έχει ως αποτέλεσμα έντονη κόπωση, δυσκολία συγκέντρωσης και ζαλάδες ενώ στο μόλις 8% κρίνεται σοβαρά η επιβίωσή μας.

Όσο αυξάνεται η θερμοκρασία, τόσο αυξάνονται και οι ανάγκες μας σε κατανάλωση υγρών έχοντας ως βάση περίπου τα 30-35ml νερού ανά κιλό βάρους σώματος. Αυτό για τους περισσότερους μεταφράζεται στα 6-10 ποτήρια νερό ημερησίως αλλά επηρεάζεται επίσης και σε περίπτωση κάποιας συγκεκριμένης κατάστασης όπως η γαλουχία ή ασθένειας όπως καρδιοπνευμονικά νοσήματα.

Βρείτε παρακάτω πέντε τρόπους που μπορείτε να βελτιώσετε την κατανάλωση υγρών τους ζεστούς μήνες, ειδικά αν δεν σας αρέσει το νερό.

Το μπουκάλι, ο καινούριος σας φίλος

shutterstock-2271138731.jpg

Επενδύστε σε ένα μπουκάλι νερού της αρεσκείας σας που θα έχετε πάντα μαζί σας. Αυτό από μόνο του αυξάνει τις πιθανότητες να πιείτε περισσότερο νερό. Προτιμήστε γυάλινο ή ανοξείδωτο μπουκάλι. Αν έχετε προτίμηση στα πλαστικά, επιλέξτε ένα που δεν περιέχει δισφαινόλη Α και αναγράφει BPA free. Η ουσία BPA έχει μελετηθεί για τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου, ακόμα και από το εμβρυικό στάδιο, όταν περιέχεται στα πλαστικά σκεύη φαγητού (ή υγρών) από τη γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αναβαθμίστε το!

Αν το σκέτο νερό σας φαίνεται βαρετό, τότε υπάρχουν επιλογές! Προσθέστε φλοίδες ή λεπτές φέτες αγγουριού, λεμονιού ή και λάιμ σε μία κανάτα με νερό. Μπορείτε να το αρωματίσετε περαιτέρω με φρέσκο δυόσμο ή μέντα. Αφήστε το για πέντε λεπτά να αρωματιστεί και σερβίρετε σε ένα ποτήρι με πάγο. Εκτός από μία καινούρια γεύση, έχετε ένα «βελτιωμένο» νερό με επιπλέον βιταμίνη C από το λεμόνι ή/και το λάιμ. 

shutterstock-2191257451.jpg

«Φάτε» το νερό σας

Υπάρχουν πολλά τρόφιμα που περιέχουν ένα καλό ποσοστό νερού και μπορούν να συμμετέχουν στη γενικότερη ενυδάτωση του οργανισμού. Τα πιο γνωστά φυσικά είναι τα φρούτα και δεν είναι τυχαίο ότι τα εαρινά φρούτα, όπως ο φράουλες, τα ροδάκινα, το καρπούζι κ.α. περιέχουν περισσότερο νερό από τα χειμερινά.

Σπιτικά σορμπέ

Αν βαριέστε και τα φρούτα… κάντε τα σορμπέ! Ανακατέψτε σε ένα μπλέντερ τα φρούτα της αρεσκείας σας, π.χ. μπανάνα, μήλο και φράουλες, τοποθετήστε το μίγμα σε ειδικό σκεύος για ατομικά παγωτά/σορμπέ και αφήστε το στην κατάψυξη μέχρι να παγώσει. Πριν το παγώσετε δοκιμάστε τη γεύση και διορθώστε με μέλι ή/και λεμόνι ανάλογα τις προτιμήσεις σας.

shutterstock-2153540031.jpg

Επενδύστε στις σούπες

Σούπες τους καλοκαιρινούς μήνες θα αναρωτηθείτε; Stay with me. Οι σούπες είναι μία εξαιρετική ευκαιρία να αυξήσουμε την κατανάλωση υγρών αλλά επίσης να προσφέρουμε μία μεγάλη ποικιλία θρεπτικών συστατικών σε ένα γεύμα. Αν και οι σούπες θυμίζουν χειμώνα, υπάρχουν πολλές που καταναλώνονται ευχάριστα και τους πιο ζεστούς μήνες. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η γκασπάτσιο, η οποία έχει ως βάση την εποχική ντομάτα και σερβίρεται κρύα. Επίσης σούπες με βάση το κολοκυθάκι ή τον αρακά είναι γενικότερα πιο ελαφριές σε σχέση με άλλες, όπως μία κρεατόσουπα ή η σούπα με βάση την πατάτα. Με μία γρήγορη ανασκόπηση στο διαδίκτυο θα βρείτε εξαιρετικές ιδέες που είναι και νόστιμες και υγιεινές.

Καλή όρεξη!
niki-dietitian.jpg


Η Νίκη Αθανασιάδου PhD, MSc, RDN, CDN, είναι κλινική διαιτολόγος με πολυετή εμπειρία στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ.