Οι εποχές αλλάζουν και ο ανταγωνισμός σε κάθε πτυχή της καριέρας σας γίνεται όλο και πιο αισθητός, ενδεχομένως και πιο αθέμιτος. Για να ανταποκριθείτε στις δυσκολίες και για να αναπτύξετε μια υγιή απόκριση σε κάθε πιθανό πρόβλημα που αντιμετωπίζετε στον εργασιακό σας χώρο, πρέπει να εξασκήσετε την αυτοπεποίθησή σας. Το να είστε confident με τον εαυτό σας και να έχετε αυτογνωσία είναι δυο συστατικά-κλειδιά για μια πετυχημένη εργασιακή εμπειρία.
Εμείς, σας προτείνουμε εύκολους τρόπους και tricks να τονώσετε την αυτοπεποίθησή σας, ώστε να εξωτερικεύσετε την boss woman που κρύβετε μέσα σας!
1. Be yourself
Για να αποκτήσετε ουσιαστική αυτοπεποίθηση δεν χρειάζεται να επαναπροσδιορίσετε πλήρως τον εαυτό σας ή να αλλάξετε ριζικά στοιχεία του χαρακτήρα σας. Δεν πρόκειται για μια διαδικασία μετάλλαξης, αλλά για ένα «ταξίδι» συμφιλίωσης με την προσωπικότητά σας. Όσο καλύτερα γνωρίζετε τον εαυτό σας –μια διαδικασία που δε σταματά ποτέ, καθώς ο άνθρωπος είναι εξελικτικό ον, τόσο μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση θα έχετε για τις αποφάσεις σας. Σταματήστε να αμφιβάλετε για καθετί που πράττετε. Αν δεν είστε ο νούμερο ένα υποστηρικτής του εαυτού σας, κανείς δεν θα το κάνει αυτό για εσάς. Να θυμάστε πως όταν είστε βέβαιες για μια απόφαση, μια επαγγελματική κίνηση ή ιδέα πρέπει να την υποστηρίζετε στο μέγιστο, ώστε να πείσετε τους άλλους πως είστε άξιοι εμπιστοσύνης. Κανείς δεν θα σας υποστηρίξει αν εσείς οι ίδιοι δεν πιστεύετε στα όνειρά σας. Μελετήστε σωστά το εκάστοτε project σας κι εξοικειωθείτε με την παρουσίασή του –ακόμα κι αν χρειάζονται πρόβες στον καθρέπτη σας! Να είστε ο εαυτός σας, επιτρέψτε του λάθη, αλλά αναγνωρίστε και τις επιτυχίες σας!
2. Expand your knowledge
Η γνώση δε σταματά ποτέ. Βασικό tip για να αποκτήσετε αυτοπεποίθηση στη δουλειά σας είναι να τη γνωρίζετε καλά, να κατέχετε πλήρως το αντικείμενό σας, αλλά και το αντικείμενο των συναδέλφων σας –όχι με το ίδιο commitment, βέβαια. Για να εξελιχτείτε στον τομέα σας, πρέπει να χαρακτηρίζεστε από μια δίψα διαρκούς μάθησης, να δίνετε έμφαση στη λεπτομέρεια. Αρχικά, εντοπίστε τα αδύναμα σημεία σας κι επικεντρωθείτε σε αυτά. Σταδιακά, θα βελτιώνεστε αυθόρμητα και σε άλλα κομμάτια. Να θυμάστε πως αν δεν τολμήσετε δεν θα μάθετε ποτέ –στην πράξη φαίνονται όλα! Το διαδίκτυο στις μέρες μας είναι ο καλύτερός σας σύμβουλος και μάλιστα πολύ οικονομικός. Tutorials, δωρεάν βίντεο εκμάθησης και online books είναι μερικές πηγές ελεύθερης γνώσης. Εκμεταλλευτείτε τες!
3. Always ask questions
Ακόμα κι αν επιδοθείτε σε ένα ατελείωτο ταξίδι γνώσης και εξειδίκευσης, πάντα θα χρειάζεται να κάνετε ερωτήσεις. Πολλοί φοβούνται να κάνουν ερωτήσεις, μήπως φανούν ανεπαρκείς στη δουλειά τους. Όλοι λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο σε κάθε τομέα της ζωής, όπως στα επαγγελματικά. Ακόμα και με τους συναδέλφους σας ίσως παρατηρείτε διαφορές στον τρόπο εκτέλεσης ενός καθήκοντος και είναι απόλυτα φυσιολογικό. Για να κατανοήσετε πλήρως το όραμα κάποιου ή το δικό σας task επιδοθείτε σε ερωτήσεις! Έτσι, σταδιακά θα εξοικειωθείτε με τον άλλον, θα αποκτήσετε αυτοπεποίθηση για τη δουλειά σας και θα είστε πιο αποτελεσματικοί! More questions less stress.
4. Team work makes dream work
Το εργασιακό περιβάλλον διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην αυτοπεποίθησή σας. Τοξικοί συνάδελφοι μπορεί να δημιουργήσουν αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα που επηρεάζουν την απόδοσή σας. Επιδιώξτε να έχετε καλές επαφές και συνεργατικό πνεύμα στη δουλειά σας, συμβουλευτείτε τους συναδέλφους και συζητήστε οποιαδήποτε απορία ή πρόβλημά σας. Έτσι, θα είστε και πιο παραγωγικοί, θα υπάρχει ευγενής άμιλλα και υποστηρικτικό κλίμα στο γραφείο. Θα αισθάνεστε καλύτερα και ασυναίσθητα θα εξωτερικεύετε τον καλύτερό σας εαυτό!
5. Know your value
Για έναν υγιή τρόπο εργασίας, θα πρέπει να γνωρίζετε την αξία σας, το τι προσφέρετε και το πόσο σημαντικός είστε σαν κρίκος μιας μεγαλύτερης αλυσίδας. Σαφώς και ουδείς αναντικατάστατος, αλλά αν δεν εκτιμήσετε εσείς πρώτοι τη δουλειά σας, κανείς δε θα το κάνει. Κάντε ερωτήσεις στον εαυτό σας: είμαι σωστή στις υποχρεώσεις μου; Τηρείται η διμερής συμφωνία με τον εργοδότη μου; (να θυμάστε πως εκτός από υποχρεώσεις έχετε και δικαιώματα), εξελίσσομαι μέσα από αυτή τη δουλειά ή μένω στάσιμη; Με τέτοιες ερωτήσεις θα αποκτήσετε μια ευρεία οπτική της επαγγελματικής σας κατάστασης, θα «ζυγίσετε» τα θετικά και τα αρνητικά και θα αποκτήσετε επιχειρήματα σχετικά με διάφορα «θέλω» σας, όπως η αύξηση μισθού και πολλά ακόμα.
Make it work!
Κεντρική φωτογραφία: forbes.com