fbpixel

Search icon
Search
Τρεις αλλαγές που αξίζει να κάνετε τώρα στη διατροφή σας
WELLNESS

Τρεις αλλαγές που αξίζει να κάνετε τώρα στη διατροφή σας

Επενδύστε στη διατροφή σας και πετύχετε ευκολότερα τους διατροφικούς σας στόχους τον Σεπτέμβρη


Ο Σεπτέμβρης είναι για πολλούς μήνας επανένταξης στηn καθημερινότητά αλλά και ευκαιρία για να θέσουμε καινούριους στόχους. Συνήθως μερικοί από εκείνους, αφορούν τη διατροφή μας. Οι διατροφικοί στόχοι μπορεί να διαφέρουν για τον καθένα μας, για παράδειγμα θα μπορούσε να είναι η βελτίωση της διατροφής ως προς την περιεκτικότητα σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, η απώλεια σωματικού βάρους ή η αύξησης μυϊκής μάζας.

Οποιοιδήποτε και αν είναι οι στόχοι σας, βρείτε παρακάτω τρεις σημαντικές αλλαγές που αξίζει να κάνετε μετά τις διακοπές, ώστε να βελτιώσετε τη ψυχική και σωματική σας υγεία αλλά και την ποιότητα ζωής!
stress-fagito.jpeg

Συμβουλευόμαστε τις διατροφικές ετικέτες

Η αγορά κατάλληλων υλικών για τα γεύματα και σνακ της εβδομάδα είναι απαραίτητο βήμα σε μία ισορροπημένη διατροφή. Ωστόσο, στα συσκευασμένα προϊόντα, είναι σημαντική η ανάγνωση της διατροφικής ετικέτας για να αξιολογήσουμε τη ποιότητα του προϊόντος. Ο λόγος κυρίως για την ύπαρξη πρόσθετων υλικών που ένα αγνό προϊόν δε θα χρειαζόταν. Για παράδειγμα, όταν επιλέγουμε ένα γιαούρτι, υλικά όπως ζάχαρη, ζελατίνη ή χημικές χρωστικές είναι αχρείαστες. Το αγνό γιαούρτι φτιάχνεται από γάλα και την καλλιέργεια γιαούρτης (ή λακτοβάκυλο). Μία άλλη συχνή παγίδα είναι οι μπάρες δημητριακών -διαβάστε τις ετικέτες και βρείτε μάρκες με λίγα και κατανοητά υλικά, όχι δυσανάγνωστες λέξεις που θυμίζουν μάθημα χημείας.

Είναι ευχάριστο ότι πλέον υπάρχει πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας προϊόντα ακόμα και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ. Το μόνο που χρειάζεται είναι η ανάγνωση της διατροφικής ετικέτας. Με λίγη εξάσκηση και σωστή ενημέρωση μπορείτε να βελτιώστε την ποιότητα της διατροφής, ξεκινώντας από το καλάθι του σούπερ μάρκετ.

Meal planning, αλλά στα μέτρα σας

Το meal planning, όπως φανερώνουν και οι ίδιες οι λέξεις, αφορά την προετοιμασία γευμάτων τα οποία έχουν προγραμματιστεί να καταναλωθούν τις επόμενες μέρες. Είναι εξαιρετικά πρακτικό για ανθρώπους με περιορισμένο χρόνο. Συμβάλει άμεσα στη βελτίωση της ποιότητας της διατροφής αφού δεν είμαστε αναγκασμένοι να παραγγείλουμε κάτι «από έξω», το οποίο πολλές φορές δεν είναι ιδιαίτερα υγιεινό ή να μείνουμε νηστικοί έως το επόμενο γεύμα.

f7a4705b711d810864fea285f5f23f82.jpg

Μην πέσετε στην παγίδα ενός meal planning των social media αλλά φέρτε το στα μέτρα σας! Το meal planning δε σημαίνει ότι πρέπει να φτιάξουμε αμέτρητα ταπεράκια για όλες τις ημέρες, να εντάξουμε υλικά που δεν χρησιμοποιούμε τακτικά στη κουζίνα μας και να δοκιμάσουμε περίεργες trendy συνταγές που δεν μας εξυπηρετούν. Απλά φαγητά, όπως ένα λαδερό, όσπριο ή μία πρωτεΐνη με ένα συνοδευτικό, μπορούν να αποτελέσουν τον πυλώνα του προγραμματισμού γευμάτων.

