fbpixel

Search icon
Search
Πώς προβλέπεται το μέλλον της μόδας στη νέα πραγματικότητα
MAGAZINE

Πώς προβλέπεται το μέλλον της μόδας στη νέα πραγματικότητα

Η "New Wave" Era είναι εδώ


Ο κόσμος της μόδας αποτελούσε για χρόνια τον ορισμό του «απλησίαστου ονείρου» με πολλούς από τους ανθρώπους της να χαρακτηρίζονται ως οι εκλεκτοί. Η ελιτίστικη βιομηχανία κατάφερνε να προσελκύει κάθε σεζόν «οπαδούς» που ανυπομονούσαν να παρευρεθούν σε κάποιο από τα φαντασμαγορικά shows των πιο γνωστών fashion brands ή έστω να ενημερωθούν πρώτοι για τις νέες τάσεις που αυτά πρότειναν. Ο αποκαλούμενος -για πολλούς- «μαύρος κύκνος» -Covid-19- φαίνεται ν’ αλλάζει ριζικά τον λαμπερό αυτόν χώρο, φέρνοντας στο φως μια καινούρια πραγματικότητα τόσο για την ίδια τη βιομηχανία και τους ανθρώπους της, όσο φυσικά και για τους καταναλωτές της.

First Things First

1-Gs5FQ.jpg

Λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα που επέβαλε η πανδημία, κατανοούμε πως η αλλαγή ήταν αναγκαία. Η νέα σελίδα στη fashion σκηνή απαιτεί προσήλωση σε κοινούς στόχους, επαναπροσδιορισμό των αξιών και καινοτόμες, δημιουργικές ιδέες. Η καινούρια σεζόν μάς βρίσκει ύστερα από ένα καλοκαίρι με μια σειρά από εμπνευσμένα ψηφιακά shows, που έκαναν προσβάσιμο σε όλους ένα μοναδικό καλλιτεχνικό θέαμα, το οποίο δύσκολα θα είχε δημιουργηθεί υπό άλλες συνθήκες κανονικότητας. Στα βήματα αυτής της αλλαγής και ο Riccardo Tisci, καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου Burberry, που διοργάνωσε το πρώτο show για το φετινό φθινόπωρο στις 17 Σεπτεμβρίου, με τίτλο “Burberry in Nature”. Η καινούρια συλλογή του βρετανικού luxury brand παρουσιάστηκε outdoors, χωρίς κοινό και ήταν διαθέσιμη για όλους διαδικτυακά. Στόχος του Tisci ήταν η ένωση του ανθρώπινου στοιχείου με τη φύση, αλλά και η ανάδειξη της απλότητας και της αγνότητας που πρέπει να χαρακτηρίζει τη βιομηχανία από εδώ και στο εξής.

Τhe Outcome

3-NhamE.jpg

Στην πραγματικότητα, όμως, τι σημαίνουν όλα αυτά για τον μέσο καταναλωτή; Το νέο εγχείρημα είναι πολύ πιο βαθύ, συναντώντας τις ρίζες του σε ζητήματα βιωσιμότητας, ανάπτυξης καινοτόμας τεχνολογίας και φυσικά, προσδιορισμού των ηθικών αξιών. Η μόδα μετά την πανδημία μετατρέπεται σ’ έναν πομπό μηνυμάτων, που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος μέσα από κινήσεις που επιβάλλουν στους οίκους μια sustainable λειτουργία. Με τη μείωση των shows, αλλά και τη νέα τάση των on demand παραγγελιών, τα fashion houses καλούνται να δημιουργούν τόσα ρούχα όσα όντως χρειάζονται, χωρίς να ξοδεύουν αλόγιστη ενέργεια, καθώς και υλικά, που θα επιβάρυναν τη μόλυνση του περιβάλλοντος.

Παράλληλα, η ανάγκη του social distancing έφερε ακόμη μια πρωτοποριακή λύση στα χέρια της βιομηχανίας, προβλέποντας πως η εμπειρία του shopping αλλάζει ριζικά. Οι online αγο-ρές τίθενται στο επίκεντρο, ενώ τα μέσα για να γίνουν πιο αποτελεσματικές και ακριβείς, χωρίς την αναμενόμενη έκθεση σε κίνδυνο, πληθαίνουν. Η νέα πραγματικότητα μας συστήνει τα ψηφιακά δοκιμαστήρια, αφού, σύμφωνα με το “Business Insider”, brands, όπως οι Macy's, Adidas και Modcloth πειραματίζονται, συνεργαζόμενα μ’ εταιρίες τεχνολογίας, χρησιμοποιώντας εργαλεία εικονικής πραγματικότητας, τα οποία θα βοηθήσουν τους καταναλωτές να κάνουν τις αγορές τους χωρίς να επισκέπτονται τα φυσικά καταστήματα, προβάροντας online τα ρούχα που επιθυμούν πάνω σε μια φωτογραφία τους. Τέλος, η ανάγκη για έναν πιο υγιή, μινιμαλιστικό τρόπο ζωής, που επιβάλλει η πανδημία, φέρνει το άλλοτε μαξιμαλιστικό industry μπροστά σε ένα καινούριο κεφάλαιο: αυτό της προσαρμοστικότητας. Πλέον, οι στιλιστικοί κανόνες προσαρμόζονται και προτείνουν απλά σχέδια, unisex προτάσεις, που θ’ αποτελούν απαραίτητα καθημερινά κομμάτια για το κοινό και όχι μια πολυτέλεια που λίγοι μπορούν ν’ αποκτήσουν.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020