fbpixel

Search icon
Search
Oι Times του Λονδίνου ζητούν την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα
#GREEKSDOITBETTER

Oι Times του Λονδίνου ζητούν την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα

«Ανήκουν στην Αθήνα και πρέπει να επιστραφούν», τόνισαν μεταξύ άλλων


Μετά από 50 χρόνια, η βρετανική εφημερίδα Times αλλάζει τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα και, πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Πλέον, υποστηρίζουν την άποψη πως ανήκουν στην Αθήνα. Ένα μείζον ζήτημα που εδώ και δεκαετίες βρίσκεται διαρκώς υπό συζήτηση, αλλά η στάση του Λονδίνου φάνταζε σταθερή. Ωστόσο, τα δεδομένα ανατράπηκαν και όλα είναι υπέρ της χώρας μας.

New Data

5c497b233b00001f02689293.jpeg

Όπως η ίδια η βρετανική εφημερίδα ανέφερε, επί 50 χρόνια στήριζε την κυβέρνηση και το βρετανικό μουσείο στη θέση κατά της επιστροφής και, πλέον, ανακοίνωσε ότι αλλάζουν γνώμη, ανατρέποντας την κατάσταση και τα μέχρις πρότινος δεδομένα. «Η άποψη των Times για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα: Ενώνοντας την Ελληνική Κληρονομιά»: αυτός ήταν ο τίτλος της εφημερίδας για ένα θέμα που κέντρισε κατευθείαν το ενδιαφέρον μας, με τον φάκελο αυτόν να ανοίγει και πάλι.

Πιο συγκεκριμένα, το θέμα αναφέρει: «Τα Μάρμαρα είναι υπέροχα στην απεικόνιση της ανθρώπινης μορφής και στην εντύπωση της κίνησης. Εκατομμύρια έχουν θαυμάσει αυτά τα γλυπτά που κάποτε κοσμούσαν τον Παρθενώνα και τους τελευταίους δύο αιώνες εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο. Το μουσείο και η βρετανική κυβέρνηση, με την υποστήριξη των Times, αντιστάθηκαν στην πίεση. Όμως οι καιροί και οι συνθήκες αλλάζουν. Τα γλυπτά ανήκουν στην Αθήνα. Τώρα πρέπει να επιστρέψουν», επισημαίνουν.

Ενώνοντας την Ελληνική Κληρονομιά

1-rJKlz.webp

Ακόμα, το δημοσίευμα αναφέρεται στην πρόσφατη Συμφωνία της Ιταλίας να επιστρέψει στην Ελλάδα ένα μαρμάρινο θραύσμα της θεάς Άρτεμης, το οποίο λήφθηκε, όπως τα Γλυπτά του Παρθενώνα, από την ελεγχόμενη από τους Οθωμανούς Αθήνα στις αρχές του 19ου αιώνα και αργότερα πουλήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Παλέρμο. Σε αντάλλαγμα, η Ιταλία θα λάβει ένα αρχαίο άγαλμα της Αθηνάς και έναν αμφορέα. Η συμφωνία είναι παρόμοια με εκείνη που είχε προταθεί στο Βρετανικό Μουσείο πριν από αρκετά χρόνια. Σε αντάλλαγμα για την επιστροφή των γλυπτών, η Ελλάδα θα έστελνε στο Λονδίνο μια έκθεση με μερικά από τα καλύτερα κλασικά της αντικείμενα που δεν εκτίθενται μόνιμα.

Η πρόταση έφτασε κοντά σε συμφωνία. Απέτυχε, όμως, λόγω διαμάχης πάνω στην ιδιοκτησία των Γλυπτών του Παρθενώνα. Η Βρετανία, από την πλευρά της, επέμενε πως τα γλυπτά είχαν αγοραστεί και όχι λεηλατηθεί και ως εκ τούτου θα πρέπει να παραμείνουν ιδιοκτησία του Βρετανικού Μουσείου. Η Ελλάδα υποστήριξε πως η Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν είχε κανένα δικαίωμα να διαθέσει αντικείμενα κατασκευασμένα στην Ελλάδα σχεδόν δύο χιλιετίες πριν από την οθωμανική κατάκτηση. Το μουσείο και η κυβέρνηση πετάνε την απόφαση μπρος πίσω. Ένας τέτοιος γραφειοκρατικός παραλογισμός μπορεί να επιλυθεί γρήγορα. Αφήστε τα γλυπτά να πουληθούν πίσω σε τιμή κόστους. Μια απόφαση του κοινοβουλίου έδωσε τις αγορές του Λόρδου Έλγιν στο μουσείο. Ας εγκρίνει λοιπόν τώρα το κοινοβούλιο την επιστροφή τους.

shutterstock-1320436307.jpg

Αναδεικνύοντας έναν προς ένα τους λόγους για τους οποίους τα Γλυπτά θα έπρεπε να βρίσκονται εδώ, το θέμα αναφέρεται αναλυτικά: «Η Βρετανία έχει προβάλλει άλλα επιχειρήματα για τη συνέχιση της κατοχής. Η αυξανόμενη ατμοσφαιρική ρύπανση στην Αθήνα έχει επηρεάσει μεγάλο μέρος του Παρθενώνα, ενώ τα Γλυπτά που λείπουν έχουν διατηρηθεί σε σχεδόν παρθένα κατάσταση σε ένα καθαρό, ασφαλές περιβάλλον. Αυτό το επιχείρημα δεν ισχύει πλέον. Όχι μόνο τα τελευταία έχουν υποστεί ζημιές λόγω ακατάλληλου καθαρισμού, αλλά η Ελλάδα έχει χτίσει ένα υπέροχο μουσείο δίπλα στην Ακρόπολη, ασφαλές και προσβάσιμο, όπου φυλάσσονται τώρα τα αυθεντικά γλυπτά που συμπλήρωναν τη ζωφόρο.