fbpixel

Search icon
Search
Ουκρανία: Oι σειρήνες του πολέμου ηχούν ξανά κι ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα
PEOPLE & MOMENTS

Ουκρανία: Oι σειρήνες του πολέμου ηχούν ξανά κι ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα

Η Ουκρανία έχει σημάνει συναγερμό κι η Ρωσία επιμένει στις θέσεις της


Φεβρουάριος του 2022: Η ένταση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας συνεχώς μεγαλώνει κι ο πλανήτης παρακολουθεί τις εξελίξεις, με κομμένη την ανάσα. 24 Φεβρουαρίου: Ο Ρώσος Πρόεδρος, Vladimir Putin διατάσσει στρατιωτική επιχείρηση στην ανατολική Ουκρανία, μέσα από ένα έκτακτο τηλεοπτικό διάγγελμα, σημειώνοντας -μεταξύ άλλων- πως δεν ανέχεται άλλο τις «απειλές» από την Ουκρανία. Παράλληλα, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, πως αν υπάρξουν αντίποινα κι εμπλοκή τρίτων, η Μόσχα θα ανταποδώσει άμεσα. Τα πρώτα θύματα αυτής της σύγκρουσης -του πολέμου- είναι γεγονός, οι Ουκρανοί σπεύδουν στα καταφύγια κι η Ευρώπη, αλλά κι ο ολόκληρος ο πλανήτης, είναι αντιμέτωπος μ' έναν τεράστιο εφιάλτη!

Το φάντασμα του πολέμου επιστρέφει!

Η ανακοίνωση και τα πρώτα χτυπήματα

«Οι περιστάσεις απαιτούν να λάβουμε αποφασιστική και άμεση δράση. Οι Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονμπάς στράφηκαν στη Ρωσία με αίτημα βοήθειας. Από αυτή την άποψη, σύμφωνα με το άρθρο 51, Μέρος 7 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, με την έγκριση του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου και σύμφωνα με τις συνθήκες φιλίας που επικυρώθηκαν από την Ομοσπονδιακή Συνέλευση και την αμοιβαία βοήθεια με το DPR και το LPR, αποφάσισα να διεξαχθεί μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση.

Στόχος της επιχείρησης είναι να προστατεύσει ανθρώπους που έχουν υποστεί κακοποίηση, γενοκτονία από το καθεστώς του Κιέβου για οκτώ χρόνια, και γι' αυτό θα προσπαθήσουμε να αποστρατικοποιήσουμε και να αποναζιστικοποιήσουμε την Ουκρανία, καθώς και να προσαγάγουμε στη δικαιοσύνη όσους διέπραξαν πολλά αιματηρά εγκλήματα κατά ειρηνικών κατοίκων, συμπεριλαμβανομένων πολιτών της Ρωσικής Ομοσπονδίας». Αυτά ήταν -μεταξύ άλλων- τα λόγια του Vladimir Putin, στο διάγγελμά του λίγο πριν τις 5:00 ώρα Ελλάδας. Ο Ρώσος Πρόεδρος έδωσε το σύνθημα και δε μεσολάβησαν πολλά λεπτά, μέχρι τις πρώτες επιθέσεις.

Αρκετοί δημοσιογράφοι έκαναν λόγο για απανωτές εκρήξεις κι ομοβροντία πυροβολικού κοντά στο Κίεβο και στην περιοχή του αεροδρομίου Μπορισπίλ, ενώ ρεπόρτερ του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου Fox News μετέδωσε πως ακούγονταν απανωτές εκρήξεις στο Κίεβο. Η κατάσταση στην Ουκρανία είναι εξαιρετικά δύσκολη τις τελευταίες ώρες, με τους πολίτες να σπεύδουν σε τράπεζες, ATM και φαρμακεία, ενώ έχουν γεμίσει και τα καταφύγια. Οι σειρήνες των ασθενοφόρων και των πυροσβεστικών ακούγονται ασταμάτητα από τα ξημερώματα στις μεγάλες πόλεις της χώρας, ενώ σημειώθηκε μία σειρά από διαδοχικές ισχυρές εκρήξεις σε διάφορα σημεία στα σύνορα. Ο κόσμος προσπαθεί να προστατευτεί με κάθε τρόπο και μία ολόκληρη χώρα, που μερικές εβδομάδες πριν έμοιαζε απολύτως φυσιολογική, τώρα κατακλύζεται από φόνο, τρόμο και πόνο...

shutterstock-2112720047.jpg

Η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι ο Πρόεδρος Biden

Η σκληρή στάση του Vladimir Putin και το γεγονός ότι αιφνιδίασε τους πάντες με το διάγγελμά του και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που ακολούθησαν σε διάστημα λίγων μόλις λεπτών, έχουν προκαλέσει την οργή όλου του υπόλοιπου κόσμου και προφανώς και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula Gertrud von der Leyen ήταν αυτή που καταδίκασε πρώτη τη «βάρβαρη» επίθεση της Ρωσίας και τα «κυνικά επιχειρήματα που τη δικαιολογούν», σημειώνοντας ότι θα ακολουθήσει ένα δεύτερο πακέτο με στοχευμένες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και θα τεθεί προς έγκριση στους ευρωπαίους ηγέτες.

