fbpixel

Search icon
Search
Oι αδιαπραγμάτευτοι όροι που θέτουν στην εργασία τους οι εκπρόσωποι της Gen Z
LIFE & CAREER

Oι αδιαπραγμάτευτοι όροι που θέτουν στην εργασία τους οι εκπρόσωποι της Gen Z

Σίγουρα δεν ταυτίζονται καθόλου με αυτές των προηγούμενων γενεών!


Χαρακτηρίζονται συχνά ως εγωιστές, γεμάτοι κοινωνική ενσυναίσθηση, δημιουργικοί, αγχώδεις, διαφορετικοί και έως το 2025 θα αποτελέσουν σχεδόν το 30% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού… είναι οι Gen Z! Εάν λάβουμε υπόψη το Tik Tok, τότε φαίνεται πως οι Zoomers ξεκινούν να αφήνουν το στίγμα τους και στον χώρο εργασίας, με την αφοσίωση να μοιάζει τελευταίο τους μέλημα.

Οι Gen Z πρωτοστατούν για ακόμη μια φορά με την τάση της «σιωπηλής αποχώρησης», δηλαδή το να αφιερώνουν ελάχιστο κόπο στη δουλειά τους και το να τους κατακλύζει ένα αίσθημα πικρίας για όσους παραμένουν σε εργασίες που δεν τους ευχαριστούν. Αναμφισβήτητα η κάθε γενιά έχει το δικό της όραμα, αξίες και απόψεις. Οι παλαιότερες μετέτρεψαν τη σκληρή εργασία σε lifestyle, αφού η σκληρή δουλειά ισούταν με μεγαλύτερες απολαβές και καλή επαγγελματική σταδιοδρομία. Ωστόσο, οι Gen Z παραβιάζουν τα όρια του χώρου εργασίας αποζητώντας ικανοποίηση και ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

callum-shaw-wucksfbkyji-unsplash.jpg

Όλα τα παραπάνω έχουν οδηγήσει στην αναδυόμενη έννοια: «η μεγάλη παραίτηση». Με λίγα λόγια, o όρος αναφέρεται στο γεγονός ότι όλο και περισσότεροι νέοι εγκαταλείπουν τις δουλείες τους μετά από σύντομες χρονικές περιόδους απασχόλησης.

Σύμφωνα με το παγκόσμιο Gen Z και Millennial Survey της Deloitte το 2022, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι εκτιμούν τα προγράμματα κατάρτισης και ηγεσίας, την ανθρώπινη σύνδεση και την αυθεντική εταιρική κουλτούρα, και προτιμούν να επενδύσουν σε μια δουλειά που επενδύει και η ίδια σε αυτούς. Μάλιστα, η ίδια έρευνα αναφέρει ότι μόνο το 23% από αυτούς σχεδιάζει να παραμείνει στις τρέχουσες θέσεις εργασίας του πέραν των πέντε ετών και το 40% θέλει να αποχωρήσει εντός δύο ετών – υποδηλώνοντας ότι η δυσαρέσκεια είναι υψηλή.

Η TikToker @danisha.carter συνοψίζει τις απόψεις της σε ένα viral βίντεο για το συγκεκριμένο ζήτημα αλλά και για την κριτική που δέχονται οι Gen Z, επειδή δεν εγκαθίστανται στις δουλειές τους. «Οι δουλειές δεν νοιάζονται για σένα… να τις αντιμετωπίζεις ως σκαλοπάτι για να φτάσεις εκεί που θέλεις να είσαι στη ζωή», η ίδια αναφέρει. «Παρατήστε τα όσο συχνά χρειάζεται και οπωσδήποτε μην θυσιάσετε την ψυχική σας υγεία γι 'αυτούς, εκτός και αν αισθάνεστε ότι είναι απολύτως απαραίτητο. Η αφοσίωση και η λογική των baby boomers έχουν δημιουργήσει τόσο πολλά ανθυγιεινά πρότυπα στην κοινωνία μας – το να δουλεύεις σε μια δουλειά που σε κακομεταχειρίζεται και που μισείς μέχρι τα 65 σου, το να είσαι ένας από αυτούς» και συμπληρώνει: «Το νόημα του «παιχνιδιού» είναι να προχωρήσεις και θα πρέπει να κάνεις ό,τι μπορείς –εκτός από το να πληγώσεις άλλους– για να το κάνεις αυτό. Και αν αυτό σημαίνει να εγκαταλείπεις δέκα με είκοσι δουλειές το χρόνο, θα πρέπει απλώς να το αντιμετωπίσουν».

Στο τέλος του viral βίντεό της η ίδια προσθέτει ένα #disclaimer: «Ναι, το να έχεις δουλειά για πάνω από ένα χρόνο στο βιογραφικό σου φαίνεται καλύτερο και υποθέτω ότι είσαι αρκετά έξυπνος για να πεις ψέματα για αυτό». Με μια πρώτη ματιά στα σχόλια πολλοί Zoomers φαίνεται να συμφωνούν!

good-faces-7av9jj0olgi-unsplash.jpg

Ταυτόχρονα, η Rhiannon Bates, επιχειρηματικός μέντορας και ιδρυτής της Garnet PR, σε σχετικό άρθρο του Glamour UK, υποστηρίζει ότι η πανδημία έχει αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζουν οι Gen Z το χώρο εργασίας εξηγώντας: «Η πανδημία απέδειξε ότι πολλές επιχειρήσεις που βασίζονται σε υπηρεσίες μπορούσαν να λειτουργήσουν από το σπίτι. Ωστόσο, εάν πολλοί χώροι εργασίας δεν συνεχίζουν να προσφέρουν αυτό το υβριδικό μοντέλο εργασίας, η νεότερη γενιά είναι πιο πιθανό να αναζητήσει αλλού για καριέρα».

Ποιες είναι τελικά οι προσδοκίες των Zoomers από τον χώρο εργασίας τους;

Η επιλογή να μαθαίνουν καθώς εργάζονται

Σαφώς, διάφορα ζητήματα που προκαλούνται στους χώρους εργασίας, θα μπορούσαν εύκολα να αποφευχθούν προσφέροντας την κατάλληλη εκμάθηση στους εργαζόμενους και ιδιαίτερα στους νέους. Βέβαια, κάτι τέτοιο δεν είναι αναγκαίο να συμβεί μέσω μιας επίσημης εκπαίδευσης αλλά με καθημερινή καθοδήγηση, η οποία θα τους πείσει ότι αποκομίζουν κάτι επενδύοντας τον χρόνο τους σε αυτή την εργασία.

Ήθος

Οι Gen Z αναμένουν οι κόποι τους να εκτιμώνται από τις εταιρείες για τις οποίες εργάζονται- για παράδειγμα εάν έχουν εργαστεί σκληρά για κάποιο project, να τους επιτραπεί να λείψουν για 2 ώρες για ένα ραντεβού στον γιατρό, παρά να ζητήσουν άδεια μιας ολόκληρης ημέρας. Η Rhiannon συμφωνεί: «Πρόκειται για το να δίνεις και να παίρνεις, και κυρίως να είσαι άνθρωπος».

good-faces-giaaguimwok-unsplash.jpg

Περισσότερη αυτονομία

Και ποιος να τους κατηγορήσει; Η αυτονομία στον χώρο εργασίας αποδεδειγμένα οδηγεί σε ευημερείς εργαζόμενους με πιο έντονο συναίσθημα κατεύθυνσης και στόχους!

Όρια

Η εφαρμογή ορίων αποτελεί κρίσιμη προσδοκία των Gen Z, αφού σε έναν κόσμο όπου είμαστε πάντοτε online, ο προσωπικός χρόνος και χώρος είναι πιο σημαντικοί από ποτέ! Παρόλα αυτά η αλλαγή αυτή θεωρείται μεγάλη, βάσει του τρόπου με τον οποίον εργάζονται οι παλαιότερες γενιές.

Αυξήσεις μισθών

Ναι και πάλι ναι σε μεγαλύτερους μισθούς! Αυτό ισχύει και για τους Gen Z που δεν έχουν ακόμη εισέλθει στο εργατικό δυναμικό: το 77% των ανώτερων φοιτητών, σε έρευνα για άτομα που αναζητούν εργασία το 2020 από την πλατφόρμα προσλήψεων RippleMatch, δήλωσε ότι η αποζημίωση θα είναι ο νούμερο ένα παράγοντας κατά την αξιολόγηση των προσφορών.

Άραγε μήπως ενισχύουν για ακόμη μια φορά την εποχή των ψευδαισθήσεων με τις προσδοκίες τους; Ή μήπως θέτουν όρια και προετοιμάζουν ένα πιο δίκαιο και ευχάριστο περιβάλλον εργασίας για τους εαυτούς τους και τις επόμενες γενιές; Αυτό θα το δείξει ο χρόνος. Πάντως, το μόνο σίγουρο είναι ότι ο δρόμος προς την επαγγελματική επιτυχία των Boomers είναι πολύ διαφορετικός από αυτόν που χαράζουν οι Gen Z σήμερα!