fbpixel

Search icon
Search
Οι 5 πιο επιδραστικές γυναίκες travellers όλων των εποχών
ESCAPE

Οι 5 πιο επιδραστικές γυναίκες travellers όλων των εποχών

Σήμερα τιμάμε τις γυναίκες που καθημερινά μας εμπνέουν


Μάχιμες ρεπόρτερ, γυναίκες που ταξίδεψαν σε μέρη που δεν έχουμε φανταστεί, αυτές που γλύτωσαν από απάνθρωπες καταστάσεις και έγιναν παράδειγμα, η πρώτη που πέταξε στο διάστημα και πολλές άλλες κυρίες εμβληματικές η καθεμία στον χώρο της, σήμερα έχουν την τιμητική της. Η μέρα είναι αφιερωμένη στη γυναίκα, καθώς τα δικαιώματα που απολαμβάνουμε πλέον κατακτήθηκαν με κόπο και αγώνες, οι οποίοι ακόμα δεν έχουν σταματήσει. Οι παρακάτω αποτελούν role models, καθώς η καθεμία στην εποχή της έκανε τη διαφορά με τον τρόπο που έβλεπε τα πράγματα και την προσέγγισή τους, αλλά σαφώς και για τη προοδευτικότητα του χαρακτήρα τους.

Φυσιογνωμίες από ποικίλους χώρους και διαφορετικές εθνικότητες, γίνονται πηγή έμπνευσης σ'εμάς που αγαπάμε τις περιπέτειες και τα ταξίδια στον κόσμο. Η τόλμη και επιμονή τις έκανε διάσημες γιατί τα κατορθώματα τους ήταν πολύ σημαντικά. Ίσως οι ίδιες δεν μπορούν να ξέρουν τη μεγάλη προσφορά τους και την αξία που έχουν για μικρά και μεγάλα κορίτσια που ονειρεύονται... Εμείς πάντως, τις αποτίνουμε τον ελάχιστον φόρο τιμής.

Marie Colvin
women1.png

Γνωστή σε όλους για το θάρρος της, τον μοναδικό τρόπο που προσέγγιζε τη ζωή και το απίστευτο ψυχικό σθένος της, η μάχιμη, αξέχαστη δημοσιογράφος που έγραψε ιστορία, η Marie Colvin, είχε καλύψει αμέτρητους πολέμους σε ολόκληρο τον κόσμο ως πολεμική ανταποκρίτρια μέχρι το 2012, όταν σκοτώθηκε καλύπτοντας την πολιορκία της Χομς στη Συρία. Τη διέκρινε η δυναμική της προσωπικότητα και η ανάγκη της να δείξει στον κόσμο την αλήθεια, γυρίζοντας τις πιο δυσπρόσιτες πόλεις του για να καλύψει θεματολογία που λίγοι θα τολμούσαν. Έχασε το μάτι της σε μία έκρηξη χειροβομβίδας στη Σρι Λάνκα. Είναι ένα φωτεινό παράδειγμα για τη δυναμική και τον χαρακτήρα που είχε για όλες τις γυναίκες. 

Βασίλισσα Rania Al Abdullah
women2.jpg

Γεννημένη στο Kuwait, αλλά με Παλαιστινιακή καταγωγή, η Βασίλισσα Ράνια μεγάλωσε σαν δίγλωσσο παιδί, αφού στο σπίτι έκανε καθημερινά μαθήματα αγγλικών, παράλληλα με το σχολείο της. Σπούδασε στο American University στο Κάιρο και στα 28 της παντρεύτηκε τον Βασιλιά της Ιορδανίας, κατακτώντας τον τίτλο της νεότερης Βασίλισσας όλων των εποχών της χώρας της. Μετά από λίγο καιρό ίδρυσε το Jordan River Foundation, το οποίο προβάλλει τη δουλειά των γυναικών της Ιορδανίας σε όλο τον κόσμο. Η Βασίλισσα Ράνια λοιπόν είναι γνωστή για τα ταξίδια της ανά τον κόσμο και τις περιοδείες που κάνει, στο πλαίσιο της αφύπνισης και ενημέρωσης, ώστε να κάνει γνωστή τη την ανάγκη ίσων δικαιωμάτων των γυναικών στην εκπαίδευση και την εργασία σε άλλες χώρες. Η ίδια λέει 

«Αν μορφώσετε μία γυναίκα, μορφώνετε όλη την οικογένεια και αν μορφώσετε τα κορίτσια, μορφώνετε το μέλλον«.

