fbpixel

Search icon
Search
Ο Έλληνας γλύπτης Takis τιμάται από την Tate Modern
ARTS & CULTURE

Ο Έλληνας γλύπτης Takis τιμάται από την Tate Modern

Με μια έκθεση-ρετροσπεκτίβα που αναμένεται συγκλονιστική


Με μια σπουδαία πορεία στον χώρο της τέχνης -που ξεπερνά τις επτά δεκαετίες- ο κορυφαίος Έλληνες γλύπτης Takis δημιούργησε κάποια από τα πιο καινοτόμα αριστουργήματα στο καλλιτεχνικό στερέωμα του 20ού αιώνα, επαναπροσδιορίζοντας θεμελιώδεις εικαστικές έννοιες και προσεγγίζοντάς τες μ’ έναν προβοκατόρικο τρόπο.

Τιμώντας τον περίφημο Έλληνα καλλιτέχνη, η εμβληματική γκαλερί Tate Modern στο Λονδίνο πρόκειται να φιλοξενήσει από τις 3 Ιουλίου μια έκθεση-ρετροσπεκτίβα, η οποία «θα προσπαθήσει να εξωτερικεύσει την αδιαμφισβήτητη ποίηση και την ομορφιά του ηλεκτρομαγνητικού σύμπαντος του Takis» όπως διαβάζουμε χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της, σε συνεργασία με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Βαρκελώνης και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης της Αθήνας, όπου θα ταξιδέψει στη συνέχεια η έκθεση.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει από κοντά κάποιες από τα πιο χαρακτηριστικές και ένδοξες δουλειές του όπως τα έργα από τις σειρές «Σηνιάλα», «Μαγνητικά Πεδία», αλλά και αριστουργήματα που αφορούν τη διερεύνηση του ήχου, όπως τα περίφημα μουσικά γλυπτά του και το Gong. Το φως, αλλά και η κίνηση σε κάθε της μορφή -μηχανική, ηλεκτρομηχανική, θερμική, μαγνητική, υδροδυναμική- είναι στοιχεία που αποτελούν βασικούς πυρήνες του έργου του.

takis3.jpg

Takis είναι το ψευδώνυμο του Παναγιώτη Βασιλάκη, Μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της ελληνικής και παγκόσμιας εικαστικής σκηνής, ο οποίος θεωρείται πρωτοπόρος της κινητικής τέχνης. Ο ίδιος ξεδίπλωσε το καλλιτεχνικό του ταλέντο μετά το πέρας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ αξιοθαύμαστος είναι το γεγονός ότι κατάφερε να δημιουργήσει μια άρρηκτη σύνδεση ανάμεσα στην τέχνη και τις επιστήμες, συνδυάζοντας στοιχεία της φύσης και της φυσικής στη γλυπτική του.

Αεικίνητος και πολυμήχανος, ακόμα και σήμερα σε ηλικία 94 ετών, συνεχίζει να πειραματίζεται και να δημιουργεί, ενώ το έργο του συνολικά έχει εμπνεύσει -και συνεχίζει να εμπνέει- τους εκπροσώπους της τέχνης. Παρά το γεγονός ότι είναι αναγνωρισμένος για τα κινητικά του γλυπτά, θεωρείται κορυφαίος και στη δημιουργία σκηνικών και στη μουσική επιμέλεια θεατρικών παραστάσεων και performances, με χαρακτηριστικά παραδείγματα οι συνεργασίες του με τους Κώστα Γαβρά, Μιχάλη Κακογιάνη και πολλούς ακόμα.

takis-11.jpg
Takis Telelumiere 4 από ιδιωτική συλλογή
takis4.jpg
Takis Signal Rocket 1955 από τη συλλογή του MoMa στη Νέα Υόρκη

Τα έργα του κοσμούν μόνιμες συλλογές των σπουδαιότερων μουσείων του κόσμου όπως το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης George Pompidou στο Παρίσι, το ΜΟΜΑ και το Guggenheim Museum της Νέας Υόρκης, τη De Menil Collection στο Χιούστον, την Tate Modern του Λονδίνου, την Peggy Guggenheim Collection στη Βενετία. Στη Γαλλία, το Μουσείο του Jeu de Paume, το Palais de Tokyo και το Fondation Maeght έχουν οργανώσει μεγάλες αναδρομικές εκθέσεις αφιερωμένες στον καλλιτέχνη. 

«Θα δεις πολύ λίγα βιβλία για μένα, ίσως δύο ή τρία. Εγώ ήμουν καλλιτέχνης. Δεν ήμουν ο Andy Warhol, που χαρακτήριζε τον εαυτό του ως μηχανικό/καλλιτέχνης. Εκείνος πίστευε σε αυτό. Εγώ από την άλλη πιστεύω ότι αν είσαι καλλιτέχνης, είσαι καλλιτέχνης. Γιατί να σπαταλήσεις την ενέργειά σου για να γίνεις διάσημος; Θέλει πολλή ενέργεια για να διαφημίζεις τον εαυτό σου να βρίσκεσαι σε όλα τα events. Δεν παραπονιέμαι, γιατί δε με ενδιέφερε να βγάλω λεφτά, αλλά να κάνω τέχνη. Είναι διαφορετικά πράγματα» είχε πει ο Takis σε συνέντευξη που είχε δώσει στη Wall Street Journal.

Info: Η έκθεση “Takis” εγκαινιάζεται στις 3 Ιουλίου και θα διαρκέσει έως τις 27 Οκτωβρίου. www.tate.org.uk

Κεντρική φωτογραφία: Takis Signals πίσω από τη Μεγάλη Αψίδα στο Παρίσι