Πόσες φορές στη ζωή σας έχετε δει περιστασιακά ένα παράξενο όνειρο, που παρέπεμπε ακόμη και σε εφιάλτη, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί extra άγχος και να χάσετε τον ύπνο σας; First things first, θα πρέπει να γνωρίζετε πως πάνω από το 50% των ενηλίκων έχουν εφιάλτες ή έντονα οράματα στη διάρκεια της νύχτας. Τα διαυγή όνειρα, μπορεί να είναι τόσο ζωντανά που όταν ξυπνάτε, ενδεχομένως να αισθάνεστε ότι πραγματικά συνέβησαν κι έχουν γίνει πλέον κομμάτι της καθημερινότητας πολλών ανθρώπων, καθώς στην ουσία μπορούν να αποκαλύψουν πολλά για την ψυχική ευεξία του κάθε ατόμου.
Όλα τα πράγματα έχουν τη δική τους εξήγηση!
Ποια είναι τα διαυγή όνειρα;
Σίγουρα, τα άσχημα όνειρα δε δημιουργούν θετικά συναισθήματα. Δεν αποτελούν κομμάτι μίας υγειούς καθημερινότητας και συχνά, προκαλούν εκνευρισμό ή ακόμη κι έντονη ανησυχία. Σύμφωνα με τους ειδικούς και τους ψυχολόγους, τα όνειρα αποτελούν έναν μικρό «καθρέπτη» της ψυχικής υγείας κι ευεξίας ενός ανθρώπου και το να αγνοεί κανείς τα ψυχολογικά «στοιχεία» που προσπαθούν να μεταφέρουν, μπορεί να έχει ανθυγιεινές συνέπειες, εμποδίζοντάς μας να αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες και το άγχος στην άγρυπνη ζωή μας. Κάνοντας focus ειδικότερα στα διαυγή όνειρα, είναι σημαντικό να τα αναγνωρίσει κανείς και να μάθει πράγματα από αυτά. Αρχικά, πρόκειται για συνειδητά όνειρα, καθώς το κάθε άτομο γνωρίζει ότι ονειρεύεται, ενώ οι new-age ονειρευτές διαυγών ονείρων, θεωρούν πως τα διαυγή όνειρα είναι θεμελιακά για την αυτό-βελτίωση και την προσωπική ανάπτυξη.
Συνειδητό -aka διαυγές όνειρο- είναι κάθε όνειρο κατά το οποίο το άτομο έχει συνείδηση ότι ονειρεύεται, ενώ αυτό είναι σε πλήρη εξέλιξη. Κατά τη διάρκεια του συνειδητού ονείρου, είναι δυνατό να ασκήσει κανείς έλεγχο πάνω στο ονειρικό περιβάλλον και να κάνει πράγματα που αλλιώς θα ήταν αδύνατο να κάνει στη φυσική πραγματικότητα. Παράλληλα, πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν δύο τρόποι για την εκκίνηση ενός συνειδητού ονείρου. Ο ένας τρόπος είναι να δημιουργηθεί ένα συνειδητό όνειρο από ένα… όνειρο (DILD – dream-initiated lucid dream). Τι σημαίνει αυτό; Αφού ξεκινήσει ένα κανονικό όνειρο, το άτομο κάποια στιγμή συμπεραίνει ότι ονειρεύεται, χωρίς αυτό να τον αφυπνίσει, ενώ ο άλλος τρόπος αφορά ένα συνειδητό όνειρο από εγρήγορση (WILD – wake initiated lucid dream) και επιτυγχάνεται όταν το άτομο από την πλήρη εγρήγορση μεταβαίνει σε όνειρο χωρίς διακοπή στη συνείδηση.
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που υπάρχουν;
Τα τελευταία χρόνια, πολλοί άνθρωποι εστιάζουν σε μεγάλο βαθμό στα πιθανά οφέλη των διαυγών ονείρων, ενώ σταδιακά, επικράτησε η άποψη ότι μπορούν να λειτουργήσουν και σαν ένας τρόπος βοήθειας για άτομα που έχουν συχνά εφιάλτες ή που αντιμετωπίζουν παρόμοιες διαταραχές. Μάλιστα, αρκετοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και για τη θεραπεία σοβαρών ψυχολογικών διαταραχών όπως της κλινικής κατάθλιψης ή του μετα-τραυματικού stress, ωστόσο, είναι ξεκάθαρο πως δεν είναι όλα τόσο απλά και σίγουρα, υπάρχουν περιπτώσεις που θα πρέπει να αποφεύγονται. Μία σειρά από άλλες μελέτες, έρχεται να μας δείξει ότι τα διαυγή όνειρα ενδέχεται να αυξήσουν τον κίνδυνο παράλυσης ύπνου, καθώς αρκετοί θεωρούν ότι υπάρχει τρόπος η παράλυση ύπνου να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βλέπει κανείς περισσότερα διαυγή όνειρα.
Την ίδια στιγμή, ένα «πρόβλημα» που αντιμετωπίζουν όσοι επιχειρούν να δουν ένα συνειδητικό όνειρο, είναι η γρήγορη αφύπνιση, λίγο αφότου έχουν συνειδητοποιήσει ότι ονειρεύονται. Ο Stephen LaBerge έχει προτείνει δύο μεθόδους για την παράταση ενός τέτοιου ονείρου. Η πρώτη, αφορά στην γρήγορη περιστροφή του ατόμου, ενώ η δεύτερη είναι το τρίψιμο των χεριών. Και στις δύο περιπτώσεις, αυξάνεται η αισθητηριακή πρόσληψη στοιχείων του ονειρικού περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα την παράταση του χρονικού πλαισίου του κάθε ονείρου.
Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι τα διαυγή όνειρα έχουν εξελιχθεί σε hot topic τα τελευταία χρόνια, συνδέεται άμεσα με την αύξηση του άγχους και του stress, αλλά και με τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητάς μας. Καθημερινά, αυξάνεται όλο και περισσότερο ο αριθμός των ατόμων που καλούνται να διαχειριστούν το έντονο άγχος κι εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις και δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι σημειώνεται και σημαντική άνοδος στον αριθμό των ανθρώπων που καταφεύγουν στη "λύση" των ψυχοτρόπων ουσιών. Το make the long story short, πρόκειται για φάρμακα που επενεργούν στον μεταβολισμό του εγκεφάλου, που έχουν εξελιχθεί πλέον σε top wellness-trend, που κυριαρχεί παντού στα social media. Όλα τα παραπάνω -ωστόσο- έρχονται ξανά να μας δείξουν ότι σε περιπτώσεις έντονου stress και άγχους, είναι καλύτερο να εμπιστευόμαστε τους ειδικούς κι ανθρώπους που γνωρίζουν πολλά περισσότερα για όλα αυτά, καθώς οι πρακτικές αυτές εγκυμονούν κινδύνουν τόσο μακρόθεσμα, όσο και στο άμεσο μέλλον...