fbpixel

Search icon
Search
Μήπως ανήκετε σε κάποιο ευαίσθητο target group του διαβήτη; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
HEALTH

Μήπως ανήκετε σε κάποιο ευαίσθητο target group του διαβήτη; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ανακαλύψτε αυτά που τον χαρακτηρίζουν και κάντε τις σωστές επιλογές


Ο διαβήτης είναι μια χρόνια ιατρική κατάσταση στην οποία τα επίπεδα της ζάχαρης ή της γλυκόζης αυξάνονται στην κυκλοφορία του αίματός σας. Η ορμόνη ινσουλίνη βοηθά τον μεταβολισμό της γλυκόζης καθώς και στη μετακίνησή της από το αίμα στα κύτταρα, όπου χρησιμοποιείται για την ενέργεια. Ο διαβήτης τύπου 2, χαρακτηρίζεται από το συνδυασμό μειωμένης έκκρισης ινσουλίνης κι ελαττωμένης ευαισθησίας των κυττάρων στη δράση της αποτελώντας τη συχνότερη αιτία διαβήτη σε ενηλίκους. Με τον ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) να ισχυρίζεται πως μέχρι το 2030 η συχνότητα της μεταβολικής αυτής νόσου θα έχει αυξηθεί στο διπλάσιο και με την Ελλάδα να παρουσιάζει στο 5,9% του γενικού πληθυσμού της αυτή την ιδιαιτερότητα είναι σημαντικό να γνωρίσετε μερικά πράγματα για αυτήν. 

diabetes-type-2-2.jpg

Τι σημαίνει «διαβήτης τύπου 2»;

Η ινσουλίνη είναι μια φυσική ορμόνη. Το πάγκρεας την παράγει και την απελευθερώνει όταν καταναλώνετε τροφές. Η ορμόνη αυτή βοηθά στη μεταφορά της γλυκόζης από την κυκλοφορία του αίματός σας σε κύτταρα ολόκληρου του σώματος, όπου χρησιμοποιείται για ενέργεια. Εάν, λοιπόν, κάποιος έχει διαβήτη τύπου 2, το σώμα του γίνεται ανθεκτικό στην ινσουλίνη και δεν την χρησιμοποιεί πλέον αποτελεσματικά. Αυτό «αναγκάζει» το πάγκρεας να παράγει περισσότερα ποσά της και σε τελικά στάδια να μην είναι ικανό για περαιτέρω παραγωγή της. Ως αποτέλεσμα η γλυκόζη συσσωρεύεται στην κυκλοφορία του αίματός σας προκαλώντας υπεργλυκαιμία. 

Ποια είναι τα συμπτώματά του;

Στον διαβήτη τύπου 2, το σώμα δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την ινσουλίνη για να εναποθέσει τη γλυκόζη στα κύτταρα. Αυτό αναγκάζει το σώμα να βασίζεται σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας στους ιστούς, στους μυς και στα όργανα. Με τον χρόνο αυτή η αλυσιδωτή αντίδραση μπορεί να προκαλέσει μια ποικιλία συμπτωμάτων όπως αυξημένη πείνα, έλλειψη ενέργειας, κούραση, απώλεια βάρους, υπερβολική δίψα και ξηροστομία. Καθώς η ασθένεια εξελίσσεται, τα συμπτώματα γίνονται πιο σοβαρά και δυνητικά επικίνδυνα με τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα να ανεβαίνουν. Μπορεί να παρατηρηθούν πόνοι στα άκρα, μουδιάσματα και πληγές που επουλώνονται δύσκολα. 

diabetes-type-2-1.jpg

Ποιες είναι οι πιο κοινές αιτίες δημιουργίας του;

Η αλματώδης αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας έχει αυξήσει τα ποσοστά διαβήτη τύπου 2 σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό. Με την ασθένεια αυτή να προκαλείται κατά κύριο λόγο από το lifestyle δεν είναι λίγες φορές που οι υπεύθυνοι στον χώρο της υγείας εφιστούν την προσοχή σε μερικά κομβικά σημεία. Για παράδειγμα στην Αμερική 1 στα 4 υπέρβαρα παιδιά ηλικίας μέχρι 12 ετών έχει προκλινικό διαβήτη και αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου. 

Πιο συγκεκριμένα η παχυσαρκία ευθύνεται για αυτή την ασθένεια καθώς ο λιπώδης ιστός με τις ορμόνες που παράγει όπως η λεπτίνη και η ρεζιτίνη δημιουργούν την αντίσταση στην ινσουλίνη. Αντίθετα, λοιπόν, στην άποψη των περισσότερων πως η ζάχαρη οφείλεται για τις βλαπτικές επιπτώσεις, η αλήθεια είναι πως υπάρχουν άλλες αιτίες που οδηγούν σε αυτή τη νοσηρή κατάσταση. Kαι αυτές δεν είναι άλλες από την περιττή συσσώρευση λίπους. Είτε αυτή προέρχεται από υδατάνθρακες, είτε από λίπη στη διατροφή. 

Πώς θα αποφύγετε αυτή την κατάσταση;

Όπως σε πολλές ασθένειες έτσι κι εδώ, η πρόληψη αποτελεί τον κύριο σύμμαχό σας. Μπορείτε να διαχειριστείτε αποτελεσματικά τον διαβήτη τύπου 2 με τις συμβουλές του γιατρού σας καθώς και με τα παρακάτω απλά tricks.

diabetes-type-2-3.jpg

Μειώστε το βάρος σας: Η αλήθεια είναι πως δεν μπορείτε να επεμβείτε γενετικά στο DNA σας αλλά μπορείτε να ελέγξετε το βάρος σας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μια μείωση της τάξης του 5% μπορεί να ελαττώσει κατά μεγάλο ποσοστό τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.

Άσκηση: Οποιαδήποτε μορφή άσκησης μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο της γλυκόζης του αίματος καθώς και να σας βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Ξεκινήστε με περπάτημα και σταδιακά αυξήστε την ένταση και τον ρυθμό σας. 

Επιλέξτε συγκεκριμένες τροφές: Συμπεριλάβετε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες και υγιεινούς υδατάνθρακες. Η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής αλέσεως θα βοηθήσει να διατηρήσετε σταθερά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας.

Τρώτε τακτικά: Αυτή η συνήθεια βοηθάει έτσι ώστε να παραμένουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα σταθερά χωρίς μεγάλα ups and downs τα οποία προκαλούνται όταν υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα στα γεύματα.