Είναι βέβαιο πως σας έχει τύχει να νιώθετε πως όλα γύρω σας κινούνται γρήγορα. Ενώ προσπαθείτε να στείλετε ένα email με μια αναφορά στον προϊστάμενό σας έχετε ταυτόχρονα πολλές ιδέες για το online meeting που απέχει μια ώρα και οι ευθύνες σας, μοιάζουν κάθε στιγμή όλο και πιο χαοτικές. Μπορεί, λοιπόν, η παραγωγικότητά σας να βρίσκεται εκτός των επιθυμητών ορίων αλλά η αλήθεια είναι πως υπάρχουν κινήσεις οι οποίες την επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο. Αλλάζοντας τον τρόπο που σκέφτεστε και κινείστε και φυσικά εκμεταλλευόμενοι το #μένουμεσπίτι μπορείτε να επαναπρογραμματίσετε τόσο τη σκέψη όσο και ολόκληρη τη ζωή σας.
Παρακάτω θα ανακαλύψετε τις συνήθειες που σας «κλέβουν» την ενέργεια τώρα που δουλεύετε από το σπίτι.
1. Τσεκάρετε συνεχώς το κινητό σας
Με τα οφέλη από τη χρήση του κινητού τηλεφώνου να έρχονται συχνά πρώτα στη σκέψη σας είναι βέβαιο πως δεν αναλογίζεστε εκείνες τις φορές που το αγαπημένο σας «αξεσουάρ» γίνεται βαρίδιο στην παραγωγικότητά σας. Έτσι, αν θέλετε να το αποφύγετε μπορείτε:
- Να απενεργοποιήστε το τηλέφωνό σας ενώ αποφασίζετε να αφοσιωθείτε στη δουλειά σας.
- Να τοποθετήστε το κινητό σας μακριά όταν πρέπει να επικεντρωθείτε σε οποιαδήποτε εργασία.
- Να βάλετε σε σίγαση τις εφαρμογές και τα μηνύματα που λαμβάνετε καθώς σας αποσπούν από την καθημερινότητά σας.
- Να χρησιμοποιήστε το τηλέφωνό σας σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές. Βάζοντας για παράδειγμα breaks με χρονόμετρο.
2. Φορτώνετε πολύ το πρόγραμμά σας
Ακόμη και τώρα που η πραγματικότητα του #μένουμεσπίτι είναι πιο σοβαρή από ποτέ, εσείς πιάνετε τον εαυτό σας να συμφωνεί να αναλαμβάνει παραπάνω υποχρεώσεις από όσες μπορείτε να βγάλετε εις πέρας. Παρόλο που αισθάνεστε την ανάγκη να κάνετε τα πάντα, αυτό που πρέπει να κατανοήσετε είναι πως είστε άνθρωπος, όχι υπερήρωας. Έτσι, αν θέλετε να το αποφύγετε μπορείτε:
- Να ελέγξετε τη λίστα των υποχρεώσεων πριν συμφωνήσετε να αναλάβετε κάτι.
- Να είστε ρεαλιστές με αυτά που μπορείτε να χειριστείτε.
- Να μην αισθάνεστε ντροπή ή ενοχή που απορρίπτετε μια πρόταση.
- Να λάβετε υπόψη ότι η αυτο-φροντίδα σας είναι πολύ σημαντική και ότι αν θέλετε να είστε παραγωγικοί το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να νοιάζεστε για τον εαυτό σας. Αυτός θα σας βοηθήσει να παραμένετε συνεχώς active.
3. Ενδίδετε στην υπερβολική ξεκούραση
Το να κοιμάστε αρκετά, αποτελεί ζητούμενο, παρόλα αυτά αν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που αντί για 20-λεπτα naps καταλήγετε να βρίσκεστε στο κρεβάτι για 2 ώρες κάθε μεσημέρι τότε είναι βέβαιο πως οτιδήποτε έχετε προγραμματίσει, θα σταματήσει να είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί. Έτσι, αν θέλετε να το αποφύγετε μπορείτε:
- Να ορίσετε ένα πρόγραμμα ύπνου και να το ακολουθήσετε πιστά.
- Να αποφύγετε να κάθεστε στον άνετο καναπέ σας όταν προσπαθείτε να είστε παραγωγικοί. Αν ακολουθείτε αυτή τη στρατηγική, είναι πολύ πιθανό να μην πετυχαίνετε τους στόχους σας.
- Να κάνετε κάτι που σας ξυπνά αν αισθάνεστε τον εαυτό σας να χαλαρώνει. Για παράδειγμα, ακούστε το αγαπημένο σας τραγούδι, πιείτε ένα ποτήρι νερό, ή καλέστε έναν/μια φίλο/η για ένα σύντομο Facetime.
4. O χώρος σας είναι ακατάστατος
Υπάρχει ένας άγραφος νόμος ο οποίος λέει πως μπορείτε να είστε παραγωγικοί εάν ο χώρος γύρω σας, σάς εμπνέει. Αναγνωρίστε τι σημαίνει για εσάς «ακαταστασία» και προσπαθήστε να αποφύγετε έναν χώρο ο οποίος δε σας βοηθάει να παραμείνετε συγκεντρωμένοι. Τα πεταμένα ρούχα, η στοίβα με τα βιβλία στο πάτωμα και φυσικά το ακατάστατο γραφείο μπορούν να σας δημιουργήσουν αρκετή αρνητική ενέργεια. Έτσι, αν θέλετε να το αποφύγετε μπορείτε:
- Να πάρετε 5-10 λεπτά στην αρχή και στο τέλος της ημέρας για να καθαρίσετε τον χώρο σας σύμφωνα με τις συμβουλές της guru της οργάνωσης Marie Kondo.
- Να αποφύγετε να τρώτε όπου εργάζεστε καθώς έτσι θα αποσπάτε την προσοχή σας. Εντάξτε αυτή σας την ανάγκη μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο.
- Να βρείτε τρόπους αποθήκευσης των αντικειμένων που υπάρχουν στο δωμάτιό σας. Όπως άλλωστε επιτάσσει και η τάση του decluttering: Έχει θέση στο σπίτι σας οτιδήποτε διαθέτει τον δικό του αποθηκευτικό χώρο.