Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια, η καθημερινότητα όλων έχει αλλάξει. Οι ρυθμοί έχουν γίνει εξαιρετικά γρήγορoι, η πίεση συνεχώς μεγαλώνει κι οι απαιτήσεις, αντί να μειώνονται αυξάνονται. Αν για τους μεγαλύτερους -ηλικιακά- όλο αυτό φαντάζει φυσιολογικό, επειδή ενδεχομένως δεν έχουν τη δύναμη να το αλλάξουν, για τους νεότερους τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Τα social media αποτελούν μία μικρογραφία της κοινωνίας κι έτσι, όπως σε πολλές άλλες περιπτώσεις, μας δείχνουν το μέλλον, τα next steps.
Το τελευταίο διάστημα, στο TikTok κυριαρχούν δύο λέξεις κι εξελίσσονται στο απόλυτο trend. Το «quiet quitting» βρίσκει όλο και περισσότερους υποστηρικτές και πολλοί νέοι, υιοθετούν αυτή τη φράση και μοιάζουν -περισσότερο από ποτέ- διατεθειμένοι να αλλάξουν τη ζωή τους. Τι σημαίνει όμως στην πραγματικότητα αυτό;
Όλα όσα γνωρίζαμε αλλάζουν!
Τι είναι το quiet quitting;
First things first, πρόκειται για ένα trend που αφορά την professional life ενός ανθρώπου. Τη δεδομένη χρονική στιγμή -κι ουσιαστικά εδώ και δεκαετίες- επικρατεί μία αντίληψη, που θέλει τους εργαζόμενους να είναι «υποχρεωμένοι» να δώσουν το 150% των δυνατοτήτων τους και να υπερβούν τις δυνάμεις τους, προκειμένου να θεωρούνται πετυχημένοι στον τομέα τους. Με λίγα λόγια, ασκείται μία μεγάλη, extra πίεση και το άγχος είναι πολύ μεγαλύτερο, καθώς καλούνται συνεχώς να ξεπεράσουν τον εαυτό τους, είτε πρόκειται για ένα project που απαιτεί αμέτρητες επιπλέον ώρες εργασίας με συγκεκριμένο deadline, είτε απλά για υποχρεώσεις που υπερβαίνουν κατά πολύ τα όρια. Στη διάρκεια της πανδημίας -ωστόσο- ο κόσμος άλλαξε, οι ρυθμοί έπεσαν σημαντικά και με την επιστροφή στην κανονικότητα, η πραγματικότητα ήταν διαφορετική.
Στη διάρκεια αυτού του διαστήματος, που ήταν πραγματικά μεγάλο, πολλοί είχαν την ευκαιρία να αναθεωρήσουν αρκετά με φόντο την επαγγελματική τους ζωή και το μέλλον τους. Συνειδητοποίησαν πως όσα περισσότερα προσφέρουν, αυτομάτως, άλλο τόσο αυξάνονται οι απαιτήσεις και δεν υπάρχει η αναγνώριση που περίμεναν. Κάπως έτσι, τα social media κατακλύστηκαν από τον όρο «quiet quitting». Τι σημαίνει αυτό; Κόντρα στην πιστή μετάφραση -αθόρυβη παραίτηση- σημαίνει ότι ένας employee κάνει τα πλήρως απαραίτητα για τη δουλειά του και τίποτα περισσότερο. Δεν υπάρχει τίποτα extra. Πηγαίνει κανονικά καθημερινά στο χώρο εργασίας του, αλλά παραμένει σε αυτόν αυστηρά για όσο χρειάζεται. Λέει «όχι» στα late emails και στις outside work hours. Είναι η νέα πραγματικότητα κι όλο και περισσότεροι άνθρωποι -κυρίως νεαρής ηλικίας- επιλέγουν μία εντελώς διαφορετική στάση ζωής, σε σχέση με όσα γνωρίζαμε.
Μία νέα πραγματικότητα
Είναι κατανοητό πως η νέα γενιά λέει ένα ηχηρό «όχι» στο burnout κι αυτό που αποζητά, είναι μία work-life balance, όπου ο καθένας θα παίρνει αυτό που του αξίζει και θα υπάρχει αλληλοεκτίμηση και σεβασμός. Όλα τα παραπάνω, δε σημαίνουν σε καμία περίπτωση πως οι employees παραμελούν τη δουλειά τους κι υποβαθμίζουν τις υποχρεώσεις τους, απλώς, αναθεωρούν πολλά γύρω από τη στάση τους και προσφέρουν τα απαραίτητα, χωρίς άγχος και πίεση. Η λέξη «ισορροπία» είναι το «κλειδί» στη συγκεκριμένη περίπτωση κι αυτός είναι ο μεγάλος στόχος των περισσότερων, που περιμένουν και παλεύουν για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
Ουσιαστικά, oι employees σε όλο τον κόσμο, προσπαθούν να βάλουν ένα οριστικό τέλος στην τοξική εργασιακή κουλτούρα, που θέλει τη δουλειά να καθορίζει κάθε πτυχή της ζωής τους. Δεν παραιτούνται, αλλά διεκδικούν ίσες ευκαιρίες και καλύτερες συνθήκες. Δεν ψάχνουν μία καθημερινότητα χωρίς ευθύνες, χωρίς εργασία, χωρίς υποχρεώσεις. Μάχονται για μία υγιή professional life, χωρίς υπερβολικό άγχος, πίεση και stress που δε θα οδηγήσουν πουθενά, κάνοντας τα απαραίτητα και τίποτα παραπάνω. Αναθεωρούν το πώς αντιμετωπίζουν τη δουλειά τους και μαθαίνουν να τη διαχωρίζουν από την προσωπική τους ζωή. Η κοινωνία εξελίσσεται και μεταβάλλεται, με τα social media να μας δείχνουν την πορεία που ακολουθεί. Στην εποχή της γεμάτης καθημερινότητας και των γρήγορων ρυθμών, ένα νέο trend κάνει την εμφάνισή του στην κοινωνία μας κι έρχεται να αλλάξει όσα είχαμε μάθει μέχρι σήμερα. Σίγουρα χρειάζεται προσοχή, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να ξεπεραστούν τα όρια, ωστόσο, πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη...