fbpixel

Search icon
Search
Βιώνετε πρωινό άγχος; Οι τρόποι για να το αντιμετωπίσετε
PSYCHOLOGY

Βιώνετε πρωινό άγχος; Οι τρόποι για να το αντιμετωπίσετε

Οι αρνητικές σκέψεις που εμφανίζονται αμέσως μετά το ξύπνημα είναι συχνά το πρώτο σύμπτωμα της γενικευμένης αγχώδους διαταραχής


Έχετε νιώσει ποτέ το άγχος να σας κυριεύει μόλις ξυπνήσατε; Πόσες φορές έχετε σηκωθεί από το κρεβάτι και σας έχει κυριεύσει η ανησυχία; Κι ακόμα χειρότερα, πόσες φορές νιώθετε ότι δεν έχετε το κουράγιο να εγκαταλείψετε το κρεβάτι σας και να αντιμετωπίσετε την πραγματικότητα; 

Το πρωινό άγχος είναι ένα έντονο συναίσθημα ανησυχίας και έντασης, το οποίο ξεκινάει μόλις ξυπνάμε. Στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στην σύγχρονη κοινωνία που υποφέρουν απ' αυτήν τη μορφή stress. Από την μία πλευρά, αυτό οφείλεται σε κάποιες φυσικές λειτουργίες του οργανισμού μας.

Όταν ξυπνάμε το πρωί, ο οργανισμός μας παράγει μεγάλες ποσότητες κορτιζόλης. Αυτή η διαδικασία, μας βοηθά να ξεκινήσουμε την ημέρα μας με ενέργεια, ωστόσο μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στους ανθρώπους με υψηλά επίπεδα άγχους.

48bab758b64e2b6c8c44f4de19875a24.jpg
Τι συμβαίνει όμως όταν αυτά τα πρωινά γίνονται ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μερικά tips για να ξεκινάτε την ημέρα σας με καλύτερη διάθεση!

Ξυπνήστε λίγο νωρίτερα 

Μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι υιοθετούν τη συνήθεια να σηκώνονται λίγο πιο νωρίς το πρωί, έχουν λιγότερο στρες. Επίσης, μ' αυτόν τον τρόπο έχετε το χρόνο να οργανώσετε την ημέρα σας καλύτερα, να φάτε ένα ολοκληρωμένο πρωινό χωρίς πίεση, ακόμα και να ασκηθείτε. Δημιουργήστε μία τέτοια ρουτίνα στον ύπνο σας, η οποία θα σας επιτρέψει να σηκώνεστε το πρωί πιο νωρίς από το συνηθισμένο. 

Πρωινό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά

Υπάρχουν αμέτρητοι λόγοι – συμπεριλαμβανομένης της ψυχικής υγείας – που το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Το να το παραλείπετε μπορεί να οδηγήσει στη ρήξη σακχάρου του αίματος, γεγονός που έχει πολλές πιθανότητες να προκαλέσει περισσότερο στρες.  Δεν αρκεί όμως οποιοδήποτε πρωινό. Οι υγιεινές τροφές, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της γλυκόζης στο αίμα και στη μείωση του άγχους. Αν λοιπόν, ανήκετε σε εκείνους που αρχίζουν την ημέρα τους με άδειο στομάχι ήρθε η στιγμή να αλλάξετε αυτή τη συνήθεια. 

Μειώστε την καφεΐνη και άλλα διεγερτικά

Πολλοί στρέφονται σε ένα πρωινό φλιτζάνι καφέ με ζάχαρη για να τους φτιάξει τη διάθεση. Ωστόσο αυτό θα αυξήσει το άγχος. Αντί να βάζετε μπροστά την καφετιέρα, δοκιμάστε να φτιάξετε ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα με χαμηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη.

49ed56d72919918c644066b7ad91a2b4.jpg

Ο καλός ύπνος είναι το παν 

Στην πραγματικότητα, το πρωινό άγχος σχετίζεται συνήθως με την αϋπνία. Την ώρα του ύπνου, ο απώτερος στόχος είναι να αφήσουμε τον εγκέφαλο μόνο του για να ξεκουραστεί. Αν όμως πριν πέσουμε στο κρεβάτι αρχίσουμε να σκεφτόμαστε, να σχεδιάζουμε, να αναλύουμε το σήμερα και το αύριο δεν τον αφήνουμε να ηρεμήσει και συνεπώς δεν μπορούμε να κοιμηθούμε.

Εντάξτε την άσκηση στα πρωινά σας

Η άσκηση βοηθά στην απελευθέρωση της περίσσειας αδρεναλίνης, μιας χημικής ουσίας του εγκεφάλου που μπορεί να επιδεινώσει τα συναισθήματα άγχους, ενώ προκαλεί τον οργανισμό να αυξήσει την παραγωγή της καλής ορμόνης ντοπαμίνης, η οποία ρυθμίζει τα συναισθήματα άγχους, αλλά και της ενδορφίνης που χαρακτηρίζεται ως μία από τις ορμόνες της χαράς. Παρόλα αυτά αν δεν καταφέρνετε να προσθέσετε την πρωινή άσκηση στην καθημερινότητά σας, μπορείτε να την εντάξετε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, με εξίσου σημαντικά αποτελέσματα.