fbpixel

Search icon
Search
Πώς, τελικά, η αλλαγή της ώρας μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογία μας;
PSYCHOLOGY

Πώς, τελικά, η αλλαγή της ώρας μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογία μας;

Καθώς και χρήσιμα tips για να νιώσουμε καλύτερα


Η αλλαγή της ώρας τον χειμώνα αποτελεί είναι αλήθεια επηρεάζει τον ανθρώπινο οργανισμό και ιδιαίτερα την ψυχολογία μας. Όταν οι δείκτες του ρολογιού πηγαίνουν μια ώρα πίσω, οι μέρες γίνονται μικρότερες και η νύχτα έρχεται πιο νωρίς. Αυτό το φαινόμενο επιδρά σε πολλούς τομείς της ζωής μας, συμπεριλαμβανομένων της διάθεσης, της ενέργειας και της ψυχικής υγείας. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις αυτής της αλλαγής και να βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας.

Πώς, όμως, η αλλαγή της ώρας είναι ικανή να επηρεάσει τόσο πολύ την ψυχολογία μας;

1. Διαταραχή του κιρκάδιου ρυθμού

Η ώρα που αλλάζει προκαλεί μια μικρή “αναταραχή” στον κιρκάδιο ρυθμό, δηλαδή στον φυσικό βιολογικό μας ρολόι. Ο κιρκάδιος ρυθμός ρυθμίζει το πότε νιώθουμε υπνηλία και πότε είμαστε ξύπνιοι, καθώς και διάφορες βιολογικές διαδικασίες, όπως η απελευθέρωση ορμονών. Η ξαφνική αλλαγή αυτή μπορεί να οδηγήσει σε προσωρινή αποδιοργάνωση, επηρεάζοντας την ποιότητα του ύπνου και τη διάθεσή μας.

shutterstock-518639140-1.jpg

2. Πτώση της διάθεσης κι εποχική κατάθλιψη

Με την αλλαγή της ώρας τον χειμώνα, η νύχτα πέφτει νωρίτερα και η έκθεση μας στο φυσικό φως περιορίζεται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πτώση των επιπέδων σεροτονίνης, του νευροδιαβιβαστή που συνδέεται με την καλή διάθεση. Η μείωση του φωτός συνδέεται επίσης με την εποχική συναισθηματική διαταραχή (Seasonal Affective Disorder, SAD), μια μορφή κατάθλιψης που εμφανίζεται συνήθως το φθινόπωρο και τον χειμώνα.

3. Αυξημένο στρες και άγχος

Ο οργανισμός μας προσπαθεί να προσαρμοστεί σε νέα δεδομένα, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει στρες και άγχος. Αρκετοί άνθρωποι βιώνουν αυξημένη πίεση κατά την αλλαγή ώρας, καθώς προσπαθούν να ισορροπήσουν τις καθημερινές τους υποχρεώσεις και να προσαρμοστούν στις αλλαγές του φωτός και του ύπνου.

shutterstock-2284305911.jpg

Η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της αλλαγής ώρας είναι σημαντική για την ψυχική μας υγεία. Υπάρχουν ορισμένες πρακτικές που μπορούμε να υιοθετήσουμε ώστε να προσαρμοστούμε καλύτερα στις νέες συνθήκες και να ενισχύσουμε την ευεξία μας.

1. Έκθεση στο φυσικό φως

Επειδή η φυσική έκθεση στο φως βοηθά στην παραγωγή σεροτονίνης και ρυθμίζει τον κιρκάδιο ρυθμό, είναι χρήσιμο να βγαίνουμε έξω κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ακόμη και λίγη ώρα στον ήλιο μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, η χρήση λαμπτήρων φωτός ή ειδικών λαμπών φωτεινής θεραπείας μπορεί να βελτιώσει την ψυχολογία μας.

shutterstock-2060246495-713659867813.jpeg

2. Ρουτίνα ύπνου

Η διατήρηση μιας σταθερής ρουτίνας ύπνου είναι ζωτικής σημασίας για την προσαρμογή του οργανισμού μας. Αν προσπαθούμε να κοιμόμαστε και να ξυπνάμε την ίδια ώρα κάθε μέρα, βοηθάμε το σώμα μας να ρυθμιστεί πιο εύκολα. Ένας καλός ύπνος ενισχύει τη διάθεση, μειώνει το άγχος και ενισχύει την ικανότητα προσαρμογής μας.

3. Σωματική άσκηση

Η άσκηση αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας και συμβάλλει στην καλή διάθεση. Ακόμη και μια ήπια άσκηση, όπως το περπάτημα, μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κακής διάθεσης και της κόπωσης που ενδεχομένως προκαλεί η αλλαγή της ώρας. Η άσκηση επίσης βοηθά στην παραγωγή ενδορφινών, που είναι οι «ορμόνες της ευτυχίας».

shutterstock-1931621699-713659548518.jpeg

4. Διαχείριση του άγχους

Δραστηριότητες που μειώνουν το άγχος, όπως ο διαλογισμός, η βαθιά αναπνοή ή η γιόγκα, μπορούν να βοηθήσουν στην προσαρμογή μας στην αλλαγή της ώρας. Η ηρεμία και η συνειδητή προσέγγιση των σκέψεών μας μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα άγχους και να μας βοηθήσουν να διαχειριστούμε τις αλλαγές πιο αποτελεσματικά.

5. Υγιεινή διατροφή

Η σωστή διατροφή μπορεί να υποστηρίξει τη διάθεσή μας και την ενέργειά μας. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο και ωμέγα-3 λιπαρά, όπως τα ψάρια, οι ξηροί καρποί και τα πράσινα λαχανικά, υποστηρίζουν την ψυχική υγεία. Αποφεύγοντας την υπερκατανάλωση ζάχαρης και καφεΐνης, μπορούμε να μειώσουμε τις διακυμάνσεις της διάθεσης.