fbpixel

Search icon
Search
Τα πιο ελαφριά και εορταστικά ποτά για τις γιορτές
WELLNESS

Τα πιο ελαφριά και εορταστικά ποτά για τις γιορτές

Απολαύστε την έξοδό σας χωρίς να χαλάσετε τη διατροφή σας


Οι γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων είναι σχεδόν εδώ και αυτό συνήθως συνοδεύεται από ένα ποτό. Για να είμαστε ειλικρινείς, αυτό το ένα ποτό… δεν είναι ποτέ μόνο ένα. Αν προσέχετε τη διατροφή σας και αναρωτιέστε πώς μπορείτε να επιλέξετε έξυπνα ώστε να χαρείτε το ποτό σας χωρίς να εκτροχιάσετε όλη τη προσπάθειά σας, βρείτε παρακάτω τα πιο γιορτινά και ελαφριά ποτά.

Sparkling always means festive

shutterstock-705256285.jpg

Τι θυμίζει περισσότερο γιορτή από έναν αφρώδη οίνο; Το ευχάριστο είναι ότι εκτός από την εορταστική νότα που προσδίδει, μία μερίδα prosecco ή άλλο αφρώδες κρασί, προσφέρει λιγότερες θερμίδες από ένα κλασικό ποτήρι κρασί. Ο λόγος δεν είναι οι θερμίδες αυτό καθ’ αυτό αλλά ότι το ποτήρι (flute) τους αφρώδους οίνου είναι με μικρότερη χωρητικότητα! Έτσι ένα flute αφρώδους οίνου εμπεριέχει μόνο 85-100 θερμίδες.

Campari για εορταστικό χρώμα

shutterstock-1488321377.jpg

Βαρεθήκατε το κλασικό Gin/σόδα με στημένο λεμόνι και θέλετε κάτι που να θυμίζει πιο πολύ… Χριστούγεννα; Τελευταία επιλέγω το εξής: Σόδα με στημένο λεμόνι και λίγο Campari! Δεν γνωρίζω αν έχει επίσημο όνομα το παραπάνω αλλά το έντονο κόκκινου του Campari δίνει ένα εορταστικό twist και ο συνδυασμός με το λεμόνι του ταιριάζει πολύ. Συνήθως δεν βάζω πάνω από μισό «σφηνάκι» Campari, με αποτέλεσμα το συγκεκριμένο ποτό να μην περιέχει πάνω από 40 θερμίδες.

With a splash of cranberry

shutterstock-1845605320.jpg

Με την ίδια λογική, αν σας αρέσει η βότκα, μπορείτε να το συνδυάσετε με λίγο χυμό από κράνα. Το βαθύ κόκκινο δίνει πάντα κάτι γιορτινό και ο συνδυασμός είναι ιδιαίτερα ταιριαστός χωρίς να αυξάνει ιδιαίτερα τις θερμίδες, ήτοι 130-150 θερμίδες. Φυσικά η ακόμα πιο ελαφριά εκδοχή είναι βότκα με σόδα και στημένο λεμόνι, με περίπου 100-110 θερμίδες.

Το αγαπημένο μου

shutterstock-2099484952.jpg

Το αγαπημένο μου κοκτέιλ είναι το whisky sour. Η βάση του είναι το whisky και συνδυάζεται με λεμόνι και ασπράδι αυγού δημιουργώντας μία ιδιαίτερη βελούδινη υφή. Μου αρέσει η ιδέα ότι το κοκτέιλ μου προσφέρει και λίγη πρωτεΐνη, όχι βέβαια ότι είναι ο γνώμονας που επιλέγω το ποτό μου αλλά why not. Φυσικά όπως η πλειοψηφία των κοκτέιλ, περιέχει και ζάχαρη αλλά τη ζητάω να μειωθεί στο ελάχιστο και το ζητάω και λίγο spicy. Γενικά τα spicy ποτά τείνουμε να τα καταναλώνουμε πιο αργά. Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε.

Το πιο σημαντικό

Θεωρώ τις γιορτές μία ιερή περίοδο επαναφόρτισης μπαταρίας και συνάντησης αγαπημένων προσώπων που μας λείπουν στην καθημερινότητά μας. Είναι λογικό, αναπόφευκτο θα έλεγα, να βρεθούμε κάποια στιγμή σε ένα τραπέζι ή συνάθροιση που να μας παροτρύνουν να πιούμε και ένα ποτάκι παραπάνω. Οργανωθείτε και αποφασίστε τι θα πιείτε στην έξοδό σας, διαλέξτε έξυπνα, πίνετε νερό ή σόδα ενδιάμεσα και επενδύστε κυρίως στο κοινωνικό κομμάτι της εξόδου. Ωστόσο, θεωρώ ότι «ξεφεύγοντας» ή «χαλαρώνοντας» λίγο τη διατροφή μας, είναι ένα υγιές κομμάτι ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής (εφόσον σας αρέσει το αλκοόλ). Αν γίνεται περιστασιακά δεν έχετε να φοβάστε τίποτα, γι’ αυτό μιλάμε για έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής και όχι μία δίαιτα λίγων ημερών.

Καλές γιορτές!
niki-dietitian.jpg

Η Νίκη Αθανασιάδου PhD MSc RDN CDN, είναι κλινική διαιτολόγος με πολυετή εμπειρία στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ.