fbpixel

Search icon
Search
Το Van Gogh Foundation γιορτάζει τα δέκα χρόνια του παρουσιάζοντας την έκθεση "Van Gogh and the Stars"
ARTS & CULTURE

Το Van Gogh Foundation γιορτάζει τα δέκα χρόνια του παρουσιάζοντας την έκθεση "Van Gogh and the Stars"

Το ίδρυμα του σπουδαίου ζωγράφου φτάνει στην επέτειο των 10 ετών λειτουργίας και παρουσιάζει μία επίδειξη για την αναβίωση του πίνακα "The Starry Night"


Το Van Gogh Foundation παρουσιάζει την έκθεση "Van Gogh and the Stars", η οποία διερευνά τις αναπαραστάσεις του νυχτερινού ουρανού και τη γοητεία του 19ου αιώνα για το σύμπαν, αναβιώνοντας με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο ένα από τα πιο γνωστά και αξιοθαύμαστα έργα του καλλιτέχνη. Την τελευταία ημέρα του Μαΐου, ένας αστερισμός από 600 φωτισμένα drones άνοιξε τη σεζόν 2024 για το LUMA και το Ίδρυμα Vincent Van Gogh στην Αρλ της Γαλλίας.

Συνοδευόμενα από τη μελαγχολική μουσική του Joep Beving στο πιάνο και τους ήχους της φύσης, τα drones πετούσαν και στροβιλίζονταν σαν σμήνος πουλιών στον νυχτερινό ουρανό, αλλάζοντας μορφή, εξαφανιζόμενα και επανεμφανιζόμενα, αλλάζοντας χρώμα, με τη λάμψη τους να αντανακλάται στα ανοξείδωτα τούβλα του πύργου του Frank Gehry.

kl2vcswdvnpxc5t6e9j6jc-768-80jpg.webp
Image source: Drift, Luma Arles drones

Η παράσταση είναι ειδικά σχεδιασμένη για την περίσταση από καλλιτέχνες Drift με έδρα το Άμστερνταμ, το οποίο λειτούργησε ως ένας φόρος τιμής στον Ολλανδό Van Gogh και το έργο του La Nuit Etoilée (Αστρική νύχτα πάνω από τον Ροδανό). Ζωγραφισμένο στην Αρλ το 1888, το αριστούργημα επιστρέφει τώρα στην πόλη για πρώτη φορά από τη δημιουργία του. Ο ίδιος ο Van Gogh έζησε στην Αρλ για 15 μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων αγνοήθηκε ως καλλιτένχης ή αντιμετωπίστηκε ως τρελός. Ήταν όμως θαυμάσια παραγωγικός και η επιρροή του άλλαξε βαθιά αυτόν τον τόπο, μαζί με την ίδια την ιστορία της τέχνης.

Για τη δέκατη επέτειό του, το Van Gogh Foundation κατάφερε να δανειστεί το La Nuit Etoilée από το Musée d'Orsay μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, μία διαδικασία καθόλου εύκολη. Ο πίνακας εδράζεται στην εξαιρετική έκθεση "Van Gogh and the Stars", η οποία διερευνά τις αναπαραστάσεις του νυχτερινού ουρανού, τη γοητεία του 19ου αιώνα για το σύμπαν και την άφιξη του τεχνητού φωτός.

vangogh-lanuitetoilee-crop-web.jpg
Image source: Vincent van Gogh, Starry Night, Arles, 1888, The Van Gogh Foundation

Πέρα από το αριστούργημα του Van Gogh, οι συν-επιμελητές της έκθεσης συγκέντρωσαν σημαντικά έργα περισσότερων από 70 καλλιτεχνών από το 1861 έως σήμερα. Ορισμένοι, όπως ο ζωγράφος της Προβηγκίας Adolphe Monticelli, ενέπνευσαν τον Van Gogh, ενώ άλλοι εμπνεύστηκαν από εκείνον. Μεταξύ των πολλών κορυφαίων στιγμών συγκαταλέγονται έργα του Lucio Fontana, με τρύπες στον καμβά για τα αστέρια, μία πολύχρωμη χαρτογράφηση του ουρανού από τον Augusto Giacometti σε ένα πλαίσιο σε σχήμα τηλεσκοπίου, ο τεράστιος νυχτερινός ουρανός της Helen Frankenthaler που έγινε ρευστός μέσω της τεχνικής "soak and stain" και το κινητό έργο της Alicja Kwade με βαριές πέτρες.

chabas-eclipse-e1710929093434.jpg
Image source: Maurice Chabas, L’Éclipse ou les Neuf sphères

Η έκθεση ολοκληρώνεται με ένα νέο έργο, το "Nebula Watcher", του Γάλλου καλλιτέχνη Jean-Marie Appriou. Πρόκειται για ένα bronze γλυπτό του Van Gogh που περπατάει, με το γύψινο κεφάλι του να περικλείεται σε μια γυάλινη σφαίρα σαν κράνος αστροναύτη. Ο Appriou δήλωσε, "Μεγαλώνοντας, όταν οι άλλοι είχαν αφίσες του Mick Jagger στον τοίχο του δωματίου τους, εγώ είχα μια αφίσα του Van Gogh".

89emomu5nklc35maklmzjd-768-80jpg.webp
Image source: Léon Spilliaert, Quai d'Ostende sous la pluie

Tο Ίδρυμα LUMA εγκαινιάζει το πρόγραμμά του 2024 σε δύο φάσεις, με τη δεύτερη να ξεκινά στις 29 Ιουνίου. Η πρώτη φάση που μόλις άνοιξε περιλαμβάνει μία διαδραστική έκθεση του Drift, μία εγκατάσταση βίντεο της Αμερικανίδας καλλιτέχνιδας Diana Thater και μια επισκόπηση έργων τεσσάρων δεκαετιών του Ταϊλανδού καλλιτέχνη Rirkrit Tiravanija. Όπως και το έργο "La Nuit Etoilée" του Van Gogh, στο οποίο το φως από τους φανάρια του δρόμου μοιάζει να προέρχεται από τα αστέρια, έτσι και ορισμένα από αυτά τα έργα τέχνης αντιπαραβάλλουν επίσης τη φύση και τη σύγχρονη τεχνολογία.

Η έκθεση "Van Gogh and the Stars" του Ιδρύματος Vincent Van Gogh Arles θα διαρκέσει έως τις 8 Σεπτεμβρίου 2024, αν και ο δανεισμός του "La Nuit Etoilée" λήγει στις 25 Αυγούστου. 

Info: fondation-vincentvangogh-arles.org