fbpixel

Search icon
Search
Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου: Oι γυναίκες προσφέρουν ισχυρό πλεονέκτημα έχοντας ενεργό ρόλο στα πράγματα
MAGAZINE

Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου: Oι γυναίκες προσφέρουν ισχυρό πλεονέκτημα έχοντας ενεργό ρόλο στα πράγματα

Η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του ΕΒΕΑ και Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού αποδεικνύει πως οι γυναίκες διαπρέπουν σε καίριες θέσεις


Η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου, ούσα παράλληλα αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και Πρόεδρος και CEO εταιρειών στους τομείς της επικοινωνίας, του εμπορίου, της βιομηχανίας και του Portfolio Management, αποδεικνύει πως οι γυναίκες προσφέρουν ισχυρό πλεονέκτημα έχοντας ενεργό ρόλο στα πράγματα.

Έχοντας θητεύσει σε πολύ σημαντικές θέσεις, ποιες θεωρείτε τις κύριες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην επαγγελματική και κοινωνική τους πορεία;

Καταρχάς, καλούνται να ξεπεράσουν πολλά εμπόδια που σχετίζονται κυρίως με στερεότυπα και προκαταλήψεις, την έλλειψη κουλτούρας υποστήριξης στο εργασιακό περιβάλλον, αλλά και το έμφυλο χάσμα στη χρηματοδότηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η σημαντικότερη πρόκληση, ωστόσο, είναι η εξισορρόπηση της εργασιακής και προσωπικής ζωής σε μια απαιτητική καθημερινότητα.

«Όσο περισσότερο στηρίζουμε τις γυναίκες τόσο ενισχύουμε τις αναπτυξιακές προοπτικές ολόκληρης της ελληνικής οικονομίας, θα συνεχίσω να τονίζω».

Μιλήστε μας για τους στόχους που θέτετε από τη θέση της Προέδρου του ΕΒΕΑ. Περιλαμβάνουν πρωτοβουλίες αποκλειστικά για γυναίκες;

Πρωτίστως θα ήθελα να πω ότι η πρώτη εκλογή γυναίκας προέδρου στο μεγαλύτερο επιμελητήριο της χώρας επιβεβαιώνει ότι το ΕΒΕΑ είναι ένα πολύτιμο κύτταρο της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, που συμπορεύεται με τις σύγχρονες τάσεις και κοιτάζει στο μέλλον. Όσο για τους στόχους, όλοι ανεξαιρέτως σχετίζονται με την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας συνολικά. Σε αυτό το πλαίσιο, ανήκει και η ενδυνάμωση της γυναικείας επιχειρηματικότητας. Θα υποστηρίζω πάντα ότι η στήριξη των γυναικών και η αντιμετώπιση των ανισοτήτων στον εργασιακό στίβο δεν είναι μόνο θέμα ίσων δικαιωμάτων, αλλά αξιοποίησης μιας ανεξάντλητης πηγής ταλέντου που μπορεί να προσφέρει σημαντικά στο ελληνικό ΑΕΠ. Έτσι, θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες, όπως η πρόσκληση γυναικείων startups να ενταχθούν στη Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων, τα προγράμματα ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων κ.ά.

ime-1.png
«Ένα από τα βασικά προβλήματα είναι η αντιμετώπιση των ανισορροπιών μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής».

Ποια βήματα θεωρείτε πως πρέπει να γίνουν ώστε να μπορέσει ν’ αναδειχθεί η γυναικεία επιχειρηματικότητα; Πώς πρέπει να ενδυναμωθούν οι πολιτικές μας;

Θα είμαι ξεκάθαρη… Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος. Κι ακριβώς επειδή έχουμε μία κυβέρνηση που έχει δείξει έμπρακτο ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά και αξιόλογες γυναίκες σε θέσεις ευθύνης, είναι μία μεγάλη ευκαιρία να κάνουμε ακόμη περισσότερα. Χρειάζεται προσπάθεια για την άρση των εμποδίων στην εξεύρεση χρηματοδοτικών κεφαλαίων για τις γυναίκες επιχειρηματίες και στοχευμένες δράσεις κατάρτισής τους στις νέες τεχνολογίες. Στα πάγια αιτήματά μας περιλαμβάνεται και η παροχή καθολικού επιδόματος μητρότητας, καλύπτοντας επαγγελματίες κι αυτοαπασχολούμενες.

Υπάρχει τρόπος να εξασφαλιστεί πως καριέρα και οικογένεια θα λειτουργούν αρμονικά;

Η εξασφάλιση μεγαλύτερης ισορροπίας περνά σαφώς και μέσα από τη διαμόρφωση ξεκάθαρου και ευέλικτου πλαισίου γονικών αδειών. Η πρόσφατη θέσπιση της 14ήμερης άδειας πατρότητας κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση. Μία θετική εξέλιξη είναι και η επέκταση της άδειας και του επιδόματος μητρότητας από τους έξι στους εννέα μήνες για μισθωτές στον ιδιωτικό τομέα. Πρέπει να βοηθήσουμε τις γυναίκες που κάνουν ένα διάλειμμα, για να φροντίσουν τις οικογένειές τους, να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας και να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο πιο ευέλικτων συνθηκών και ρυθμιζόμενων μορφών εργασίας γι’ αυτές, όπως η τηλεργασία.

2016-epimelitirio-out-kim-620x800.jpg
«Το εμπόδιο που παραμένει και είναι ίσως το πιο δύσκολο να αρθεί είναι οι βαθιά ριζωμένες προκαταλήψεις».

Πόσο αντιλαμβάνεστε πως έχουν προχωρήσει μπροστά οι γυναίκες, διεκδικώντας ό,τι τους αξίζει;

Έχουν κατακτήσει πολλά και η πρόοδος τα τελευταία χρόνια είναι σημαντική. Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ότι στην Ελλάδα συνειδητοποιούμε πλέον ότι μπορούν να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάκαμψη. Ωστόσο, τόσο παγκόσμια όσο και στη χώρα μας, απέχουμε αρκετά από ένα ικανοποιητικό επίπεδο. Η πανδημία επιδείνωσε το έμφυλο χάσμα στην αγορά εργασίας. Ανησυχητική είναι και η μικρότερη σχετικά συμμετοχή των γυναικών σε τομείς που σχετίζονται με νέες τεχνολογίες, ενώ κυριαρχούν ακόμη οι προκαταλήψεις. Η διεκδίκηση ίσων ευκαιριών, λοιπόν, συνεχίζεται. Σε αυτήν την προσπάθεια έχουμε κάθε λόγο να ενώσουμε τις δυνάμεις μας όλοι! 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2022