fbpixel

Search icon
Search
Yπάρχουν υγιεινά αλκοολούχα ποτά;
WELLNESS

Yπάρχουν υγιεινά αλκοολούχα ποτά;

Απαντάμε μία συχνή ερώτηση για τις βραδινές εξόδους


Το αλκοόλ αποτελεί για την τεράστια πλειοψηφία αναπόσπαστο κομμάτι μίας βραδινής εξόδου ή ενός μεσημεριανού γεύματος το Σαββατοκύριακο. Η συστηματική απρόσκοπτη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, οποιοδήποτε είδους, αποτελεί κίνδυνο για την υγεία με επιπτώσεις όπως διαταραχές το ανοσοποιητικού συστήματος, καρδιοπάθειες, υπατική ανεπάρκεια, αύξηση σπλαχνικόυ λίπους, ανάπτυξης καρκίνου κ.α. Ωστόσο, έρευνες δείχνουν ότι η περιστασιακή και μικρή σε ποσότητα κατανάλωση αλκοόλης, πιθανώς να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία, όπως στην καρδιακή λειτουργία ή στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ. Υπάρχουν αλκοολούχα ποτέ πιο υγιεινά από άλλα;

Βρείτε παρακάτω τα τέσσερις επιλογές για τις εξόδους σας που θεωρούνται πιο υγιεινά από τα υπόλοιπα.

Βρείτε παρακάτω τις τέσσερις επιλογές για τις εξόδους σας, που θεωρούνται πιο υγιεινές! 

Κόκκινο κρασί

shutterstock-604419347.jpg

Δεν είναι τυχαίο ότι ο ερυθρός οίνος είναι ένα δημοφιλές στοιχείο της μεσογειακής διατροφής καθώς και άλλων διατροφικών σχημάτων, όπως της blue zone diet, του MIND diet ή τάσεων όπως το clean eating. Έρευνες αναφέρουν ότι οι πολυφαινόλες που περιέχει το κόκκινο κρασί είναι το βασικό στοιχείο που ευθύνεται για τις πιθανές ευεργετικές του ιδιότητες, δηλαδή της καρδιοπροστατετυικής του δράσης και της μείωσης του οξειδωτικού στρες μέσω των αντιοξειδωιτκών που περιέχει. Το κόκκινο κρασί περιέχει πολύ μεγαλύτερο ποσοστό πολυφαινολων σε σύγκριση με το ροζέ ή το λευκό κρασί, λόγω στου στέμφυλου που παραμένει στον μούστο κατά τη ζύμωσή του. Στη μεσογειακή διατροφή συστήνεται η κατανάλωση έως ένα ή δύο ποτήρια κόκκινού κρασιού για τις γυναίκες και τους άνδρες αντίστοιχα.

Blοody Mary

shutterstock-1572498040.jpg

Παραδοσιακά το bloody mary αποτελείται από βότκα, τοματοχυμό, καρυκεύματα και ένα κομμάτι σέλερι. Αυτό το κοκτέιλ έχει πολλά πλεονεκτήματα. Αρχικά έρευνες αναφέρουν ότι στοιχεία της βότκας πιθανώς να αυξάνουν τα επίπεδα της λεπτίνης, δηλαδή της ορμόνης που επηρεάζει το αίσθημα πληρότητας μειώνοντας το αίσθημα της πείνας. Φυσικά σε καμία περίπτωση δεν υπονοείται ότι πρέπει να πίνουμε βότκα για να χάσουμε βάρος· η διαχείριση βάρους αποτελεί έναν πολυπαραγοντικό σύμπλεγμα πραγμάτων και δεν αφορά μόνο μία πρακτική ή ένα μεμονωμένο τρόφιμο. Ωστόσο η βότκα αποτελεί επίσης μία αλκοολούχα επιλογή χαμηλή σε ζάχαρη και ο συνδυασμός της με τοματοχυμό την κάνει και πιο θρεπτική σε σύγκριση με άλλα κοκτέιλ τα οποία έχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. Ο τοματοχυμός εκτός από βιταμίνη C περιέχει και λυκοπένιο, ένα ακόμα αντιοξειδωτικό που μελετάται στη σύγχρονη επιστήμη της διατροφής. Το ποτήρι του bloody mary συνήθως στολίζεται με αλάτι, αν θέλετε να το αποφύγετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα καλαμάκι.

