fbpixel

Search icon
Search
Takis: Μία συγκλονιστική έκθεση του σπουδαίου Έλληνα γλύπτη έρχεται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
ARTS & CULTURE

Takis: Μία συγκλονιστική έκθεση του σπουδαίου Έλληνα γλύπτη έρχεται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Σε συνεργασία με την Tate Modern


Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζει τη νέα του μοναδική έκθεση TAKIS, που θα είναι ανοιχτή στο κοινό από 20 Μαΐου μέχρι τις 25 Οκτωβρίου 2020. Ο Έλληνας καλλιτέχνης, συγκαταλέγεται στους κυριότερους εκπροσώπους της σύγχρονης εικαστικής σκηνής και της κινητικής τέχνης στην οποία υπήρξε πρωτοπόρος, τόσο εξαιτίας των υλικών και των τεχνικών που χρησιμοποίησε όσο και λόγω των ιδεών που μετέδωσε. Στις 9 Αυγούστου του 2019, έφυγε από τη ζωή, βυθίζοντας σε θλίψη όλο τον κόσμο.

Αυτή η μοναδική έκθεση γίνεται σε συνεργασία με ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία σύγχρονης τέχνης, όχι μόνο της Ευρώπης αλλά και του κόσμου, που δεν είναι άλλο από την Tate Modern του Λονδίνου. Η σύλληψη αυτή της παρουσίασης έργων του εικαστικού, είναι του γνωστού Βρετανού κριτικού και φίλου του, Guy Brett και του Michael Wellen, επιμελητή διεθνούς τέχνης της Tate Modern. Με περισσότερα από εβδομήντα χρόνια δημιουργίας, ο Παναγιώτης Βασιλάκης, γνωστός ως Takis, θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους πρωτοπόρους καλλιτέχνες του 20ού αιώνα. Γλύπτης του μαγνητισμού, του φωτός και του ήχου, αναζητούσε την ουσιαστική ποίηση και την ομορφιά του ηλεκτρομαγνητικού σύμπαντος. Ο ίδιος υπήρξε ένας από τους πιο καινοτόμους καλλιτέχνες στην Ευρώπη από τη δεκαετία του ’60 και παραμένει πρωτοπόρος μέχρι σήμερα.

takis-1-mAV6E.jpg
Takis, Idole, 1962, Mπρούτζος, 365 x 63 x 63 mm, © και ευγενική παραχώρηση Takis Foundation

Η τελευταία έκθεση που σχεδιάστηκε με συμμετοχή του καλλιτέχνη, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις για τον Takis διεθνώς. Συγκεντρώνει μια επιλογή από έργα του από το 1950 μέχρι τις αρχές του 2000, μεταξύ των οποίων την εγκατάσταση Μαγνητικών Πεδίων (1969) η οποία έχει εκτεθεί ελάχιστα στο παρελθόν, μουσικές συσκευές που παράγουν συντονισμένους και τυχαίους ήχους καθώς και «δάση» των χαρακτηριστικών Σημάτων του (Signals). Η έκθεση εστιάζει στα επαναλαμβανόμενα θέματα που συναντάμε σε όλο το έργο του.

Η παρουσίαση του έργου του στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς ο καλλιτέχνης θεωρούσε την αρχαία γλυπτική, ιδιαίτερα τα κυκλαδικά ειδώλια, μια διαρκή πηγή έμπνευσης. Στην πρώιμη γλυπτική του είναι εμφανής η άμεση επιρροή των αρχαίων κυκλαδικών αντικειμένων καθώς και των σύγχρονων γλυπτών του Alberto Giacometti, του Αlexander Calder και του Picasso. Τα πρωτοποριακά του γλυπτά υπό τον τίτλο Signals, ίσως τα πιο γνωστά του έργα, εξελίχθηκαν από το ενδιαφέρον του να συλλάβει το μυστήριο και το νόημα της αρχαίας τέχνης χρησιμοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία και τα σύμβολα. Είναι η πρώτη φορά που τα έργα του Τakis θα βρίσκονται κάτω από την ίδια στέγη με τις κυκλαδικές αρχαιότητες που τόσο αγαπούσε.

takis-2.jpg
Takis, Signal Stop, 1974, Φανάρι, Μέταλλο, Λάδι, 2400 x 350 x 350 mm, © και ευγενική παραχώριση Takis Foundation

Short Bio

Αυτοδίδακτος, ο Takis αποτέλεσε κύριο εκφραστή, αλλά και πρωτοπόρο της κινητικής τέχνης, αναδεικνύοντας το ταλέντο του λίγο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εκείνος ήταν που κατάφερε να δημιουργήσει μία άρρηκτα συνδεδεμένη σχέση της καλλιτεχνικής έμπνευσης και δημιουργίας με την τέχνη των επιστήμων και τα μαγνητικά πεδία. Mετρούσε 70 χρόνια αναγνωρισμένης πορείας στον χώρο, ενώ τα έργα του λειτούργησαν ως πηγή έμπνευσης για πολλές γενιές νέων ζωγράφων, γλυπτών και ποιητών. Μοιράζοντας τη ζωή του ανάμεσα σε Παρίσι και Λονδίνο, ο γνωστός δημιουργός αφουγκράστηκε την επιθυμία της εποχής για αλλαγή. Τη δεκαετία του ’60, εκφράζοντας το ανήσυχο πνεύμα του εμπνέεται από τα ραντάρ και τις κεραίες που κοσμούν τον σιδηροδρομικό σταθμό Calais της Γαλλίας και κάπως έτσι δημιουργεί ένα από τα πιο γνωστά έργα του, τα «Σινιάλα», ενώ λίγο αργότερα εξελίσσει την τέχνη του οργανώνοντας διάφορα street art happenings στις πλατείες της Πόλης του Φωτός. 

Ύψιστη στιγμή ανάδειξης του ταλέντου του Takis, αλλά και της αναγνώρισής του σε παγκόσμιο επίπεδο υπήρξε η έκθεση των έργων του Έλληνα γλύπτη στην Tate Modern του Λονδίνου, που σκοπό είχε να τιμήσει τον δημιουργό για τα χρόνια που αφιέρωσε στην υπηρεσία των εικαστικών. Παράλληλα, ποικίλα έργα του κοσμούν τις μόνιμες συλλογές μερικών εκ των πιο σπουδαίων μουσείων του κόσμου, όπως το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης «George Pompidou» στο Παρίσι, το «ΜΟΜΑ» και το «Guggenheim Museum» στη Νέα Υόρκη.

takis-portreto.jpg
Takis
Μία έκθεση που δεν πρέπει να χάσει κανείς!


More Info:
Takis. Γλύπτης του μαγνητισμού, του φωτός και του ήχου. Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Μέγαρο Σταθάτου. Διάρκεια: 20 Μαΐου 2020 έως 25 Οκτωβρίου 2020

Κεντρική φωτογραφία: Takis Signals πίσω από τη Μεγάλη Αψίδα στο Παρίσι