Είναι γεγονός ότι η μετάβαση από τη μια εποχή στην άλλη δεν αποτελεί μια απλή υπόθεση, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τη σχέση της βραδινής μας ξεκούρασης με τη σωματική και ψυχική μας ισορροπία. Οι ειδικοί σε θέματα ύπνου έχουν παρατηρήσει ανησυχητικές τάσεις, οι οποίες εμφανίζονται κατά την πορεία από την κανονική ώρα προς τη θερινή ώρα και το αντίστροφο, ιδίως τον μήνα, τον οποίο διανύουμε. Τα ζητήματα αυτά περιλαμβάνουν μια αρκετά μεγάλη σειρά από συμπτώματα, με τις αυξήσεις σε καρδιακά προβλήματα και τις διαταραχές της διάθεσης να πρωταγωνιστούν. Ποτέ δεν είναι αργά για να εκπαιδεύσουμε το σώμα μας με αργά και σταθερά βήματα, ώστε να καταφέρει να μεταβεί στις αλλαγές της ώρας με απόλυτη ηρεμία και αρμονία.
Μια τεχνική, η οποία ακολουθεί πιστά την ιαπωνική παράδοση του βελονισμού και συμβάλλει ενεργά στην ενίσχυση του νυχτερινού μας ύπνου αφορά στην ενεργοποίηση ενός σημείου πίσω από τα αυτιά μας, το οποίο ονομάζεται "anmien", δηλαδή ειρηνικός ύπνος ή αλλιώς σημείο αναβολής. Η πρακτική αυτή έχει αποδειχθεί χρήσιμη για όποιον έχει πρόβλημα να αποκοιμηθεί. Είναι ιδανικό για να δοκιμάσουμε να την εφαρμόσουμε τη στιγμή που πέφτουμε στο κρεβάτι ή στην περίπτωση που ξυπνήσουμε στη μέση της νύχτας.
Πως θα ενεργοποιήσουμε το σημείο anmien;
Το "anmien, όπως αναφέραμε, είναι ένα σημείο πίεσης, το οποίο βρίσκεται πίσω από κάθε αυτί. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε για να το διεγείρουμε είναι να κάνουμε μασάζ στην περιοχή αυτή για λίγα λεπτά. Με χαλαρές κυκλικές κινήσεις, επαναλαμβάνουμε σταθερά την άσκηση, ώστε να επιτευχθεί το θεραπευτικό αποτέλεσμα. Το πλεονέκτημα της συγκεκριμένης κίνησης είναι ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί από οποιονδήποτε — οποτεδήποτε και οπουδήποτε.
Στο πρώτο μας βήμα πηγαίνουμε στο στο κρεβάτι και επιλέγουμε μια άνετη θέση, στην οποία θα νιώθουμε ζεστά, οικεία και άνετα. Στη συνέχεια, κατευθύνουμε τα χέρια μας πίσω από τους δύο λοβούς του αυτιού για ένα σκληρό, προεξέχον οστό. Εντοπίζουμε την κορυφή του στρογγυλεμένου οστού προς το κάτω μέρος. Αφήσουμε τα δάχτυλά μας να πέσουν προς τα πίσω από το κόκκαλο προς το λαιμό σας σε ένα πιο απαλό σημείο., το οποίο είναι αυτό που αναζητάμε. Ξεκινούμε να κάνουμε απαλό μασάζ και συνεχίζουμε ενώ παίρνουμε πέντε ή περισσότερες βαθιές αναπνοές. Δίνουμε στους εαυτούς μας λίγα λεπτά για να χαλαρώσει. Εάν είμαστε ακόμα ξύπνιοι, επαναλαμβάνουμε τον κύκλο μία έως δύο ακόμη φορές.
Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο εφαρμογής:
Τέσσερις ακόμη πολύτιμες συμβουλές για ευχάριστο και εύκολο νυχτερινό ύπνο
- Υιοθετούμε τη συνήθεια να βρισκόμαστε σε εξωτερικούς χώρους πριν την ξεκούρασή μας.
Το να περνάμε χρόνο έξω κατά τη διάρκεια της ημέρας καταστέλλει την παραγωγή μελατονίνης, μιας ορμόνης που απελευθερώνεται το βράδυ και συμβάλει ενεργά στο να νιώθουμε κουρασμένοι και έτοιμοι για ύπνο.
- Αξιοποιούμε σύντομους υπνάκους κατά τη διάρκεια της ημέρας
Οι οποίοι δεν πρέπει ποτέ να ξεπερνούν τα 20 λεπτά σε διάρκεια, καθώς διαφορετικά μπορούμε να ξυπνήσουμε με αίσθημα ατονίας. Αντί να προσαρμόσουμε την ώρα αφύπνισης το πρωί της ημέρας αμέσως μετά την αλλαγή της ώρας, για παράδειγμα, μια λύση είναι να πάρουμε έναν υπνάκο εκείνο το απόγευμα.
- Καθιερώνουμε την προσωπική μας ιεροτελεστία αυτοφροντίδας πριν από τη νυχτερινή μας ξεκούραση
- Ακολουθούμε καθημερινά, συμπεριλαμβανομένου του σαββατοκύριακου, τις ίδιες ώρες ύπνου, αλλά και πρωινού ξυπνήματος, ώστε να διατηρήσουμε τον οργανισμό μας σε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα