Κάθε γενιά έχει τη δική της πηγή αισιοδοξίας και αυτοπεποίθησης: Οι Boomers είχαν «τη δύναμη της θετικής σκέψης», από το βιβλίο που έγραψε ο μεθοδιστής υπουργός Norman Vincent Peale. Το Gen X είχε το «The Secret», το βιβλίο best-seller, που διαφήμιζε η Oprah Winfrey και οι Millennials κατασκεύασαν με υπευθυνότητα τους πίνακες οράματός τους. Για αυτό, μάλλον δεν μας βρίσκει προ εκπλήξεως που η γενιά Z έχει και η ίδια τη δική της.
Ο πειρασμός να βελτιώσουμε τη ζωή μας είναι βαθιά ριζωμένος μέσα στα χρόνια, όπως για παράδειγμα συμβαίνει κάθε χρόνο με τα New Years Resolutions. Ωστόσο, φέτος τα social media κατάφεραν να απογειώσουν το ενδιαφέρον.
Σας παρουσιάζουμε, λοιπόν, το «Lucky Girl Syndrome»!
Το Σύνδρομο του Τυχερού Κοριτσιού αναφέρεται στην πεποίθηση ότι τα καταφατικά mantra και η θετική στάση απέναντι στη ζωή θα «κάμψουν» τα καθημερινά γεγονότα υπέρ σας.
Η έκρηξη της δημοτικότητάς του οφείλεται στην influencer του Tik Tok Laura Galebe, η οποία εισήγαγε στον κόσμο μια manifestation τεχνική που περιλαμβάνει απλώς να λέτε στον εαυτό σας: «Είμαι τόσο τυχερή. Είμαι ένας από τους πιο τυχερούς ανθρώπους που ξέρω. Όλα μου πάνε καλά τελικά». «BE DELUSIONAL» (« ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ») συμβουλεύει η influencer στο βίντεό της με τίτλο «Ας μιλήσουμε για το ‘Lucky girl’ Syndrome», όπου χαρακτηριστικά αναφέρει: «Δεν υπάρχει κυριολεκτικά καλύτερος τρόπος να το εξηγήσω από το ότι αισθάνομαι ότι οι πιθανότητες είναι εντελώς με το μέρος μου», ενώ προσθέτει: «Συνεχώς λέω ότι σπουδαία πράγματα μου συμβαίνουν πάντα απροσδόκητα». Μάλιστα σε πρόσφατή της συνέντευξη δήλωσε ότι αποδίδει την επαγγελματική της επιτυχία των τελευταίων 2 ετών στη δύναμη της θετικής σκέψης. Τα βίντεο με ετικέτα #LuckyGirlSyndrome στο Tik Tok έχουν προβληθεί συνολικά 149,6 εκατομμύρια φορές!
Το σύνδρομο του τυχερού κοριτσιού, στην ουσία του, βασίζεται σε αυτό που ονομάζεται «νόμος της έλξης», μια φιλοσοφία η οποία ισχυρίζεται ότι η ενέργεια από τις σκέψεις μας προσελκύει και καθορίζει οτιδήποτε βιώνουμε στη ζωή. Η ιδέα χρονολογείται τουλάχιστον από το 1800, σύμφωνα με τον Christopher Chabris, ένα γνωστικό επιστήμονα στο σύστημα υγείας Geisinger και συν-συγγραφέα του "The Invisible Gorilla: How OurIntuitions Deceive Us".
Παρά τη δημοτικότητά του στο Tik Tok, το Σύνδρομο του Τυχερού Κοριτσιού λαμβάνει συνεχώς αρνητικά σχόλια, στα οποία χαρακτηρίζεται κυρίως ως «toxicoptimism» (τοξική αισιοδοξία) και αντιπαρατίθεται με το manifesting.