Gluwein

shutterstock-217588153.jpg

Παραδοσιακά αυτή η ζεστή αγκαλιά του χειμώνα αποτελείται από κόκκινο κρασί βρασμένο μαζί με κανέλα, αστεροειδή γλυκάνισο, γαρύφαλλο, φλοίδες λεμονιού και κάποιες φορές τζίντζερ μεταξύ άλλων. Οι θετικές επιδράσεις της κατανάλωσης κόκκινου κρασιού έχουν αναφερθεί παραπάνω. Tο επιπλέον πλεονέκτημα αυτής της επιλογής είναι η πληθώρα καρυκευμάτων, τα οποία μεμονωμένα έχουν μελετηθεί για τις ευεργετικές τους ιδιότητες στο ανοσοποιητικό και γενικότερα στην υγεία. Το gluwein περιέχει και ζάχαρη η οποία μπορεί πολύ εύκολα να αντικατασταθεί με μέλι ή στέβια ανάλογα με τις προτιμήσεις του καθενός.

Μπύρα με λιγότερο αλκοόλ

shutterstock-1008639424.jpg

Ποιος θα έλεγε όχι αν η επιλογή του ποτού του παρέμενε το ίδιο νόστιμη, αλλά περιείχε πολύ λιγότερες αχρείαστες θερμίδες; Πλέον κυκλοφορούν πολλές μάρκες μπύρας με την εναλλακτική της μηδενικής – ή ελάχιστης – περιεκτικότητας σε αλκοόλη. Εκτός από τις περιορισμένες έρευνες οι οποίες αναφέρουν ότι η κατανάλωση μπύρας πιθανώς να έχει ευεργετικές ιδιότητες γενικότερα, η επιλογή να μπορούμε να επιλέξουμε κάτι με λιγότερο αλκοόλ χωρίς να αλλοιώνεται η γεύση είναι σίγουρα ελκυστική. Μία συμβατική μπύρα περιέχει 130-150 kcals ενώ μία με λιγότερη ή καθόλου αλκοόλη 60-100 kcals.

Το πιο σημαντικό

Ο στόχος αυτού του άρθρου δεν είναι φυσικά να αυξηθεί η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών αλλά να βελτιωθούν οι επιλογές μας με στόχο μία καλύτερη διατροφή εφόσον το αλκοόλ βρίσκεται ήδη στη διατροφή μας. Προσωπικά πιστεύω ότι μία διατροφή χωρίς αλκοόλ είναι πιο υγιεινή από την αντίστοιχη με αλκοολούχα ποτά, ωστόσο είναι πολύ δύσκολο να γίνει πραγματικότητα σε μία κοινωνία όπου το αλκοόλ αποτελεί ακράδαντο μέρος της ψυχαγωγίας, μία ήσυχης στιγμής συνοδείας ενός plateau τυριών και γενικότερα κομμάτι της κουλτούρας και των παραδοσιακών κοινωνικών συνηθειών (π.χ. προσφορά αλκοόλ σε ένα εορταστικό γεγονός). Αν λοιπόν αποζητάτε ένα ποτάκι σε οποιαδήποτε περίπτωση, η παραπάνω επιλογές μπορούν να είτε να αυξήσουν τα θρεπτικά συστατικά που καταναλώνετε είτε να μειώσουν την αλκοόλη που τελικά θα καταναλώσετε.

Cheers!
niki-dietitian.jpg

Η Νίκη Αθανασιάδου PhD MSc RDN CDN, είναι κλινική διαιτολόγος με πολυετή εμπειρία στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ.