Γνωρίζατε ότι μπορεί να έχετε υιοθετήσει κακές «συνήθειες» ύπνου -ακόμη και υποσυνείδητα-, χωρίς να το αντιλαμβάνεστε; Μάλιστα, αυτό το μοτίβο μπορεί να επαναλαμβάνεται βράδυ με το βράδυ κι εσείς άθελά σας να προσπαθείτε να βρείτε τι πραγματικά τρέχει. Πρέπει να γνωρίζετε ότι μονάχα το άγχος ότι δε θα καταφέρετε να κοιμηθείτε για ακόμα μια φορά, μπορεί όντως να σας προκαλέσει αϋπνία.
Εάν λοιπόν, θέλετε να ξεφύγετε από αυτό το μαρτύριο και να πετύχετε την πλήρη εναρμόνισή σας με το περιβάλλον κατά τη διάρκεια του ύπνου σας, τότε δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα, τα οποία σας καταδεικνύουν τις συνήθειες εκείνες που σας τον στερούν. Αποχωριστείτε ό,τι σας κρατάει δέσμιο και δε σας αφήνει να χαλαρώσετε, ώστε να βρείτε την πραγματική ευεξία του νου, αλλά και του σώματός σας.
Γυμνάζεστε πριν κοιμηθείτε
Όταν ασκείστε, παράγονται αρκετές ενδορφίνες στον οργανισμό σας και αυξάνονται τα επίπεδα αδρεναλίνης και κορτιζόλης στην κυκλοφορία του αίματός σας. Τα αποτελέσματα αυτά είναι διεγερτικά και πολύ πιθανόν να διαρκέσουν για ώρες. Για πολλούς ανθρώπους, ο ύπνος αμέσως μετά από μια προπόνηση είναι σχεδόν αδύνατος. Ωστόσο, για άλλους, δεν αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση. Σε οποία κατηγορία κι αν ανήκετε, καλό θα ήταν να προγραμματίζετε τις προπονήσεις σας νωρίτερα μέσα στην ημέρα σας και όχι πριν κάνετε όνειρα γλυκά!
Χρησιμοποιείτε ηλεκτρονικές συσκευές στο κρεβάτι
Οι περισσότεροι από εμάς λίγο πριν κλείσουμε επιτέλους τα μάτια μας τη νύχτα, συνηθίζουμε να παρακολουθούμε το αγαπημένο μας show στο Netflix, να χρησιμοποιούμε το smartphone για να ελέγξουμε τα social media ή να διαβάζουμε κάτι με απόλυτη προσήλωση σε μια οθόνη. Η αλήθεια είναι ότι τα φώτα από αυτές τις οθόνες -τo γνωστό ως blue light- πολύ πιθανόν να ευθύνεται για το γεγονός ότι μένετε ξάγρυπνοι. Προσπαθήστε, λοιπόν να αποφύγετε οποιαδήποτε οθόνη για τουλάχιστον μια ή ακόμη και δύο ώρες πριν πέσετε στο κρεβάτι. Φροντίστε να απενεργοποιήσετε όλες τις συσκευές που σας αποσπούν την προσοχή, όταν βρίσκονται στο υπνοδωμάτιό σας. Στην περίπτωση του κινητού σας, τότε τοποθετήστε τα σε ένα άλλο δωμάτιο και μην το χρησιμοποιείτε για ξυπνητήρι.
Τρώτε αργά το βράδυ
Το να τρώτε αργά το βράδυ και να πέφτετε αμέσως στο κρεβάτι για ύπνο είναι ένα μεγάλο no-no. Η λειτουργία της πέψης που συμβαίνει στον οργανισμό μπορεί να σας εμποδίσει από το να κοιμηθείτε εύκολα, αλλά και να σας κάνει επιρρεπή στις διάφορες ενοχλήσεις του οισοφάγου και του στομαχιού.
Κοιμάστε τα Σαββατοκύριακα
Όποιος πει ότι δεν αγαπάει ένα μακρύ πρωινό στο κρεβάτι το Σάββατο ή την Κυριακή, τότε σίγουρα λέει ψέματα... Ωστόσο, όσο κι αν σας κακοφαίνεται -το πρόβλημα με τον ύπνο τα Σαββατοκύριακα είναι ότι σας δημιουργεί αϋπνία την Κυριακή το βράδυ. Αν στερηθείτε ύπνο τη Δευτέρα το πρωί, τότε το έλλειμμα αυτό είναι πιθανό να μεγαλώνει με γεωμετρική πρόοδο κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης εβδομάδας. Για αυτό τον λόγο, λοιπόν καλό θα ήταν να μην αποκλίνετε πολύ από την καθημερινή σας ρουτίνα -τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την ξεκούραση. Διατηρείτε ένα συνεπές πρόγραμμα ύπνου κάθε μέρα, συμπεριλαμβανομένων και των Σαββατοκύριακων.
Πίνετε αλκοόλ λίγο πριν τον ύπνο
Ένα ποτήρι κρασί ή ένα αρωματικό cocktail μπορεί να φαίνεται το ιδανικό μέσο, που θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε στο τέλος μίας κουραστικής ημέρας. Και ναι, είναι αλήθεια, ότι το αλκοόλ μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε γρηγορότερα, αλλά λόγω αυτού μπορεί να αντιμετωπίζετε τα εξής ανήσυχα προβλήματα:
- Το αλκοόλ μπορεί να σας προκαλέσει υπερβολική υπνηλία, κάνοντάς σας να κοιμηθείτε νωρίτερα από ό,τι συνήθως, συνεπώς να απορρυθμίσετε το βιολογικό ρολόι του ύπνου σας.
- Καθώς το αλκοόλ μεταβολίζεται στο σύστημά σας και η επίδραση του αρχίζει να ξεθυμαίνει, τότε μπορεί να ξυπνήσετε και να έχετε πρόβλημα με το να επιστρέψετε στο κρεβάτι.
Sweet Dreams!