fbpixel

Search icon
Search
Psychology says: Όλα τα μέσα για να γίνετε καλύτεροι ακροατές
PSYCHOLOGY

Psychology says: Όλα τα μέσα για να γίνετε καλύτεροι ακροατές

Βελτιώστε τα επικοινωνιακά σας skills


Έχετε «πιάσει» τον εαυτό σας ενώ σας μιλάνε, να σας κουράζει η οπτική επαφή με τον συνομιλητή σας, στρέφοντας το βλέμμα σας στην οθόνη του κινητού σας; Το να αφαιρείστε κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης είναι αρκετά σύνηθες φαινόμενο των ημερών μας. Αρκεί να σκεφτείτε ότι σε καθημερινή βάση βομβαρδιζόμαστε από αμέτρητες πληροφορίες. Επιπλέον, ο εγκέφαλός μας δεν μπορεί να απορροφά αδιαλείπτως νέο περιεχόμενο, καθώς χρειάζεται χρόνο για να μπορέσει να επεξεργαστεί όσα εισέρχονται. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που κουράζεστε, αδυνατώντας να συμμετάσχετε ενεργά στην κουβέντα με κάποιο φίλο σας, συνάδελφο κλπ., όσο και αν το επιθυμείτε. Πώς θα γίνετε, λοιπόν, καλύτεροι ακροατές ;

Συνεχίστε να διαβάζετε για να ανακαλύψετε μικρά tricks για να πετύχετε το active listening!
listening-3.jpg

Εάν θέλετε να βελτιώσετε τη θέση σας ως ακροατής θα πρέπει να θυμάστε ότι χρειάζεται να γίνετε πιο active. Η ενεργή ακρόαση είναι η διαδικασία κατά την οποία είστε πλήρως αφοσιωμένοι στο συνομιλητή σας. Για να δείξετε ότι όντως ακολουθείτε τη συζήτηση, αρκούν κάποια μη λεκτικά σήματα (εκφράσεις προσώπου, επαφή με τα μάτια, νεύμα) ενόσω μιλάει. Με αυτόν τον τρόπο δεν διακόπτετε τον ειρμό της σκέψης του, αφήνοντάς τον να ολοκληρώσει και ταυτόχρονα του στέλνετε και το σήμα ότι τον παρακολουθείτε, κάνοντάς τον να αισθανθεί πιο άνετα.

Εστιάστε την προσοχή σας

Το σημαντικότερο step για να γίνετε καλύτεροι ακροατές. Προσπαθήστε να εφαρμόσετε eye contact, να κουνάτε το κεφάλι σας και γενικά οι μη λεκτικές ενδείξεις που στέλνετε για να αποκωδικοποιήσει ο ομιλητής σας, να εκφράζουν το ενδιαφέρον σας. Όσο σας μιλάει προσέξτε τα λόγια του, τις λέξεις που χρησιμοποιεί, παρατηρήστε τη γλώσσα του σώματός του και τον τόνο της φωνής του.

Κάντε ερωτήσεις που θα σας δώσουν περισσότερες πληροφορίες

Εφαρμόστε την τεχνική «ποιός, τί, πού, πότε». Με αυτόν τον τρόπο θα λάβετε περισσότερες πληροφορίες για να αποκτήσετε μια σφαιρική άποψη επί του θέματος, κατανοώντας καλύτερα τα στοιχεία που μπορεί να σας προβλημάτισαν. Ωστόσο, χρήζει ιδιαίτερης προσοχής κάθε ερώτηση που περιλαμβάνει τη λέξη «γιατί», καθώς μπορεί να εκδηλωθεί κάποια αμυντική στάση εκ μέρους σας.

