fbpixel

Search icon
Search
Ταξίδι με αεροπλάνο: Οι παρενέργειες στο σώμα και πώς να τις αντιμετωπίσετε
HEALTH

Ταξίδι με αεροπλάνο: Οι παρενέργειες στο σώμα και πώς να τις αντιμετωπίσετε

Πώς μπορείτε να προφυλάξετε τον οργανισμό σας


Είναι αλήθεια ότι πλέον το αεροπλάνο αποτελεί ένα από τα πιο εύκολα και προσιτά μεταφορικά μέσα, κάνοντας όλο και περισσότερους από εμάς να το επιλέγουμε σε κάθε ενδεχόμενη μετακίνησή μας. Ωστόσο, το υψόμετρο και τα ταξίδια με αεροπλάνο πολλές φορές έχουν διάφορες επιπτώσεις στον οργανισμό μας, όπως η στέρηση οξυγόνου και η αλλαγή στις ώρες του ύπνου - το γνωστό jet lag, που συνοδεύεται συνήθως από αϋπνία, μειωμένη απόδοση και γαστρεντερικά προβλήματα. 

    Ταξίδι με αεροπλάνο και κορεσμός οξυγόνου στο αίμα

    ben-klewais-nle3elaqa6a-unsplash.jpg

    Τα ταξίδια σε μεγάλα υψόμετρα, όπως τα βουνά ή τα χιονοδρομικά κέντρα, ενέχουν υψηλό κίνδυνο υποξαιμίας (στέρηση οξυγόνου) λόγω της μείωσης της πίεσής του σε σύγκριση με το επίπεδο της θάλασσας. Συνήθως, η πίεση του αέρα στην καμπίνα είναι ισοδύναμη με εκείνη που παρατηρείται στα 5000 έως 8000 πόδια. Η τοπική υποξία προκαλεί αγγειοδιαστολή (μείωση της αρτηριακής πίεσης) και αυξημένη διαπερατότητα των τριχοειδών αγγείων, καθώς και αυξημένη αναπνευστική προσπάθεια και καρδιακή συχνότητα. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ένας επιβάτης είχε κορεσμό οξυγόνου στο αίμα 94% στο επίπεδο του εδάφους και 85% σε υψόμετρο. Η μελέτη αυτή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτή η υποξία σε συνδυασμό με την αφυδάτωση, την ακινησία και τη χαμηλή υγρασία που συνδέονται με το ταξίδι με αεροπλάνο θα μπορούσε να συμβάλει στη νοσηρότητα κατά τη διάρκεια και μετά το ταξίδι με αεροπλάνο. Γενικά, ο κορεσμός του αίματος σε οξυγόνο κάτω από 90% δεν είναι βιώσιμος μακροπρόθεσμα. Ορισμένοι αναπνευστικοί γιατροί θα πρότειναν ακόμη και συμπλήρωμα οξυγόνου για ασθενείς με κορεσμό οξυγόνου στο αίμα κάτω από 94%.

    Παρακάτω, παρουσιάζουμε τα tips που θα σας βοηθήσουν να αισθάνεστε πιο άνετα όταν ταξιδεύετε! 

    1. Πίνετε περισσότερο νερό

    Η ενυδάτωση θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε οτιδήποτε σας ταλαιπωρεί κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας. Το νερό είναι η πιο προσιτή επιλογή, και τα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε ηλεκτρολύτες μπορούν επίσης να βοηθήσουν σε ορισμένες περιπτώσεις. Αποφύγετε τα καφεϊνούχα ροφήματα (και τα διουρητικά), όπως ο καφές και η σόδα. Θα πρέπει να πίνετε ένα μπουκάλι νερό για κάθε ώρα που βρίσκεστε στον αέρα - τα αυξημένα διαλείμματα στο μπάνιο θα σας προσφέρουν μια επιπλέον ευκαιρία να τεντώσετε τα πόδια σας.

