Η ιστορία του Ladurée ξεκινά το 1862, στην καρδιά του Παρισιού κατά τη διάρκεια της Belle Époque. Στην περιοχή Madeleine, ο Louis-Ernest Ladurée ανοίγει ένα αρτοποιείο που αναγνωρίζεται γρήγορα για την ποιότητα και τη γεύση των ψωμιών και των αρτοσκευασμάτων του. Μετά από μια πυρκαγιά το 1871, το μέρος ξαναγεννήθηκε ως ζαχαροπλαστείο, προσελκύοντας τους foodies στο επιβλητικό δωμάτιο στο ισόγειο. Οι πράσινοι τοίχοι του, διακοσμημένοι με ξυλόγλυπτα και νωπογραφίες με gourmet αλληγορίες, προσκαλούσαν στην ονειροπόληση κάτω από το καλοκάγαθο βλέμμα του αγγέλου ζαχαροπλαστικής που φαντάστηκε ο Jules Chéret, ένας διάσημος ζωγράφος και δημιουργός αφισών της εποχής.
Λίγα χρόνια αργότερα, η Jeanne Souchard, νύφη του ιδρυτή, δημιούργησε μια από τις πρώτες αίθουσες τσαγιού γαλλικού τύπου, επιτρέποντας στις γυναίκες να συναντιούνται μόνες στο Παρίσι. Μετά θα έρθουν τα περίφημα αμυγδαλωτά με διπλό κέλυφος, που ενσαρκώνουν όλη την παριζιάνικη φινέτσα με τις αντίθετες υφές τους και την έκρηξη των γεύσεών τους. Η επιτυχία τους ήταν άμεση.
The New Era
Το πρώτο Ladurée έχει επιβιώσει ανά τους αιώνες, αλλά μόλις άνοιξε ξανά τις πόρτες του μετά από αρκετούς μήνες ανακαίνισης, αποκαλύπτοντας τη διακόσμηση που επιμελήθηκε εκ νέου η artistic director και interior designer, Cordelia de Castellane. Η Cordelia de Castellane ξεφεύγει από κάθε κλισέ. Συνδυάζοντας την απόλυτη καλλιτεχνική ελευθερία με ένα αστραφτερό και avant-garde όραμα γαλλικής κομψότητας, ενώνει το πνεύμα του Maison Ladurée με κάθε τρόπο. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι οι ιδιαίτερες ευαισθησίες τους συναντώνται στην οδό Royale 16.
«Το σπίτι σας είναι μια αντανάκλαση της προσωπικότητάς σας», λέει η Cordelia, σαν να θέλει να τονίσει την τέλεια συνοχή της προσέγγισής της με τη φιλοσοφία του Ladurée. Αυτή την προσωπικότητα, η designer θέλησε αμέσως να την κάνει πρέσβειρα. Ως εκ τούτου, είναι φυσικό ότι άντλησε την έμπνευσή της από τον κόσμο των αρτοποιείων και των ζαχαροπλαστείων της Belle Époque, απόλυτα σύμφωνη με την κληρονομιά του οίκου.
Οι ιστορικές διακοσμήσεις του xώρου, όπως οι αυθεντικές οροφές, ζωγραφισμένες από τον Julien Chéret, έχουν αποκατασταθεί πλήρως κι ενσωματώθηκαν στο νέο σχεδιασμό.
«Όταν δημιουργώ, σκέφτομαι μόνο το DNA του χώρου και προσέχω πολύ τις λεπτομέρειες, από ζωγραφισμένες στο χέρι δημιουργίες μέχρι τοπική βιοτεχνική παραγωγή», λέει καταλήγοντας.
Για την Cordelia de Castellane, η ανακαίνιση του ιστορικού καταστήματος Ladurée είναι το λογικό αποτέλεσμα μιας καταπληκτικής καριέρας, ουσιαστικά εστιασμένης στην κομψότητα και την ομορφιά.
Από την ηλικία των 17 ετών, εντάχθηκε στο φανταχτερό label Ungaro για μια πρακτική άσκηση ενός μήνα. Έμεινε για 10 χρόνια, αφού έμαθε τη μίξη των χρωμάτων, τα prints κι έναν συγκεκριμένο τρόπο σχεδιασμού. Το 2008, λάνσαρε το δικό της brand παιδικών ρούχων: C de C, με την ιδέα να προσφέρει μια χαριτωμένη και προσιτή ετικέτα, εμπνευσμένη από τον νέο της ρόλο ως μητέρα. Η επιτυχία ήταν τέτοια που έγινε αμέσως αντιληπτή από τον όμιλο LVMH. Τρία χρόνια αργότερα, έγινε η καλλιτεχνική διευθύντρια του Baby Dior και μετά του Dior Maison.
«Μπορείς να αγαπήσεις την ομορφιά σε όλα τα επίπεδα: όταν σου αρέσει να ντύνεσαι, σου αρέσει και να διακοσμείς το σπίτι σου», λέει, σαν να δικαιολογεί –αν χρειαστεί– τη μετάβασή της από τη μόδα στη διακόσμηση. Αφού έφερε τη διακοσμητική της πινελιά στα εστιατόρια Lapérouse και στο ξενοδοχείο Cistercian Abbey του Vaux-de-Cernay, η Cordelia de Castellane κλήθηκε από το Maison Ladurée να εμφυσήσει λίγη από τη μαγεία της στην ιστορική διεύθυνση της Rue Royale. Ακόμη και πριν μπει κανείς στο εσωτερικό, η επιγραφή της πρόσοψης δηλώνει την αποφασιστική παριζιάνικη επωνυμία της.
