fbpixel

Search icon
Search
Πώς να βοηθήσετε τα φυτά σας να επιβιώσουν στον καύσωνα
WELLNESS

Πώς να βοηθήσετε τα φυτά σας να επιβιώσουν στον καύσωνα

Τα πιο αποτελεσματικά tips & tricks για την άμεση προστασία τους από τον καυτό ήλιο


Τα φυτά αποτελούν στοιχείο αναπόσπαστο από τη διακόσμηση κάθε σπιτιού, in & out. Ειδικά αυτήν την εποχή, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να δημιουργήσουμε το απόλυτο σκηνικό στο μπαλκόνι μας, τοποθετώντας τα σε κάθε γωνία. Τι γίνεται, όμως, όταν η θερμοκρασία αγγίζει το κόκκινο και η υπερβολική ζέστη απειλεί τα φυτά μας; Εάν έχετε κι εσείς αυτήν την απορία, τότε βρίσκεστε στο κατάλληλο άρθρο, καθώς παρακάτω συγκεντρώσαμε τα καλύτερα και πιο αποτελεσματικά tips & tricks για το πώς να τα βοηθήσετε να επιβιώσουν ακόμη και τις πιο hot ημέρες του καλοκαιριού.

Take notes!

1. Κάντε τις κατάλληλες επιλογές φυτών

Αρχικά, θα πρέπει να επιλέξετε τα φυτά που ενδείκνυνται για το καλοκαίρι και τις υψηλές θερμοκρασίες. Για το εσωτερικό της κατοικίας σας, προτιμήστε ανθεκτικά λουλούδια, όπως είναι οι ορχιδέες, οι τουλίπες, οι πανιώνιες, τα λίλιουμ, οι ντάλιες και τα χρυσάνθεμα, που θεωρείται πως αντέχουν αρκετές ημέρες μέσα σε βάζω, ακόμη και όταν έχει ζέστη. Όσο για το μπαλκόνι ή τον κήπο σας, πείτε «ναι» στις βουκαμβίλιες, στους συριακούς ιβίσκους, στα γιούκα και στους καλλιστήμονες, που δε χρειάζονται και ιδιαίτερα συχνό πότισμα.

ba0028fd7140cd24f992ca0f26263a88.png

2. Μεγάλη προσοχή στο πότισμα

Βήμα δεύτερο, το πότισμα! Για να διατηρήσετε τα φυτά σας δροσερά και να βοηθήσετε να αντέξουν όσο το δυνατόν περισσότερο, φροντίστε να τα ποτίζετε πιο συχνά απ' ό,τι τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου - ίσως και καθημερινά. Προσοχή όμως: Πραγματοποιήστε το πότισμα είτε νωρίς το πρωί πριν ο ήλιος γίνει καυτός είτε κατά το σούρουπο. Δεν ποτίζουμε ποτέ τις μεσημβρινές ώρες, διότι τα φυτά μπορεί να καούν.

3. Μεταφέρετε τις γλάστρες σας σε δροσερά και σκιερά σημεία

Εάν δεν το έχετε κάνει ήδη, τότε τώρα είναι η ώρα να μεταφέρετε τις γλάστρες σας στα πιο δροσερά σημεία του μπαλκονιού ή του κήπου σας. Αποφύγετε τις γωνίες που «πλημμυρίζουν» από το φως του ήλιου σχεδόν καθ' όλη τη διάρκειας της ημέρας, και προτιμήστε σημεία πιο βορεινά ή δυτικά. Τα φυτά σας θα πρέπει να παραμείνουν εκεί έως τη λήξη του καλοκαιριού και των τόσο υψηλών θερμοκρασιών.

small-balcony-ideas-20160512-brannkyrkagatan93-5-copy-1650291963.jpg

4. Για να διατηρηθεί η υγρασία τους, ψεκάστε με νερό το φύλλωμά τους

Πολλές φορές, το σωστό πότισμα από μόνο του δεν αρκεί. Γι' αυτό είναι σημαντικό να ψεκάζετε το φύλλωμά τους με λίγο νερό, ώστε να διατηρηθεί η απαραίτητη υγρασία. Αυτή είναι μια διαδικασία που καλό είναι να επαναλαμβάνεται κάθε βράδυ, διότι -ως γνωστόν- εάν το κάνετε τις ώρες που ο ήλιος καίει, είναι φυσικό κι επόμενο να δημιουργηθούν εγκαύματα στα φύλλα.

5. Προτιμήστε τα οικολογικά σκευάσματα

Σε συνθήκες καύσωνα, είναι καλό να τα ψεκάζετε με ειδικά οικολογικά σκευάσματα για extra προστασία και αντοχή στη ζέστη. Εμείς θα σας προτείναμε τον ζεόλιθο, την καολίνη ή το λίπασμα φυκιών, τα οποία δημιουργούν ένα λευκό επίχρισμα πάνω στη φυλλική επιφάνεια των φυτών κι έχουν ως αποτέλεσμα τον σχηματισμό ενός αδιαπέρατου στρώματος προστασίας στις έντονες ακτίνες του ήλιου.

small-garden-ideas-1647378767.jpg

6. Καλύψτε τα με ειδικό δίχτυ

Με σκοπό τα φυτά σας να μην έρχονται σε άμεση επαφή με τον καυτό ήλιο ιδιαίτερα τις μεσημβρινές ώρες, είναι να τα καλύψετε μ' ένα ειδικό δίχτυ για την εξασφάλιση την σίγουρη προστασία τους. Μπορείτε να το βρείτε σε φυτώρια ή και σε μεγάλα εμπορικά καταστήματα, που -μεταξύ άλλων- έχουν και είδη κήπου. Αυτό το step θα τα βοηθήσει να αναπτυχθούν με πιο γρήγορο και υγιή τρόπο, ενώ δε θα είναι επιρρεπή στα ηλιακά εγκαύματα.

Good to know: Σε περίοδο καύσωνα θα παρατηρήσετε πως τα φυτά καταστρέφονται σταδιακά από τις υψηλές θερμοκρασίες και ίσως θεωρήσετε πως χρειάζονται λίπασμα. Ωστόσο, το λίπασμα εκείνες τις ημέρες το μόνο που θα κάνει είναι να καταστρέψει ακόμη περισσότερο τα φυτά σας. Πραγματοποιήστε αυτήν τη διαδικασία την περίοδο που η θερμοκρασία δεν υπερβαίνει τους 30°C, ειδικά όταν πρόκειται για ψεκασμούς με σκευάσματα όπως ο θερινός πολτός, ο βρέξιμος χαλκός και το θειάφι.