  • Ενδεικτικές ερωτήσεις:
  • Πώς αντέδρασες σε εκείνη την εμπειρία;
  • Τί χρειάζεσαι τώρα ;
listening-1.jpg

Γίνετε η ηχώ του ομιλητή σας

Μόλις ολοκληρώσει τη σκέψη του μπορείτε να συνοψίσετε τα όσα σας είπε. Είτε χρησιμοποιήσετε ακριβώς τις ίδιες φράσεις είτε επαναλάβετε τα λεγόμενά του με το δικό σας τρόπο, θα δείξετε ότι απορροφήσατε ό,τι μοιράστηκε μαζί σας.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Journal of Language and Social Psychology παρουσίασε ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη τεχνική είναι καλύτεροι στο να χτίζουν σχέσεις που βασίζονται στην ασφάλεια, τη συμπάθεια και την εμπιστοσύνη.

Γίνετε ο καθρέφτης του speaker σας

Ακολουθούν δύο υποθετικά σενάρια

Σενάριο πρώτο: Φανταστείτε να μοιράζεστε μια ευχάριστη είδηση που αφορά τη ζωή σας με τα αγαπημένα σας πρόσωπα και εκείνα να παραμείνουν ανέκφραστα. Σίγουρα θα απογοητευτείτε και θα αισθανθείτε ότι οι γύρω σας αδιαφορούν για εσάς.

Σενάριο δεύτερο: Φανταστείτε τώρα να μοιράζεστε την ίδια ευχάριστη είδηση όμως, αυτή τη φορά εκείνα να εκφράσουν τη χαρά τους. Τώρα σίγουρα νιώθετε ασφάλεια, ανακούφιση και ότι έχετε χτίσει πραγματικές σχέσεις εμπιστοσύνης και αγάπης.

listening-2.jpg

Αναλογιστείτε, λοιπόν, πόσο σημαντικό είναι για το πρόσωπο που μιλάει να αισθάνεται ότι έχει έναν άνθρωπο που τον ακούει και προπαντός τον καταλαβαίνει. Δοκιμάστε να αντανακλάτε τα συναισθήματα που λαμβάνετε από τον τόνο της φωνής του, τα λεγόμενά του, τις κινήσεις του σώματός του και κυρίως τις εκφράσεις του προσώπου του. Εάν κάνετε εσφαλμένη υπόθεση, ο ομιλητής θα σας διορθώσει, κάτι που στη συνέχεια δίνει χώρο για περαιτέρω συνομιλία και κατανόηση.

Επιτρέψτε να κυριαρχήσει και η σιωπή

Αφήνοντας μέσα στη συζήτηση σας μερικές στιγμές σιωπής, δίνετε επιπλέον χώρο στο συνομιλητή σας να ολοκληρώσει τη σκέψη του. Επιπλέον, αν ακολουθήσουν μερικά δευτερόλεπτα σιωπής αφότου έχετε εκφράσει κάποιο συναίσθημα πχ. χαρά, έκπληξη, λύπη κ.ο.κ. αφήνετε περιθώριο ώστε η εμπειρία να γίνει αισθητή.

Ασκήσεις Active listening

  • Μην προσπαθείτε να σχεδιάζετε την απάντησή σας ενώ μιλάει ο ομιλητής.
  • Δώστε μη λεκτικές ενδείξεις, ώστε ο ομιλητής να γνωρίζει ότι ακολουθείτε.
  • Αποφύγετε να κοιτάτε το τηλέφωνό σας, το ρολόι σας ή οποιονδήποτε άλλο περισπασμό.
  • Κοιτάξτε απευθείας το άτομο που μιλάει.
  • Παρατηρήστε τα συναισθήματα του ομιλητή σας.
  • Επαναλάβετε αυτό που ακούσατε.
  • Κάντε μερικές διευκρινιστικές ερωτήσεις. Θα βοηθήσουν και τον ομιλητή να νιώθει πιο άνετα αλλά και εσάς, προκειμένου να καλύψετε κενά που μπορεί να σας άφησε η κουβέντα.
  • Κάντε χώρο για σιωπή.
  • Προσπαθήστε να μην διακόψετε τον ομιλητή.
  • Αποφύγετε το judgemental ύφος. Σκοπός δεν είναι να νιώσει άβολα και άσχημα, αλλά να αισθανθεί ότι του συμπαραστέκεστε και είστε εκεί για εκείνον.