    2. Πείτε «όχι» στο αλκοόλ 

    Το αλκοόλ αποτελεί διπλή «απειλή» για την ευεξία στο αεροπλάνο. Όχι μόνο δυσχεραίνει την απορρόφηση οξυγόνου από τα κύτταρα, γεγονός που θα επιδεινώσει τα συμπτώματα του υψομέτρου, αλλά αφυδατώνει επίσης ταχύτερα τον οργανισμό σας. Έτσι, αν αισθάνεστε αγχωμένοι για την πτήση, επιλέξτε ένα τσάι χωρίς καφεΐνη αντί για ένα δυνατό ποτό.

    sacha-verheij-5bwgw8-9ops-unsplash.jpg

    3. Ενυδατωθείτε

    Η χαμηλή υγρασία στα αεροπλάνα μπορεί να αποτελέσει πραγματικό πρόβλημα. Ενώ η υγρασία σε εσωτερικούς χώρους κυμαίνεται από 30 έως 65%, η υγρασία μέσα σε μια καμπίνα αεροπλάνου είναι μόνο 10 έως 20%. Ως αποτέλεσμα, εσείς και το σώμα σας θα αισθανθείτε καλύτερα αν έχετε πάρει μαζί μια καλή ενυδατική κρέμα για το ξηρό δέρμα και οφθαλμικές σταγόνες όπως αλατούχο διάλυμα - ειδικά αν φοράτε φακούς επαφής.

    4. Προετοιμάστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα

    Η μπουκωμένη μύτη σε μια πτήση δεν είναι αποτέλεσμα της κακής ποιότητας του αέρα ή του ανακυκλωμένου αέρα - είναι πιο πιθανό να οφείλεται σε έναν συνδυασμό υπερβολικών μικροβίων και της μειωμένης ικανότητας του σώματός σας να τα αντιμετωπίσει. Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν αγγίξει αυτό που αγγίζετε εσείς και όλοι αναπνέουν - μερικές φορές φτερνίζονται - στον ίδιο περιορισμένο χώρο για πολλές ώρες. Μπορείτε να πάρετε μαζί σας μαντηλάκια μιας χρήσης, αλλά η καλύτερη άμυνά σας είναι να ξεκουράζεστε και να παραμένετε ενυδατωμένοι.

    5. Λυγίστε τις γάμπες σας

    Η ακινησία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της φλεβικής θρόμβωσης (DVT), που μερικές φορές αποκαλείται «σύνδρομο της οικονομικής θέσης» στα ταξιδιωτικό λεξικό. Δεν είναι ακόμη σαφές αν η πτήση αυξάνει επιστημονικά τον κίνδυνο DVT, αλλά η παρατεταμένη (πάνω από τέσσερις ώρες) ακινησία είναι ανθυγιεινή σε οποιοδήποτε πλαίσιο. Ωστόσο, αρκεί να συσπάσετε τους μυς της γάμπας σας - για παράδειγμα, χτυπώντας τα πόδια σας, κάτι που κινεί επίσης τις κνήμες, τους μηρούς και τις αρθρώσεις του ισχίου - για να αρχίσει να ρέει το αίμα. Το περπάτημα προς το πίσω μέρος του αεροπλάνου ή η χρήση της τουαλέτας είναι επίσης εύκολοι τρόποι για να διατηρήσετε τη ροή του αίματός σας.

    simon-maage-c9dhuvp-o6w-unsplash.jpg

    6. Κοιμηθείτε κοντά στο παράθυρο

    Αν και δεν πρέπει να στηρίζεστε στον ύπνο στο αεροπλάνο για να ξεκουραστείτε, θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία να χαλαρώσετε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας, ιδιαίτερα αν αντιμετωπίζετε jet lag. Αν σκοπεύετε να κοιμηθείτε, επιλέξτε μια θέση στο παράθυρο. Όχι μόνο θα έχετε τον έλεγχο της σκίασης του παραθύρου και του ηλιακού φωτός, αλλά θα είστε και πιο απομονωμένοι.

    7. Αναπνεύστε

    Πάρτε μερικές βαθιές αναπνοές όταν τακτοποιηθείτε στο κάθισμά σας. Όχι μόνο οι τεχνικές αναπνοής και διαλογισμού θα σας βοηθήσουν αν είστε αγχωμένοι ή νευρικοί για την πτήση, αλλά τον να βρείτε τον ρυθμό της αναπνοής σας μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να προσαρμοστείτε σε ένα νέο υψόμετρο.