Η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει κλονίσει ολόκληρο τον πλανήτη. Δύσκολα μπορεί κανείς να περιγράψει τη φρίκη ενός πολέμου και είναι από αυτές τις περιπτώσεις που τα λόγια συμπαράστασης φαντάζουν περιττά και, ταυτόχρονα, τόσο σημαντικά για τα θύματα. Στο πλευρό τους βρίσκονται άνθρωποι από τους χώρους των τεχνών, του θεάματος και των media, οι οποίοι μέσα από αναρτήσεις και πράξεις, δηλώνουν τη συμπαράστασή τους.
Κάνοντας την αρχή
Ο γνωστός κωμικός, Stephen Colbert, είναι αυτός που έκανε την αρχή, δημοσιεύοντας στα social media το εξής: «Οι περιορισμοί της μάσκας χαλαρώνουν ακριβώς πάνω στην ώρα για να δούμε ο ένας την αντίδραση του άλλου, ενώ την ίδια στιγμή ξεκινά ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος» -μια πρόταση που φανερώνει την τρέχουσα επικαιρότητα και το γεγονός πως η κατάσταση πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, με τις εξελίξεις να συγκλονίζουν τους πάντες και τον φόβο να καραδοκεί.
Η σκυτάλη πέρασε στον συγγραφέα Stephen King, ο οποίος μοιράστηκε τη δική του άποψη, γράφοντας χαρακτηριστικά στο Twitter: «Αυτό που οι περισσότεροι μάθαμε στην παιδική χαρά είναι ότι δεν κάθεσαι με δεμένα χέρια όταν ένα μεγάλο παιδί δέρνει ένα μικρό παιδί. Μπορεί να σε χτυπήσουν όταν θα κάνεις τη γενναία πράξη, αλλά είναι το σωστό που πρέπει να κάνεις».
Είναι πραγματικά θλιβερό το γεγονός πως οι άνθρωποι είναι αντιμέτωποι με μια τέτοια κατάσταση και ίσως το πιο δύσκολο απ' όλα είναι το πώς μπορεί κανείς να εξηγήσει στα μικρά παιδιά τη βιαιότητα που κυριαρχεί εκεί έξω. Πάνω σε αυτό τοποθετήθηκε ο Αμερικανός συγγραφέας και vlogger, Hank Green, ο οποίος έγραψε: «Το να εξηγείς σε ένα παιδί πέντε χρονών τι είναι πόλεμος είναι ένας καλός τρόπος να χάσεις την πίστη σου στην ανθρωπότητα».
Ο Sean Penn στην Ουκρανία
Ο γνωστός ηθοποιός, Sean Penn, βρέθηκε στην Ουκρανία και συναντήθηκε με Ουκρανούς αξιωματούχους και στρατιωτικούς στο Κίεβο. Μέσα στη φρίκη του πολέμου, μέσα στα γεγονότα και την πραγματική εικόνα. Εκεί, γυρίζει ένα ντοκιμαντέρ για τη ρωσική εισβολή. Ο ίδιος, πέρα από βραβευμένος με Oscar ηθοποιός, είναι ακτιβιστής και βρίσκεται πάντα σε όλους αυτούς που το έχουν ανάγκη.
Να σημειωθεί, πως είχε επισκεφτεί και πάλι την Ουκρανία τον Νοέμβριο του 2021. Οι επισκέψεις του με τον ουκρανικό στρατό τεκμηριώθηκαν από την υπηρεσία τύπου της ουκρανικής κοινής επιχείρησης, η οποία δημοσίευσε φωτογραφίες από τις συναντήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όλα αποδεικνύουν το ενδιαφέρον του για τους ανθρώπους και το κράτος, ενώ τώρα θέλει να αποτυπώσει μέσω του ντοκιμαντέρ όλα όσα είδε με τα μάτια, αλλά και αυτά που του περιέγραψε ο κόσμος, τα ίδια τα θύματα του πολέμου.
Οι δεύτερες σκέψεις
Οι τραγικές ειδήσεις διαδέχονται η μία την άλλη. Πολλοί προσπάθησαν να φύγουν, άλλοι αποφάσισαν να μείνουν και να υπερασπιστούν τη χώρα τους. Κι άλλοι, ενώ ήθελαν να καταφύγουν σε κάποιο ασφαλές μέρος, δεν τα κατάφεραν για οικονομικούς λόγους. Οι σκέψεις πολλές και τα θύματα ακόμα περισσότερα.