Για παράδειγμα σε περίπου μία ώρα, μπορούμε να έχουμε γεύματα για τις πρώτες τρεις μέρες τις εβδομάδας κάνοντας το παρακάτω:

Σε μία κατσαρόλα ξεκινήστε φτιάχνοντας ένα λαδερό (π.χ. αρακάς) ή όσπριο (π.χ. φακές σούπα). Εντωμεταξύ σε μία άλλη κατσαρόλα ή σε ένα ταψί με λαδόκολλα (γλυτώνετε και το καθάρισμα), συνδυάστε κομμάτια κοτόπουλο ή μοσχαρίσιου κρέατος (ή ακόμα και σε μορφή μπιφτεκιών), με πατατούλες ή γλυκοπατάτες, προσθέτοντας συγχρόνως και το λαχανικό του πιάτου, όπως κόκκινες πιπεριές, μανιτάρια ή κολοκυθάκια. Μη ξεχάστε τη μαρινάδα ή τη σάλτσα της επιλογής σας που είναι το μυστικό της γεύσης (π.χ. λεμονάτο, κοκκινιστό ή με σόγια). Με αυτόν τον τρόπο έχετε έτοιμα δύο φαγητά που θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τις επόμενες μέρες στα βασικά σας γεύματα.

Μην παραμερίζετε συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων

Εάν δεν υπάρχει ανάγκη αποκλεισμού κάποιας ομάδας τροφίμων λόγω αλλεργίας ή συγκεκριμένης παθοφυσιολογίας, καλό είναι να εντάσσουμε συστηματικά τρόφιμα από όλες τις κατηγορίες στη διατροφή μας. Ο βασικός στόχος και σκοπός είναι η ευκολότερη κάλυψη των αναγκών του οργανισμού σε μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά. Η ποικιλία τροφίμων στη διατροφή, προστατεύει από διατροφικές ελλείψεις, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και υποστηρίζει τη μακροχρόνια ευεξία. Οι βασικές ομάδες τροφίμων είναι τα δημητριακά, τα φρούτα, τα λαχανικά, οι πρωτεΐνες ζωικής και φυτικής προέλευσης (όπως ψάρι, όσπρια, ψευδοδημητριακά κ.α.), τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα ωφέλιμα λιπαρά (όπως το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί κ.α.).

e1585d4a878e1ee094c6a3284c6a133b.jpg

Ακόμα και σε περίπτωσης φυτοφαγικών διατροφών, υπάρχει τρόπος να προσφέρουμε το απαραίτητο διατροφικό πλέγμα θρεπτικών συστατικών, αρκεί να κάνουμε τις σωστές επιλογές και τον κατάλληλο συνδυασμό τροφίμων για καλύτερη απορρόφηση και βιοδιαθεσιμότητα σημαντικών συστατικών.

Το πιο σημαντικό

Το πιο σημαντικό είναι να βρείτε τις δικές σας εξατομικευμένες προτεραιότητες στις διατροφικές σας συνήθειες, να θέσετε τους κατάλληλους στόχους σε ένα συγκεκριμένο ρεαλιστικό χρονικό διάστημα και να ξεκινήστε το ταξίδι σας σε έναν πιο ισορροπημένο τρόπο ζωής. Η διατροφή δεν αφορά μόνο το χάσιμο κιλών ή την αύξηση μυικής μάζας. Μη ξεχνάτε ότι μαζί με τη διατροφή, συνοδοιπόροι είναι η συστηματική φυσική δραστηριότητα και ο ποιοτικός, επαρκής ύπνος. Συνδυαστικά τα τρία μπορούν να αλλάξουν τη ζωή σας και να βελτιώσουν τόσο τη σωματική όσο και τη ψυχική σας υγεία.

Καλή επανένταξη!
niki-dietitian.jpg
Η Νίκη Αθανασιάδου PhD, MSc, RDN, CDN, είναι κλινική διαιτολόγος με πολυετή εμπειρία στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ.
stress-fagito.jpeg