Πλήρως ανακαινισμένο, το κατάστημα επέστρεψε στην αρχική του διαμόρφωση, στο ισόγειο. Αναδύεται από αυτό το ιστορικό μέρος η υπόσχεση μιας μαγικής εμπειρίας, που διέπεται από ένα άρωμα αριστείας. Πρόκειται για το ακριβές μέρος όπου ξεκίνησε η ιστορία του Maison Ladurée. Εδώ που έχει αναπτυχθεί μια συγκεκριμένη ιδέα της γαλλικής τέχνης της ζωής και πλέον αναγνωρίζεται και αναζητείται σε όλο τον κόσμο. Σαν ένα νεύμα στην επισημότητα του τόπου, οι μεγάλες βιτρίνες κεντρίζουν τη φαντασία, διεγείρουν την περιέργεια και προσκαλούν το κοινό να ανακαλύψουν τους θησαυρούς που κρύβονται μέσα.
Step Inside
Μπαίνονατς κανείς στον χώρο, βυθίζεται στην καρδιά της Belle Époque. Ο τεράστιος εσωτερικός χώρος δεν αφηγείται απλώς την ιστορία, την υπερβαίνει και την ερμηνεύει εκ νέου σε σχεδόν 209 m2, μέσα από το πρίσμα της γαλλικής φινέτσας. Εδώ όλα είναι φίνα με διακριτικές αναφορές και οι τοίχοι στολίζονται με παστέλ χρώματα του 18ου αιώνα. Κάθε τους απόχρωση είναι μια πρόσκληση σε μια ονειροπόληση με γλυκύτητα. Ένα νεύμα στα γούστα της Marie-Antoinette και μια ευαίσθητη ατμόσφαιρα.
Ρίχνοντας μια ματιά στα διαφορετικά δωμάτια, η ζαχαροπλαστική είναι παντού κι ενσαρκώνεται με κάθε λεπτομέρεια. Όπως τα cabochons στην οροφή του ισογείου, όλα τα μοτίβα του τοίχου καθώς και τα πολλαπλά στολίδια, σχεδιασμένα από την Cordelia de Castellane, αποτίνουν φόρο τιμής στο αρτοποιείο και τη ζαχαροπλαστική. Τα πλούσια και ευαίσθητα μοτίβα στα πλακάκια είναι εξ ολοκλήρου ζωγραφισμένα στο χέρι, όπως τα αρτοποιεία του 18ου αιώνα. Κάθε σχέδιο παραπέμπει σε αρτοσκευάσματα Ladurée, στο σιτάρι και στα λουλούδια. Αυτά τα μπουκέτα από λιχουδιές στεφανώνουν το βασιλικό σαλόνι με μια ζωφόρο που παρουσιάζει σκηνές ζωής με τον τρόπο των μεσαιωνικών ταπισερί.
Μορφές φυτών, σιντριβάνια, φούρνοι ψωμιού ή πλέγματα: ολόκληρη η διακόσμηση αφηγείται τη δουλειά αυτών των τεχνιτών που έχουν συνθέσει εδώ μερικές από τις πιο εμβληματικές συνταγές της γαλλικής γαστρονομίας, ξεκινώντας από το macaron.
Το όνομα του σαλονιού Chantilly, στον πρώτο όροφο παραπέμπει σε ελαφρότητα όπου η αίσθηση της λεπτομέρειας δίνει στον χώρο μια μοναδική ατμόσφαιρα, που χαρακτηρίζεται από γλυκές απολαύσεις. Επιπλέον, φτιάχτηκαν από ζαχαροπλάστες του Ladurée, με βάση τα ασπράδια αυγών τοποθετημένα σε ζάχαρη άχνη και ξύδι, τα οποία αφέθηκαν να στεγνώσουν για να γίνουν αναπαραγωγές γύψου ή στόκου. Όταν η δουλειά του έμπειρου χεριού των ζαχαροπλαστικής μας συνδυάζεται με το μάτι του designer, το αποτέλεσμα είναι μοναδικό.
Στο Salon Napoléon αναπτύσσεται ένα πλαίσιο που αποτελείται από λεπτές κουρτίνες, ενώ η πλισέ υφασμάτινη οροφή του έχει αναπαράγει το πνεύμα των εσωτερικών σκηνών και των χειμερινών κήπων. Ένας νέος απόηχος της τεχνογνωσίας και το αμίμητο κόλπο του Maison Ladurée, ήταν μια εξ ολοκλήρου χειροποίητη ταπετσαρία, σαν ένα έργο τέχνης που στεφανώνει αιώνες γαλλικού savoir-vivre. Μια κόκκινη κλωστή περνάει από το ένα σαλόνι στο άλλο, στην ψάθα των καρεκλών και το διακριτικό τους κάθισμα με τα μοτίβα ταυτότητας του Οίκου καθώς και τους πάγκους με διαμαντένιο καμβά και παστέλ χρώματα.
Για να γιορτάσει την ανανέωση του ιστορικού καταστήματός της, το Maison Ladurée προσφέρει επίσης ένα κουτί με 12 limited edition macaron. Πιστό στο πνεύμα του Οίκου και στην ταυτότητα του νέου χώρου, είναι σχεδιασμένο με τα μοτίβα που σχεδίασε η Cordelia de Castellane.
Πωλείται μόνο στο κατάστημα της οδού Royale 16 στο 8ο διαμέρισμα του Παρισιού, το ιστορικό μέρος που έχει κάνει τα γαλλικά haute ζαχαροπλαστεία να λάμπουν με γούστο, θράσος και υπεροχή από το 1862.
Φωτογραφίες: Habitually Chic