Η άνοδος της παγκόσμιας κατανάλωσης κρέατος είναι πιθανό να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, όπως προειδοποιούν εδώ και αρκετό καιρό οι επιστήμονες. Εάν σε αυτή τη διαπίστωση συμπεριλάβετε και το γεγονός πως μια νέα σημαντική ανάλυση αποδεικνύει ότι η κατανάλωση κρέατος αναμένεται να ανέβει ραγδαία, καθώς τόσο ο παγκόσμιος πληθυσμός όσο και το μέσο εισόδημα των ατόμων αυξάνεται, τότε θα κατανοήσετε τα μελλοντικά αποτελέσματα. Έτσι, η αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και η μείωση της βιοποικιλότητας είναι μερικές μόνο από τις ανησυχίες που προκαλεί αυτό το φαινόμενο. Σε αυτά οφείλετε να συμπεριλάβετε και το γεγονός πως πολλές έρευνες δείχνουν με στοιχεία τις αρνητικές συνέπειες μιας διατροφής πλούσιας σε ζωικές πρωτεΐνες στην υγεία οδηγώντας σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του παχέος εντέρου και πιθανώς μιας καρδιαγγειακής νόσου.
Όσα αποκαλύπτουν τα στατιστικά στοιχεία
Οι συζητήσεις για αυτό το θέμα ξεκίνησαν καθώς η μέση ποσότητα κρέατος που καταναλώνεται ανά άτομο παγκοσμίως έχει σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία 50 χρόνια, από περίπου 23 κιλά το 1961 σε 43 κιλά το 2014. Η άνοδος αυτή σημαίνει ότι η συνολική παραγωγή αυτών των προϊόντων ανεβαίνει πολύ πιο γρήγορα από τον ρυθμό αύξησης του πληθυσμού.
Παρόλα αυτά, υπάρχουν πρόσφατες ενδείξεις ότι ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, έχουν μειώσει κατά 7% την αγορά των λουκάνικων, αλλά και του μπέικον και των πουλερικών κατά 7% από το 2012. Ωστόσο, οι χώρες μεσαίου εισοδήματος, ιδιαίτερα η Κίνα -και άλλες της ανατολικής Ασίας- εξακολουθούν να σημειώνουν άνοδο ως προς αυτό. Μια πρόσφατη ανασκόπηση από τον ΟΗΕ έδωσε την πρόβλεψη αύξησης της παγκόσμιας κατανάλωσης κρέατος κατά 76% μέχρι τα μέσα του αιώνα.
Πώς η κατανάλωση κρέατος επιβαρύνει το περιβάλλον
Ένας από τους κύριους τρόπους με τους οποίους ο τομέας της κτηνοτροφίας συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη είναι μέσω της αποψίλωσης που προκαλείται από την επέκταση των βοσκοτόπων και της καλλιεργήσιμης γης που χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια ζωοτροφών. Συνολικά, αυτός ο κλάδος είναι υπεύθυνος για το 9% -περίπου- των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που δημιουργούνται από τον άνθρωπο.
Ακόμη, η κτηνοτροφία αποτελεί σημαντική πηγή και άλλων αερίων καθώς τα βοοειδή παράγουν μεθάνιο, ένα αέριο του θερμοκηπίου περίπου 20 φορές ισχυρότερο από το διοξείδιο του άνθρακα. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε μάλιστα πως ο τομέας της κτηνοτροφίας είναι υπεύθυνος για το 37% των εκπομπών μεθανίου που προκαλούνται από τον άνθρωπο και για το 65% των εκπομπών του οξειδίου του αζώτου.
Μάλιστα, με αυτά θα μπορούσατε να συνδέσετε τις καταστρεπτικές πυρκαγιές στον Αμαζόνιο, οι οποίες κατά κοινή ομολογία προκλήθηκαν για να παραχθούν μεγάλες εκτάσεις γης στις οποίες θα εκτραφούν ζώα, το κρέας των οποίων θα προορίζεται προς κατανάλωση. Άλλωστε, σύμφωνα με τον ερευνητή της Greenpeace Rômulo Batista, λίγο περισσότερο από το 65% των αποψιλωμένων εκτάσεων στον Αμαζόνιο πλέον χρησιμοποιούνται ως τόπος εκτροφής βοοειδών.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του σώματος των Ηνωμένων Εθνών για την επιστήμη του κλίματος, αλλάζοντας δραματικά το φαγητό που καταναλώνουμε καθώς και τον τρόπο που παράγεται, μπορούμε να βοηθήσουμε να σταματήσουν οι καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Η αλήθεια για το βόειο κρέας
Το βόειο κρέας απαιτεί σημαντικά πιο πολλούς πόρους όπως γη, λίπασμα και νερό συγκριτικά με άλλες πηγές κρέατος. Πιο συγκεκριμένα, σε μια έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2014 εκτιμήθηκε ότι η παραγωγή αυτού του είδους χρειάζεται 28 φορές περισσότερη γη, 6 φορές περισσότερο λίπασμα και 11 φορές περισσότερο νερό από την παραγωγή χοιρινού ή κοτόπουλου. Ως αποτέλεσμα, η μελέτη υπολόγισε ότι η παραγωγή βοοειδών απελευθερώνει 4 φορές μεγαλύτερη ποσότητα αερίων του θερμοκηπίου τόσο συγκριτικά με τα άλλα ζωικά είδη όσο και με την καλλιέργεια λαχανικών. Ο λόγος είναι απλός. Είναι πιο αποτελεσματικό να καλλιεργείτε λαχανικά τα οποία τα καταναλώνετε απευθείας από το να καλλιεργείτε κάτι το οποίο θα το χρησιμοποιήσετε για να ταΐσετε σε ένα ζώο.
«Αν ο μέσος Αμερικανός κόψει μόλις 120g από το βοδινό κρέας που καταναλώνει την εβδομάδα -περίπου ένα χάμπουργκερ δηλαδή- αυτή η κίνηση θα ήταν ισοδύναμη με το να απομακρυνθούν 10 εκατομμύρια αυτοκινήτων από τον δρόμο για έναν χρόνο» -Sujatha Bergen, διευθύνων σύμβουλος του Natural Resources Defense Council
4 λόγοι για να μειώσετε την κατανάλωση κρέατος
- Θα γίνετε πιο ηθικοί προς τον πλανήτη: Όπως αναφέρθηκε, μια plant based δίαιτα μπορεί να είναι πραγματικά βιώσιμη.
- Θα συμβάλετε στη μείωση της βιαιότητας στα ζώα: Τα γνωστά factory farms που υπάρχουν σε πολλές χώρες χρησιμοποιούν αποδεδειγμένα πηγή ωμής βίας προς τα ζώα.
- Θα μειώσετε τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις: Όταν η καρνιτίνη (μη απαραίτητη ένωση τύπου αμινοξέος, που σημαίνει ότι παράγεται στο σώμα φυσικά) υποστεί πέψη από τα μικρόβια στο έντερο, παράγει μια τοξίνη που ονομάζεται TMAO. Αυτή έχει συσχετιστεί με αυξημένα καρδιακά προβλήματα.
- Θα περιορίσετε τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2: Σύμφωνα με μια μελέτη του American Journal of Clinical Nutrition, κάθε 50g επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος αυξάνουν τις πιθανότητες για την εμφάνιση διαβήτη.