Valentina Tereshkova
women3.jpg

Το 1963, η ρωσικής καταγωγής, Valentina Tereshkova, έγινε επισήμως η πρώτη γυναίκα που πέταξε ποτέ στο διάστημα σε ηλικία μόλις 26 χρονών. Κατά τη διάρκεια της τριήμερης αποστολής της μάλιστα, πέρασε τόσες πολλές ώρες μόνη της, που την εποχή εκείνη ήταν οι περισσότερες από οποιονδήποτε άλλον άνθρωπο είχε βρεθεί ποτέ στο διάστημα. Σήμερα, στα 81 της χρόνια ασχολείται ενεργά με την πολιτική, παλεύοντας για τα δικαιώματα των γυναικών και πιστεύοντας ότι η στιγμή που θα περπατήσει η ίδια στον πλανήτη Άρη δεν αργεί. Εδώ μιλάμε για... διαστημικά ταξίδια και μια γυναίκα που απέδειξε ότι σημασία δεν έχει το φύλο, αλλά η θέληση να καταφέρεις πολλά.

Nyaruach

women4.jpg

 Η διάσημη μουσικός από το Σουδάν, Nyaruach τονίζει σε κάθε ευκαιρία ότι έχει υπάρξει πρόσφυγας σε όλη της τη ζωή, όπως η ίδια αναφέρει. Γεννήθηκε το 1983, με άγνωστη την ακριβή ημερομηνία, καθώς εκείνη την περίοδο μαινόταν ο Β' Εμφύλιος Πόλεμος στο Σουδάν. Στην ηλικία των 10 ετών έμεινε ορφανή από μητέρα και τα υπόλοιπα χρόνια μέχρι την ενηλικίωσή της, ο πατέρας της την κακοποιούσε σεξουαλικά και τη χτυπούσε. Όταν κατάφερε να αποδράσει από την κόλαση που ζούσε, βρέθηκε μόνη της στο κέντρο υποδοχής μεταναστών στην Κένυα, που ζει μέχρι και σήμερα. Εκεί κατάφερε να βρει τον αδερφό της, που τη μύησε στην τέχνη της μουσικής. Σήμερα θα τους βρείτε μαζί να κάνουν περιοδείες ταξιδεύοντας σε διάφορες περιοχές της Αφρική, τραγουδώντας χαρούμενες μελωδίες και υμνώντας την αξία της ζωής. Παράδειγμα γυναικείου θάρρους η ίδια είναι αεικίνητη και δε σταματά ποτέ να «τριγυρίζει» τη χώρα της και να στέλνω μήνυμα αισιοδοξίας.

Robyn Davidson
women9.jpg

Η Robyn Davidson είναι μία γυναίκα που αποφάσισε να ζήσει τη ζωή της σαν μια μεγάλη περιπέτεια, εξερευνώντας την έρημο της Αυστραλίας όπως κανένας άλλος. Το 1975, μετακόμισε από το Σίδνεϊ στο Alice Springs, εκεί δούλεψε δύο χρόνια σαν καμαριέρα και στη συνέχεια αποφάσισε ότι η ζωή τής ανήκει. Τότε ξεκίνησε ένα ταξίδι από το βόρειο τμήμα της χώρας, μία διαδρομή 1700 μιλίων. Σ'αυτή την εξερεύνηση δεν ήταν μόνη της, είχε πάντα μαζί της τον σκύλο της και τις 4 καμήλες της. Δεν είχε όμως κανέναν άντρα να την προστατέψει, ήξερε ότι μπορούσε να τα βγάλει όλα εις πέρας. Ήθελε να δει τον κόσμο, πράγματα που δεν είχε δει ποτέ ξανά στη ζωή της. Όλα αυτά που είδε και έζησε, οι άνθρωποι που μίλησε και οι εικόνες που αποτυπώθηκαν ανεξίτηλα στη μνήμη της υπάρχουν στο βιβλίο με τίτλο "Tracks", το οποίο γράφτηκε από την Doris Lessing, το οποίο και έγινε ταινία και ντοκιμαντέρ από το National Geographic.

Bessie Coleman
bessie-coleman-and-her-plane-1922.jpg

Φυσικά από αυτή τη λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει η Bessie Coleman, που γεννήθηκε μία δεκαετία πριν καν οι αδερφοί Wright πραγματοποιήσουν την πρώτη πτήση με αεροπλάνο που έγινε ποτέ. Το πάθος και η θέληση της την έκαναν την πρώτη Αφρο-Αμερικανή γυναίκα που έβγαλε δίπλωμα πιλότου στην ιστορία! Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως δεν της επιτράπηκε ποτέ να πετάξει με εμπορικό αεροπλάνο εξ'αιτίας του φύλου και του χρώματός της. Δεν το έβαλε κάτω, όμως, και πάντα προσπαθούσε να πραγματοποιεί τα όνειρά της, ανεξάρτητα από ό,τι της έλεγαν οι άλλοι. Δυστυχώς έχασε τη ζωή της το 1926, στα 34, σε αεροπορικό δυστύχημα που προκλήθηκε από μηχανικό πρόβλημα του αεροσκάφους.