Οι επιστήμονες μόλις τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να κατανοούν γιατί η κολύμβηση είναι ιδιαίτερα ευεργετική για τον εγκέφαλο μεταξύ των αερόβιων δραστηριοτήτων. Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να κολυμπήσετε τα 400 μέτρα σε χρόνο ρεκόρ, όπως οι ολυμπιονίκες , για να έχετε τα οφέλη. Μια μελέτη σε νεαρούς ενήλικες έδειξε ότι ακόμη και 20 λεπτά μέτριας έντασης κολύμβησης στο στήθος έδωσαν ώθηση στη γνωστική λειτουργία.
1/ Βελτιώνει τη μνήμη
Μελέτες έχουν δείξει ότι η κολύμβηση (ακόμη και 20 λεπτά την ημέρα) μπορεί να βελτιώσει το εύρος της προσοχής, τη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη μνήμη και ακόμη και να μειώσει τις γνωστικές επιπτώσεις της γήρανσης. Έχει αποδειχθεί ότι διεγείρει «εγκεφαλικά μονοπάτια» που καταστέλλουν τη φλεγμονή στον ιππόκαμπο εγκεφάλου και αναστέλλουν την απόπτωση ή τον κυτταρικό θάνατο. Μελέτες επίσης έχουν δείξει επίσης ότι η κολύμβηση μπορεί να συμβάλει στην επιβίωση των νευρώνων και να δράσει ως αντιγηραντικό.
2/ Ενισχύει τη διάθεση
Επειδή η κολύμβηση είναι μια προπόνηση για όλο το σώμα που ενεργοποιεί όλες τις μεγάλες μυϊκές ομάδες, κάνει την καρδιά σας να χτυπάει δυνατά, γεγονός που αυξάνει τη ροή του αίματος (εξ ου και η εξαιρετική φήμη της για την καρδιαγγειακή υγεία). Αυτό οδηγεί στη δημιουργία νέων αιμοφόρων αγγείων - μια διαδικασία που ονομάζεται αγγειογένεση. Η αυξημένη ροή του αίματος μπορεί, επίσης, να οδηγήσει σε σημαντική απελευθέρωση ενδορφινών - ορμονών που δρουν ως φυσικός μειωτής του πόνου σε όλο το σώμα. Αυτή η αύξηση οδηγεί στο ευφορικό συναίσθημα που συχνά ακολουθεί ένα work-out. Οι ορμόνες της ευεξίας, με λίγα λόγια...
3/ Αναβαθμίζει την ικανότητα μάθησης
Η δράση της στην κυτταρική ανάπτυξη και στη δημιουργία νευρωνικών συνδέσεων που αναφέρθηκε παραπάνω, βοηθάει στην εκμάθηση και αποθήκευση νέων πληροφοριών καθώς και στην ακριβέστερη μνήμη τους στη συνέχεια! Α must-want.
Last but not least: Η αερόβια άσκηση βελτιώνει τις ικανότητες του εγκεφάλου
Στο αθλητικό λεξικό, έχουμε δυο κατηγορίες σε δραστηριοτήτων - τις «αναερόβιες» και «αερόβιες».
Οι πρώτες, στις οποίες περιλαμβάνονται, για παράδειγμα, το bodybuilding, το HIIT ή το tabata συγκεντρώνουν πολύ έντονες ασκήσεις μικρής διάρκειας, οι οποίες επιτρέπουν στο σώμα να παράγει ενέργεια με πολύ λίγο οξυγόνο και μας κάνουν να λαχανιάζουμε.
Οι δεύτερες, στις οποίες περιλαμβάνονται το κολύμπι, το τρέξιμο ή ο χορός, είναι ασκήσεις με πιο μέτρια ένταση αλλά για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους. Εξαιρετικές για το καρδιοαναπνευστικό σύστημα, βοηθούν στην κάλυψη των αναγκών των μυών σε οξυγόνο. Αυτά τα αερόβια αθλήματα συμβάλλουν στη νευρογένεση (τη γέννηση νευρώνων) και παίζουν βασικό ρόλο στο να βοηθήσουν στην αναστροφή ή την αποκατάσταση των βλαβών που προκαλούνται στους νευρώνες και τις συνδέσεις τους. Έτσι, τονώνεται η νευρική πλαστικότητα και μαζί της οι γνωστικές λειτουργίες, ιδίως εκείνες που σχετίζονται με τη μνήμη και τη μάθηση. Ως μπόνους, οι επιστήμονες τα τελευταία χρόνια έχουν παρατηρήσει σημαντικά οφέλη για την ψυχική υγεία!