«Ο Putin είναι τύραννος κι εάν του δοθεί η ευκαιρία θα καταβροχθίσει τις χώρες μέχρι να αναστήσει την USSR. Αυτό θα αφήσει την Ευρώπη μικρή και απροστάτευτη. Η Ρωσία, η Κίνα και η Σαουδική Αραβία θέλουν να γονατίσουν την Αμερική και ψάχνουν την τέλεια ευκαιρία. Βλέπουν μόνο μίσος, διαίρεση και αδυναμία». Αυτά ήταν τα λόγια που έγραψε στο Twitter η Cher, ενώ Annie Lennox μάς έκανε να αναρωτηθούμε: «Ποιο τίμημα πρέπει να πληρώσουν οι καθημερινοί άνθρωποι για την εφιαλτική τρέλα και τη βιαιότητα της εισβολής και του πολέμου; Μήπως αυτό είναι μια επεξεργασμένη απάτη; Μια τακτική εκφοβισμού; Μια απειλή; Απολογούμαι για αυτή την σκοτεινή αντανάκλαση αλλά είχα το προνόμιο να ζω σε ένα ειρηνικό πλαίσιο από τότε που γεννήθηκα, μια δεκαετία μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου- 67 χρόνια συνολικά. Δεν το θεωρώ δεδομένο με κανένα τρόπο και βρίσκω την ιδέα του πολέμου έναν απαράδεκτο, απεχθή βαρβαρισμό».
Η παραίτηση της διευθύντριας του θεάτρου Meyerhold
Οι εξελίξεις δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο. Ως επόμενο γεγονός έρχεται η απόφαση της κριτικού θεάτρου, επιμελήτριας και δασκάλας, Elena Kovalskaya, η οποία παραιτήθηκε από τη θέση της ως καλλιτεχνική διευθύντρια από το Θέατρο και Πολιτιστικό Κέντρο Meyerhold (CIM) της Μόσχας παραιτηθεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Σε ανάρτησή της στα social media έγραψε: «Φίλοι, σε ένδειξη
διαμαρτυρίας για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, παραιτούμαι. Δεν
μπορείς να δουλεύεις για έναν δολοφόνο και να παίρνεις μισθό από αυτόν». Θα ολοκληρώσω τα σχέδιά μου -αυτά που έχω ξεκινήσει-, σε εθελοντική
βάση».
Ο επίσημος λογαριασμός του θεάτρου ανέφερε: «Η αρχή μας είναι ο σεβασμός για την ανθρωπότητα και την ισότητα των ανθρώπων ανεξάρτητα από φύλο, φύλο και εθνική ταυτότητα, ηλικία, θρησκεία, σεξουαλικό προσανατολισμό, σωματικά και ψυχικά χαρακτηριστικά, εμφάνιση, αρκετά».
Ένας «δολοφόνος» που από τη μια μέρα στην άλλη έφερε τα πάνω-κάτω σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Η εισβολή στην Ουκρανία είναι υπόθεση όλων μας
Κι όμως, πρόκειται για μια κατάσταση που μας αφορά όλους. Μια χώρα αυτήν τη στιγμή βρίσκεται αντιμέτωπη με το μεγαλύτερο «θηρίο». Αυτό του πολέμου. Μια χώρα που θα μπορούσε να είναι η δική μας. Μιλώντας με αριθμούς, μέχρι στιγμής έχουν χαθεί περισσότερες από 14 χιλιάδες ζωές εξαιτίας της παράνομης κατοχής της Κριμαίας και του πολέμου στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας, ενώ πάνω από 1,5 εκατομμύριο πολίτες έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους από το 2014.
Μπορούμε, τελικά, εμείς να βοηθήσουμε;
Η απάντηση είναι «ναι»! Μέσω των Οργανισμών Come Back Alive και Army SOS, θα συγκεντρωθούν δωρεές για να αγοράσουν προμήθειες για τον ουκρανικό στρατό, συμπεριλαμβανομένων πολεμοφοδίων και φαγητού. Τέσσερις ακόμα Οργανισμοί (Razom for Ukraine, Help for Ukraine, Sunflower of Peace και Revived Soldiers Ukraine) θα αξιοποιήσουν τις δωρεές για να
προσφέρουν ιατρική βοήθεια στον άμαχο πληθυσμό στην Ουκρανία. Θα
αγοράσουν είδη πρώτων βοηθειών, σακίδια με ιατρικοφαρμακευτικό εξοπλισμό
και ό,τι κρίνεται απαραίτητο για τους τραυματίες του πολέμου. Αξίζει, επίσης να σημειωθεί πως ο Οργανισμός Hromada πραγματοποιεί μια φιλανθρωπική δράση που συγκεντρώνει είδη για τα παιδιά των
οικογενειών που έχασαν τους γονείς τους στον πόλεμο της ανατολικής
Ουκρανίας, και μέσω αυτού μπορεί ο καθένας μας να παραχωρήσει το δικό του ποσό, ώστε να βοηθήσει.