fbpixel

Search icon
Search
Sleep Lovers: Γνωρίζατε ότι η στάση του ύπνου σας συμβάλλει στην καλύτερη παραγωγικότητα;
WELLNESS

Sleep Lovers: Γνωρίζατε ότι η στάση του ύπνου σας συμβάλλει στην καλύτερη παραγωγικότητα;

Ανακαλύψτε όλα τα οφέλη και πείτε οριστικά «αντίο» στην κούραση από την άνεση του κρεβατιού σας


Μπορεί να υπάρχουν συνήθειες που όσο μένετε σπίτι σας κάνουν αντιπαραγωγικές αλλά ενδεχομένως να μην είχατε σκεφτεί πως τον σημαντικότερο ρόλο στην ενέργειά σας παίζει ο βραδινός ύπνος. Αποτελώντας ένα μεγάλο μέρος της ζωής σας, όταν τον αποκωδικοποιήσετε μπορεί να αλλάξει ριζικά τον τρόπο που αντιλαμβάνεστε το wellbeing. Σύμφωνα με τους ειδικούς, λοιπόν, πέρα από τις υποχρεωτικές -αμφιλεγόμενες- 8 ώρες που οφείλετε να περνάτε καθημερινά στο κρεβάτι σας, είναι πολύ σημαντικές και οι στάσεις τις οποίες παίρνετε. Με την καθεμία από αυτές να έχει διαφορετικά οφέλη είναι βέβαιο πως αξίζει να «εκπαιδεύσετε» τον εαυτό σας έτσι ώστε τελικά να αισθάνεστε πιο άνετα και να αποκομίζετε κάθε βράδυ... τα μέγιστα! 

staseis-ipnou.jpg

Εμβρυακή στάση

Υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο αυτή είναι η πιο δημοφιλής στάση ύπνου. Σύμφωνα με το National Sleep Foundation, η εμβρυακή θέση έχει πολλά οφέλη. Όχι μόνο είναι εξαιρετική για όσους έχετε πόνους στη μέση ή βρίσκεστε στην περίοδο της εγκυμοσύνης αλλά μπορεί να μειώσει και το ροχαλητό. Παρόλα αυτά, όπως συμβουλεύουν οι ειδικοί είναι σημαντικό κατά τη διάρκεια που τη διατηρείτε να παραμένετε χαλαροί και αν σας βολεύει να τοποθετείτε ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια σας, έτσι ώστε να μην τραυματίζετε τις αρθρώσεις των γονάτων σας.

Με την αριστερή πλευρά από κάτω 

Όπως αποδεικνύεται, ο ύπνος κατά τη διάρκεια του οποίου κοιμάστε με το σώμα σας κάθετο στο κρεβάτι -και πιο συγκεκριμένα με την αριστερή μεριά από κάτω- μπορεί να βοηθήσει τόσο στην πέψη όσο και στη μείωση του ροχαλητού. Όμως δεν είναι λίγες οι φορές που από μια τέτοια στάση μπορεί να ξυπνήσετε με δυσκαμψία στους ώμους ή ακόμη και να επιταχύνετε τη δημιουργία ρυτίδων στο πρόσωπό σας. Εάν την επιλέξετε, μπορείτε να τοποθετήσετε ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα κάτω πόδια σας έτσι ώστε να σας βοηθήσει να ευθυγραμμίσετε καλύτερα τους γοφούς σας για να αποφύγετε τον πόνο στην πλάτη.

staseis-ipnou-1.jpg

Μπρούμυτα

Σε μια πρόχειρη ταξινόμηση από τις καλύτερες μέχρι τις χειρότερες θέσεις ύπνου, μάλλον η στάση κατά την οποία κοιμάστε μπρούμυτα θα καταλάμβανε μια από τις τελευταίες θέσεις. Αν και σύμφωνα με έρευνες αποτελεί μια καλή επιλογή για όλους όσους υποφέρουν από άπνοια τα οφέλη της δεν επεκτείνονται περαιτέρω. Δυστυχώς, ο ύπνος αυτός μπορεί να προκαλέσει πόνο στον λαιμό και στην πλάτη καθώς και να προσθέσει πολλή περιττή πίεση στους μυς και τις αρθρώσεις σας, με αποτέλεσμα να ξυπνάτε κουρασμένοι. Μια εύκολη λύση -για εσάς που την προτιμάτε- θα ήταν να χρησιμοποιείτε ένα πολύ λεπτό μαξιλάρι. 

Ανάσκελα

Αν και δεν είναι η πιο δημοφιλής στάση ύπνου, το να κοιμάστε ανάσκελα προσφέρει τα περισσότερα οφέλη για την υγεία σας. Όχι μόνο διευκολύνει την προστασία της σπονδυλικής σας στήλης, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου των ισχύων και των γονάτων. Αυτή η θέση μπορεί να «χρησιμοποιεί» τη βαρύτητα για να κρατήσει το σώμα σας σε μια ομοιόμορφη ευθυγράμμιση πάνω από τη σπονδυλική στήλη, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στη μείωση οποιασδήποτε περιττής πίεσης στην πλάτη ή στις αρθρώσεις σας. Ακόμη, ένα μαξιλάρι πίσω από τα γόνατά σας μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της φυσικής καμπύλης της πλάτης ενώ φυσικά οι ρυτίδες σας δεν «επιβαρύνονται». Παρόλα αυτά, αν ανήκετε στην ομάδα των ανθρώπων που υποφέρουν από το ενοχλητικό κι επίμονο ροχαλητό...τότε μάλλον είναι δύσκολο να τη διατηρήσετε. 

staseis-ipnou-3.jpg

The extra tips

Ξοδεύετε περίπου το ένα τρίτο της ζωής σας στο κρεβάτι και για αυτόν τον λόγο ο ύπνος αποτελεί ένα από τα κομμάτια της καθημερινότητας που οφείλετε να απολαμβάνετε. Έτσι, εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα, αισθάνεστε κουρασμένοι ή έχετε άστατο πρόγραμμα είναι βέβαιο πως αυτές οι καταστάσεις μπορούν να επηρεάσουν ακόμη και την υγεία σας. Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές και δείτε μέρα με τη μέρα τη διάθεση αλλά και την παραγωγικότητά σας να αλλάζουν:

  • Αποφύγετε την κατανάλωση καφεΐνης τουλάχιστον για 6 ώρες πριν πάτε στο κρεβάτι.
  • Ασκηθείτε τακτικά έτσι ώστε το σώμα σας να διατηρεί τις ιδανικές ισορροπίες και προτιμήστε να το κάνετε μόλις ξυπνάτε και όχι αργά το βράδυ. 
  • Δημιουργήστε ένα νυχτερινό πρόγραμμα που σας βοηθά να χαλαρώσετε και να προετοιμαστείτε για τον ύπνο.
  • Μείνετε μακριά από τις οθόνες κι εκτιμήστε τη συντροφιά ενός καλού βιβλίου