Η τεχνική του manifesting εξασκείται ανάμεσά μας εδώ και αρκετό καιρό. Για όσους από εσάς δεν την έχετε ακουστά, η τεχνική αυτή βασίζεται στην ιδέα ότι μπορείτε να κάνετε τα όνειρά σας πραγματικότητα. Ουσιαστικά, κοιτάζοντας τον εαυτό σας στον καθρέφτη, κάνοντάς του κομπλιμέντα και διαβεβαιώνοντάς τον ότι πιστεύετε στις δυνατότητές του, του παρέχετε τη δύναμη που χρειάζεται για να κυνηγήσει τα όνειρά του. Πρόκειται για μια αποδεκτή ψυχολογική τεχνική, που έχει αποδειχτεί ότι θα σας προσφέρει αυτοπεποίθηση και ανθεκτικότητα.
Η διαφορά της παραπάνω τεχνικής με το Lucky Girl Syndrome (“LGS”) έγκειται στο γεγονός ότι ενώ η πρώτη μπορεί να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε και να αυξήσετε την εσωτερική σας δύναμη, η τελευταία προσποιείται ότι θα μπορέσετε με κάποιο τρόπο να αλλάξετε το σύμπαν υπέρ σας και ότι τα πάντα θα στραφούν με το μέρος σας. Σύμφωνα με σχετικό άρθρο του ID, το LGS φαίνεται να απαλλάσσει τον καθένα από την προσωπική του ευθύνη για τις αποτυχίες του. «Δεν χρειάζεται να προσπαθούμε πραγματικά να κάνουμε καλύτερες επιλογές, να έχουμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση ή να εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε τα επιθυμητά μας αποτελέσματα αν είμαστε απλώς “τυχεροί”» αναφέρει η συγγραφέας του άρθρου για να υπογραμμίσει τις αστοχίες της νέας τεχνικής αισιοδοξίας. Ακόμη, στο πλαίσιο των αστοχιών του LGS, η ίδια συμπεραίνει ότι η υπερβολική «στήριξη» στην τύχη που προτείνει η τεχνική αυτή, μας αφήνει αδύναμους εν όψει των αποτυχιών, για τις οποίες ευθύνονται οι πράξεις μας.
Επιπλέον, όπως αναγράφεται και στο σχετικό άρθρο του Washington Post, οι ειδικοί δεν προσπαθούν να αποθαρρύνουν τον θετικό τρόπο σκέψης. Ωστόσο, τονίζουν ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ της πίστης στις δυνατότητες κάποιου λόγω των προηγούμενων του κατορθωμάτων και του ρομαντισμού του μέλλοντος πιστεύοντας ότι όλα θα πάνε καλά λόγω μονάχα θετικής στάσης.
Παρόλα αυτά, το Tik Tok community διατηρεί τον ενθουσιασμό του για το Lucky Girl Syndrome, με τα βίντεο από χρήστες που το εξυμνούν να γίνονται όλο και περισσότερα. Ανάμεσά τους και το πρόσφατο βίντεο της Sammy Palazzolo, στο οποίο μιλάει για το Σύνδρομο του Τυχερού Κοριτσιού, αφού κατέφθασε σε ένα hibachifood truck με τη φίλη της λίγο πριν κλείσει.
Ένας μεγάλος προβληματισμός που μας προκαλεί το Σύνδρομο του Τυχερού Κοριτσιού είναι: Εάν θεωρείτε ότι είστε «ο πιο τυχερός άνθρωπος στον κόσμο» κάθε φορά που εργάζεστε σκληρά και πετυχαίνετε τους στόχους σας, κάποια στιγμή θα καταλήξετε να αμφιβάλλετε για τον εαυτό σας και πως η προσπάθεια σας όντως «μετράει». Στο κάτω - κάτω γιατί να προσπαθήσετε να αλλάξετε κάτι που δεν σας ικανοποιεί, όταν μπορείτε απλά να πείτε στον εαυτό σας ότι είστε τυχεροί και το σύμπαν θα το αλλάξει για εσάς;
Φυσικά, we are all about the good vibes, όμως το Lucky Girl Syndrome φαίνεται να ξεπερνάει τα όρια της ατομικής ευθύνης και να αποδίδει τα πάντα στο σύμπαν, με έναν τρόπο που θα μπορούσε κανείς να πει ότι φτάνει την εποχή των ψευδαισθήσεων στην κορύφωσή της.