«Ο Πρόεδρος Putin ξαναφέρνει τον πόλεμο στην Ευρώπη. Αυτές τις σκοτεινές ώρες η Ε.Ε. κι ο λαός της στέκονται δίπλα στην Ουκρανία και το λαό της. Αντιμετωπίζουμε μια άνευ προηγουμένου επίθεση από τη ρωσική ηγεσία, κατά μιας κυρίαρχης και ανεξάρτητης χώρας. Η Ρωσία δεν στοχεύει μόνο το Ντονμπάς και την Ουκρανία, αλλά στοχεύει στη σταθερότητα της Ευρώπης κι όλης της διεθνούς ειρηνικής τάξης. Ο Πρόεδρος Putin θα λογοδοτήσει γι' αυτό.

Θα στοχεύσουμε στρατηγικούς τομείς της ρωσικής οικονομίας, αποκλείοντας την πρόσβασή της στις τεχνολογίες και τις αγορές που είναι κλειδί για τη χώρα. Θα αποδυναμώσουμε την οικονομική βάση της Ρωσίας και την ικανότητά της για εκσυγχρονισμό. Θα παγώσουμε το ενεργητικό της Ρωσίας στην ΕΕ και θα σταματήσουμε την πρόσβαση των ρωσικών τραπεζών στις ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές αγορές», σημείωσε μεταξύ άλλων, θέλοντας να στείλει το δικό της μήνυμα στη Ρωσία.

Κι ο Joe Biden από τη μεριά του καταδίκασε την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι ο πόλεμος αυτός θα φέρει καταστροφικά δεινά και απώλειες ανθρώπινων ζωών. «Η Ρωσία φέρει την αποκλειστική ευθύνη για τον θάνατο και την καταστροφή που θα προκαλέσει αυτή η επίθεση. Ο κόσμος θα ζητήσει η Ρωσία να λογοδοτήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά στο μήνυμά του ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, ενώ ακολούθησαν κι άλλοι ισχυροί ηγέτες, που πήραν θέση απέναντι από τον Vladimir Putin και τη σκληρή πολιτική που ασκεί, κατηγορώντας τον ευθέως πως θέτει σε κίνδυνο εκατοντάδες πολίτες.

Ένας λαός σε πανικό

Για τους περισσότερους από εμάς, οι εικόνες των ανθρώπων που σπεύδουν στα καταφύγια για να σωθούν και ψάχνουν με κάθε τρόπο διέξοδο, αποτελούν σκηνές από ταινίες. Για τους Ουκρανούς πολίτες τα πράγματα είναι πλέον πολύ διαφορετικά... Ο πανικός κι ο τρόμος είναι μερικά από τα συναισθήματα που κυριαρχούν από τα ξημερώματα στη χώρα. Από την στιγμή που ήχησαν οι σειρήνες του πολέμου στο Κίεβο, που καλούσαν τους πολίτες να μεταβούν στα καταφύγια, υπό τον φόβο των αεροπορικών επιδρομών. Δεκάδες άνδρες αποχαιρετούν τις γυναίκες και τα παιδιά τους, που φεύγουν σε πιο ασφαλή σημεία κι οι ίδιοι ετοιμάζονται να πάρουν τα όπλα στα χέρια τους, για να υπερασπιστούν την πατρίδα τους.

Μία πραγματικότητα πολύ σκληρή, ανατριχιαστική. Ένας ολόκληρος λαός βλέπει τη ζωή να αλλάζει μέσα σε λίγες μόλις ώρες και πράγματα που θεωρούσε δεδομένα, χάνονται στο σκοτάδι. Μικρά παιδιά τρέχουν πανικόβλητα κι οι μητέρες τους παρακολουθούν τις εξελίξεις με τεράστια αγωνία. Η λίστα με τους νεκρούς, με τους απλούς ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους μεγαλώνει κι εφόσον δεν αλλάξει κάτι, θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο και την ίδια στιγμή, ο Ουκρανός Πρόεδρος καλεί τους πολίτες του να παλέψουν και να υπερασπιστούν την πατρίδα τους. «Η Ρωσία μάς επιτέθηκε το πρωί, η Ρωσία είναι με την πλευρά του κακού. Ενθαρρύνω τις επιχειρήσεις να ενισχύσουν με αγαθά και υπηρεσίες τους πολίτες. Πολεμήστε στις πόλεις, στις πλατείες, όπου ζείτε. Δε θα σβήσει η Ρωσία τον ουκρανικό λαό και δεν μπορεί να μπλοκάρει την ιστορία. Δόξα στην Ουκρανία!», ήταν το μήνυμά του και πλέον ακόμη κι όλοι όσοι δε γνωρίζουν πολλά, αντιλαμβάνονται πως η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη κι όλοι πλέον ελπίζουν, πως δε θα γίνει ακόμη χειρότερη...