fbpixel

Search icon
Search
5 στάδια ξεκούρασης που μπορούν να θεραπεύσουν την εξάντληση που νιώθετε
WELLNESS

5 στάδια ξεκούρασης που μπορούν να θεραπεύσουν την εξάντληση που νιώθετε

Αποδεικνύεται ότι οι φιλίες σας μπορούν να επηρεάσουν την εξουθένωσή σας εξίσου με τον χρόνο που περνάτε μπροστά από την οθόνη


Αισθάνεστε διαρκώς κουρασμένοι; Προσπαθείτε να χαλαρώσετε κατά τις μίνι αποδράσεις σας τα Σαββατοκύριακα του καλοκαιριού, ωστόσο το μόνο που πετυχαίνετε είναι να γυρνάτε ακόμα πιο ταλαιπωρημένοι; Ναι, η αλήθεια είναι ότι η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μία μέρα, γι' αυτό και παρακάτω - αντλώντας έμπνευση από το βιβλίο της Dr Saundra Dalton-Smith, Sacred Rest: Recover Your Life, Renew Your Energy, Restore Your Sanity, σας παρουσιάζουμε τους τύπους χαλάρωσης, και τα στάδια τα οποία μπορείτε να περάσετε εάν επιθυμείτε να αισθανθείτε ξεκούραστοι και ο εαυτός σας και πάλι. Πράγματα, άνθρωποι και καταστάσεις που δεν φανταζόσασταν έχουν η δυνατότητα να σας επηρεάσουν και εμείς σας προτείνουμε πώς να τους αντισταθείτε! 

1ο στάδιο: Φυσική ξεκούραση 

Όσο απλό ή και συνηθισμένο να ακούγεται σε μερικούς, το να ξεκουράζετε απλά το σώμα σας, παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στο αίσθημα εξάντλησης που μπορεί να αισθάνεστε. Πρέπει να γνωρίζετε πόσο σημαντικό είναι να απολαμβάνετε τη σωστή ποσότητα όπως και ποιότητα ύπνου. Δοκιμάστε για παράδειγμα να πέσετε στο κρεβάτι στις 10.00 αντί για 1 η ώρα τη νύχτα. Μπορεί στην αρχή απλώς να σκρολάρετε στο κινητό σας παρόλα αυτά, σιγά σιγά ο οργανισμός θα σας «βάζει» σε κατάσταση ύπνου νωρίτερα, εσείς θα έχετε περισσότερες ώρες χαλάρωσης στη διάθεσή σας, ενώ θα μπορείτε να ξυπνάτε νωρίτερα και να είστε πιο παραγωγικοί μέσα στην ημέρα σας - και όλα αυτά με ένα πιο ξεκούραστο σώμα. 

2ο στάδιο: Ξεκούραση του νου 

jess-bailey-94ld-mtiuf0-unsplash.jpg

Η Dr. Saundra υποστηρίζει ότι δεν χρειάζεται να πάμε διακοπές για να καθαρίσει το μυαλό μας, αλλά αντίθετα πρέπει να κρατάμε ημερολόγιο με τις ενοχλητικές σκέψεις και να προγραμματίζουμε μικρά διαλείμματα στις εργάσιμες μέρες μας κάθε δύο ώρες. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας να μείνει μακριά από ηλεκτρονικές συσκευές και μηχανισμούς που μπορεί να τον βάζουν σε έντονη λειτουργία σκέψεων. Αντίθετα, φροντίστε να ξεσπάτε την ενέργειά σας σε εργασίες όπως χαλαρωτικό γράψιμο ή διαλογισμό μέσω yoga ή κάποιου άλλου είδους άσκησης που προτιμάτε.

3ο στάδιο: Δημιουργική ανάπαυση

Αυτό έχει να κάνει με την εκτίμηση της ομορφιάς της φύσης, την απόλαυση της τέχνης σε όλες τις μορφές της. Δοκιμάστε να περιβάλλετε τον εαυτό σας με εικόνες και έργα τέχνης που σας εμπνέουν. Το συγκεκριμένο στάδιο είναι ανοικτό σε διάφορες ερμηνείες για τον καθένα. Αν για εσάς το να κοιτάτε ένα moodboard με αγαπημένες εικόνες σας ξεκουράζει ή το να απολαμβάνετε μια βόλτα στη φύση και να περιτριγυρίζεστε από τη θάλασσα, λουλούδια και φυτά εξιτάρει τη φαντασία σας, τότε σίγουρα δώστε στον εαυτό σας τις εικόνες εκείνες με τις οποίες αισθάνεται πιο οικεία. 

4ο στάδιο: Συναισθηματική ανάπαυση

Από όλες τις ανάπαυλες, αυτή είναι που πραγματικά ξεχωρίζω περισσότερο - ένα διάλειμμα από του να ικανοποιώ μια μερίδα ανθρώπων. Για παράδειγμα, όπως πολλοί από εσάς, έβαζα τις ανάγκες και τις επιθυμίες όλων πάνω από τον εαυτό μου. Για μένα, ένα από τα χειρότερα συναισθήματα είναι να νιώθω ότι έχω απογοητεύσει κάποιον ή, Θεός φυλάξοι, τον έχω στεναχωρήσει. Ομολογουμένως, αυτό δεν επρόκειτο να αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά αυτή η μικρή πρόκληση να βάλω τον εαυτό μου πρώτα για μια φορά, πραγματικά πυροδότησε κάτι μέσα μου. Ξεκινήστε λέγοντας «όχι» στις προσκλήσεις για εκδηλώσεις της δουλειάς, στις οποίες δεν επιθυμείτε να πάτε. Ναι, η yoga με την ανατολή του ήλιου ακούγεται ωραία, όχι όμως όταν πρέπει να ταλαιπωρηθείς για να φτάσεις εκεί. 

Ωστόσο, η μεγαλύτερη επανάσταση με τη συναισθηματική ξεκούραση έρχεται από όταν μιλάτε στο κοντινό σας περίγυρο. Αισθάνεστε πιεσμένοι ή μπουκωμένοι από κάποιον φίλο ή συνάδελφο; Μπορεί να σας κουράζει συναισθηματικά και να μην το έχετε καταλάβει. Δώστε και σε αυτόν αλλά και εσάς την ευκαιρία να το λύσετε, μιλώντας του. Αν δεν σας ακούσει ή δεν κατανοήσει το πρόβλημά σας, τότε θα ήταν καλύτερα να διακόψετε αυτήν την επαφή. 

tracey-hocking-5n1glvump10-unsplash.jpg

5ο στάδιο: Πνευματική ανάταση

Το τελευταίο βήμα της D.r Saundra περιλαμβάνει την ενασχόληση με κάτι «μεγαλύτερο από τον εαυτό σας», είτε πρόκειται για προσευχή είτε για έναν διαλογισμό. Αναρωτιέμαι, καταφέρνει κανείς πραγματικά να ηρεμήσει το μυαλό του; Το μυστικό που προτείνει η Dr. είναι η ενασχόληση και η συμμετοχή στα κοινά - κάτι που νομίζω ότι κατανοώ. Είτε αυτό σημαίνει ότι αφιερώνω χρόνο για να συνομιλήσω με το ηλικιωμένο ζευγάρι που βλέπω στη βόλτα μου είτε ότι δωρίζω το παλιό μου τηλέφωνο στη μητέρα μου. Για μένα αυτές οι μικρές στιγμές ανθρώπινης σύνδεσης είναι πολύ μεγαλύτερες από 15 λεπτά σιωπής. Σκεφτείτε το!